Jak na správné mytí rukou | Moje zdraví

Jak na správné mytí rukou

Jak na správné mytí rukou
Autor: MEDICAL PROTECT
28. ledna 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou ruce hlavními cestami přenosu zárodků a patogenů. Právě tak jednoduchý úkon jako mytí rukou patří k jedněm z nejdůležitějších opatření, jak zamezit nebo alespoň zpomalit šíření infekce a zachovat si dobré zdraví.

Odmala nás všechny učili, že se po návštěvě toalety a před konzumací jídla mají mýt ruce. Je v nás pevně zakořeněno přesvědčení, že hygiena rukou je důležitá. Přesto na ni často zapomínáme a s pandemií koronaviru se navíc ukázalo, že celá řada lidí neví, jak si ruce správně mýt, aby tento úkon měl kýžený efekt.

Mytí rukou snižuje šanci na infekci COVID-19 o 36 %

Mytí rukou nabylo nového významu s příchodem pandemie koronaviru. Všude se vyrojily infografiky, videa a návody, jak si správně mýt ruce. Není to náhoda – podle výzkumu UNICEF se správným mytím rukou může snižovat riziko infekce covidem o plných 36 %. V našich končinách, kde je dostatek vody, je mytí rukou nejefektivnějším a zároveň nejjednodušším způsobem, jak předcházet nemocem.

V jakých případech se vyplatí umýt si ruce? Valná většina lidí se s sebou naučila nosit lahvičku dezinfekčního gelu, který slouží jako „rychlá záchrana“ například po cestě hromadnou dopravou. Vysoce kvalitní gely seženete například u firmy MEDICAL PROTECT, s. r. o. Řádné umytí rukou mýdlem a teplou vodou byste ale neměli podceňovat a vyplatí se vědět, kdy byste mu měli chvilku věnovat. Ruce byste si měli umýt vždy, když máte pocit, že je máte špinavé. Platí to i v situaci, kdy jste sahali buď na něco špinavého, nebo na něco, u čeho si nejste jistí, zda to bylo předem umyto (platí převážně u ovoce a zeleniny). Důležité je také umýt si ruce poté, co saháte na zvíře a samozřejmě vždy, když použijete toaletu.

V současné době je také vhodné zintenzivnit svou rutinu a hygieně rukou se věnovat například i po smrkání, kašlání a kýchání, po návštěvě zdravotnického zařízení či ordinace lékaře, po každém příchodu domů z venku, po manipulaci s penězi, po použití nákupního vozíku a také po vynesení odpadků.

Jak a čím si správně mýt ruce

Pro eliminaci všech stop koronaviru nestačí si jen ruce rychle opláchnout vodou. Je zapotřebí umýt si ruce opravdu důkladně, a to po dobu alespoň 40–60 vteřin. Používejte kvalitní dezinfekční mýdlo, které je vhodné pro časté mytí a je tak účinné a šetrné zároveň. K tomuto účelu se hodí například mycí emulze pro časté mytí rukou.

Na mokré ruce naneste dostatek mycí emulze a důkladně umyjte veškerý povrch rukou až po zápěstí, včetně hřbetu rukou, prostoru mezi prsty a pod nehty. Poté ruce řádně opláchněte a osušte. Tento postup opakujte při každém mytí rukou.

Nyní tedy už víte, jak často, jakým způsobem a jakými prostředky si ruce správně mýt, abyste maximalizovali účinek tohoto úkonu a zamezili šíření infekce. Teď už jen stačí teorii aplikovat do praxe.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.