Meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17 | Moje zdraví

Meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17

Meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17
Meruňky mají spoustu vitamínu A a B. • Autor: istockphoto.com
10. dubna 2017 • 14:59

Zlatavě oranžová barva meruněk a jejich šťavnatost nás láká si užívat lahodnou chuť hlavně v době sklizně. Bez užitku však nezůstává ani jádro.

Olej lisovaný zastudena z meruňkových jader má vysoký obsah vitaminů ze skupiny B i vitaminu A v přírodní formě. Jádra však mají ještě větší potenciál. Obsahují látku zvanou laetril, známou pod obchodním názvem vitamin B17. Ten se v roce 1950 podařilo izolovat americkému chemikovi Ernstu Krebsovi. Laetril obsahuje mimo jiné polosyntetickou molekulu látky amygdalin. 

Můžeme jej najít ve více než 1200 rostlinách, nejvyšší obsah vitaminu B17 je ukryt právě v meruňkových jádrech. Může posloužit jako zdravá a přírodní alternativa prevence civilizačních onemocnění v kombinaci se zdravým stravováním a pravidelným pohybem. Průměrné semeno meruňky obsahuje přibližně 4 až 5 mg vitaminu B17. Zájem o tento vitamin vyvolaly i diskuse o jeho antikarcinogenní síle. Proč? Molekula vitaminu B17 obsahuje dvě jednotky glukózy (cukru), jednu molekulu benzaldehydu a jednu molekulu kyanidu. Jak každý ví, kyanid může být vysoce toxický, jestliže se do těla dostane v dostatečně velkém množství.

Existuje pouze jedna látka, která může odblokovat molekulu B17 a uvolnit kyanid. Touto látkou je enzym zvaný beta-glukosidáza, který budeme nazývat „odemykací enzym“. Naštěstí se tento odemykací enzym nenachází v nebezpečné míře v těle nikde jinde než v rakovinných buňkách, kde je naopak vždy přítomen v hojném množství. Kyanid z meruňkových jader zaútočí na zdravé i nádorové buňky.

Zdravé buňky se schovají do svého „úkrytu“ pod látku zvanou rhodanáza, která kyanid rozkládá. Naopak beta-glukosidáza v nádorových buňkách aktivuje kyanid z jadérek a jeho ničící síla působí přímo v jádru samotné rakovinné buňky. Tento efekt se stal námětem pro knihu Svět bez rakoviny – Příběh vitaminu B17, kterou napsal americký spisovatel G. Edward Griffi n. Kniha vyšla v překladu i pro české čtenáře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.