Látky objevené v révě vinné jsou nadějí i pro pacienty s Alzheimerovou chorobou | Moje zdraví

Látky objevené v révě vinné jsou nadějí i pro pacienty s Alzheimerovou chorobou

Látky objevené v révě vinné jsou nadějí i pro pacienty s Alzheimerovou chorobou
Pozitivní vliv extraktu z hroznových jader byl prokázán v prevenci a léčbě řady typů nádorového bujení – rakoviny tlustého střeva, kůže, plic, prostaty či prsu • Autor: iStock.com
10. dubna 2017 • 15:00

Zelená, nažloutlá, červená až modrofialová, takové barvy jsou vlastní bobulkám hroznového vína, jež zpravidla milujeme pro sladko-trpkou chuť začerstva i díky lahodnému přívlastku ve formě bílého či červeného vína… To ale není vše, co nám réva vinná (Vitis vinifera) může nabídnout.

Faktem zůstává, že to cenné pro naše zdraví se nachází nejen v samotném hroznovém plodu, ale též v poněkud opomíjeném středu dužniny, tedy konkrétně v jadérkách, jež zpravidla při konzumaci hroznů odstraňujeme.

Což je škoda, protože obsahují velice silný antioxidant, který je schopen ničit škodlivé volné radikály a chránit tak buňky a tkáně před oxidativním poškozením. Mají totiž vysoký podíl komplexu oligomerních proantokyanidinů (OPC), což jsou látky ze skupiny polyfenolů, které jsou dvacetkrát silnějším antioxidantem než vitamin E a padesátkrát silnější než vitamin C. Neméně důležité je tzv. epigenetické působení OPC, tedy schopnost ovlivňovat, zda budou některé geny „přečteny“, tedy zda se geneticky vrozená predispozice projeví onemocněním, či nikoli.

Co OPC umí?

Výzkumy posledních let jednoznačně ukazují, že epigenetické působení určitých rostlinných složek hraje významnou roli v prevenci rakoviny, přičemž OPC riziko vzniku nádorového bujení dokážou ovlivnit hned několika způsoby.

Předně potlačují zánětlivé procesy v tlustém střevě, jež patří mezi významné rizikové faktory rakoviny tohoto orgánu. Ovlivňují též nekontrolované množení buněk a apoptózu neboli programovanou buněčnou smrt – tyto procesy bývají u nádorových buněk narušeny. A v neposlední řadě umí omezovat tvorbu nových krevních cév, jež rostoucí nádor potřebuje pro svou výživu a tím jej vyhladoví

Ve výčtu pozitivních účinků nesmí chybět role hroznových jader v prevenci srdečně-cévních onemocnění, působí na snižování krevního tlaku a proti ateroskleróze. Navíc OPC mohou být prospěšné i pro osoby, které již infarkt či mrtvici prodělaly – umí totiž zlepšit regeneraci tkání postižených ischemií (nedostatek kyslíku). Extrakt z hroznových jader se může hodit též sportovcům (zvláště ve vytrvalostních disciplínách) či lidem, kteří se snaží zhubnout, díky schopnosti ovlivňovat aktivitu mitochondrií, tedy energetických center buňky.

Pro mysl i tělo...

Velkou naději OPC představují také pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, protože dokážou bránit hromadění a tvorbě beta-amyloidních plaků, které jsou typickým projevem této nemoci. Mají též silný antidiabetický efekt, přičemž zvyšují citlivost tkání na inzulin, působí i proti některým typům bakterií (např. zlatý stafylokok), vhodné jsou také pro osoby trpící revmatoidní artritidou.

Pozitivní vliv extraktu z hroznových jader byl prokázán v prevenci a léčbě řady typů nádorového bujení – rakoviny tlustého střeva, kůže, plic, prostaty či prsu.

Extrakt z hroznových jader se nedoporučuje dětem a těhotným ženám, není vhodné ho kombinovat s léky, které ovlivňují srážlivost krve.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.