Život s půjčkou - dluhy a dopady na zdraví | Moje zdraví

Život s půjčkou - dluhy a dopady na zdraví

Život s půjčkou - dluhy a dopady na zdraví
Život s půjčkou - dluhy a dopady na zdraví • Autor: Digital Market s.r.o.
14. února 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Život s půjčkou a dluhy není žádný med, obzvlášť pokud vám přerostou přes hlavu. Tato nepříznivá životní situace může mít i neblahé dopady na naše zdraví.

Na domu nebo bytu vám vázne vysoká hypotéka, a kromě toho máte i ještě další půjčky? Půjčka do výplaty může být sice fajn, ale brzy se můžete ocitnout v dluhové pasti. Nakonec to může skončit i tak, že vaším případem bude exekuční příkaz na nemovitost. Jaký je život s půjčkou a jak mohou dluhy ovlivnit lidské zdraví?

Stres z velkého množství půjček a z toho co bude dál

Řekli jste si jedna půjčka a dost, ale nakonec se vám to vymklo z rukou a dostali jste se do dluhové pasti? Pozor na to, i dluhy mohou mít totiž neblahé dopady na vaše zdraví a mohou vás nevratně poznamenat nejen po psychické, ale i po fyzické stránce. V důsledku toho, že člověku nezbývají peníze z důvodu splácení hypotéky a dalších půjček se logicky dostává do stresových situací. A právě onen stres má nepříznivé důsledky, co se našeho zdraví týče.

Dopady dluhů na lidské zdraví

Dlouhodobý stres se na našem zdraví přirozeně dříve či později podepíše. Následovat tak mohou deprese a úzkostné stavy z neustálého volání s věřiteli, bolesti hlavy, nespavost, zažívací potíže a může vést až k obezitě. Dalšími potížemi mohou být také poruchy paměti, narušení imunitního systému nebo dokonce i srdeční onemocnění. Výjimkou není ani to, že se člověk rozhodne sáhnout si na život. Přemíra dluhů a exekucí totiž může prokazatelné vést až k sebevražedným sklonům.

Může dluh u zdravotní pojišťovny ovlivnit poskytovanou péči?

Někdy to může skončit dokonce i dluhem u zdravotní pojišťovny. Jak taková situace ovlivní poskytovanou péči? Třeba u takové největší zdravotní pojišťovny VZP je možné dluh uhradit ve splátkách. V případě neplacení pojistného naskakuje penále, a to za každý kalendářní den. Nutno podotknout, že ani v případě, že vaší zdravotní pojišťovně něco dlužíte, nemá tento dluh vliv na poskytovanou péči. V takové situaci tak nebudete hradit případné ošetření u lékaře, pouze dluh samotný.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.