Akné | Moje zdraví

Akné

Běžné akné je nejčastější onemocnění kůže. Postihuje až 85 % populace. Většinou po pubertě spontánně vymizí. Akné v pubertě je způsobeno prudkými hormonálními výkyvy. Vyskytuje se nejčastěji na obličeji, hrudníku, zádech a nad rameny, tedy tam, kde je velké množství mazových žláz. 

U vzniku akné hraje klíčovou roli kožní maz produkovaný mazovými žlázkami. Za normálních okolností tento maz pokožku chrání a udržuje ji hydratovanou, při zvýšené tvorbě se však hromadí na povrchu pokožky a vytváří mastný film. Činnost mazových žláz je řízena hormonálně mužským pohlavním hormonem testosteronem a jinými androgeny.

Méně běžně se akné může vyskytnout v těhotenství, kdy za jeho vznikem rovněž stojí hormonální změny. U žen se akné vyskytuje čím dál tím častěji, především kvůli stresu. Vliv na vznik akné může mít nesprávná výživa, ale i například klimatizace, znečištěné životní prostředí, nedostatečná hygiena, nesprávně zvolená kosmetika, nevhodná antikoncepce, případně užívání některých léků (například steroidů).

S lehčí formou akné si poradí zkušená kosmetička, avšak těžší projevy akné, především během těhotenství, by měl vždy posoudit a léčit lékař.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.