Jak změnit jídelníček a nezbláznit se z toho? | Moje zdraví

Jak změnit jídelníček a nezbláznit se z toho?

Jak změnit jídelníček a nezbláznit se z toho?
Autor: Pexels
27. ledna 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

S novým rokem je tu opět i nová vlna novoročních předsevzetí. Mezi ta vůbec nejčastější patří snaha o změnu postavy – zejména v podobě hubnutí. Změna jídelníčku ale není lehká, dvojnásob po několika týdnech přejídání. Jak na to?

Jídelníček nemůžete přes noc převrátit naruby

Pokud se váš jídelníček poslední týdny a měsíce skládal z větší části z nezdravých potravin v takovém množství, že vám při nákupech musela pomoci nebankovní půjčka, je nereálné si myslet, že s ním dokážete něco udělat přes noc.

Pro tělo i mysl je taková změna příliš velkým šokem. Pokud si tedy pravidelně dopřáváte ve velkém množství sladké a tučné, nemůžete druhý den jíst pouze dušenou zeleninu. Každý, kdo se pokusí o drastickou změnu svého jídelníčku, musí mít extrémně pevnou vůli, aby svůj závazek dlouhodobě dodržel.

Nastavte si plán postupného přerodu

Namísto toho si postupně dávejte drobné cíle, kterými jídelníček přeměníte k vysněnému stavu. Nejlepší je začít se slazenými nápoji. Není přitom nutné je ze dne na den vyřadit.

Pokud například denně vypijete 2 litry slazených nápojů (ať už jde o energetické drinky, koly, džusy, slazené vody, či podobně), nejprve snižte množství na 1 litr denně. Další týden uberte na 0,5 litru, poté na 0,25 l. Dokážete-li to, následně slazené nápoje zcela vyřaďte ze svého jídelníčku, případně na chuť nechte malé množství mezi 0,1 až 0,2 litru ve svém jídelníčku trvale. Pít byste měli především čistou vodu, v menším množství neslazenou kávu a čaje.

Podobně můžete postupně omezovat další složky své stravy – smažené a tučné jídlo, sladkosti, slané pochutiny a další a postupně je nahradit zdravými alternativami.

Kolik byste toho měli denně sníst?

Obecně se udává, že člověk by měl za den přijmout 1500 až 2000 kcal za den. Je ale potřeba říct, že toto číslo je velmi individuální. Dle pohlaví, výšky a váhy a množství pohybu se může číslo zásadně lišit. Záleží také na tom, co chcete se svou postavou udělat (zda hubnete, nabíráte svaly, nebo udržujete současnou tělesnou konstituci).

S konkrétním množstvím vám tedy pomůže odborník, nebo alespoň kalkulačka na internetu.

Mají doplňky smysl?

Doplňky stravy mají smysl především u profesionálních sportovců nebo u velmi aktivních rekreačních sportovců. Nejprve si nastavte rozumnou dietu složenou z kvalitních surovin. Pokud vůbec necvičíte, smysl dávají pouze vitamíny a minerály ve formě doplňků.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.