Usíná v práci, na schodech i nad sporákem. Jak se žije s narkolepsií | Moje zdraví

Usíná v práci, na schodech i nad sporákem. Jak se žije s narkolepsií

12. července 2018 • 06:00

Pracovala jako kadeřnice, ale kvůli bezpečnosti musela skončit.

Někdo z vás již možná usnul v práci po náročné noci. Ale usnout na schodech, v obchodě, na rande či dokonce při vaření, to už je jiný případ. Takový je život s narkolepsií. Spánkovou poruchou, která nemocným zásadním způsobem ovlivňuje život.

Sadie Jones se s nemocí potýká již přes dvacet let. Narkolepsie, též známá jako DMS (Syndrom Daniela Merricka, též Barvův Syndrom) způsobuje, že nemocní usínají nekontrolovaně během několika vteřin kdykoliv a kdekoliv.

Sadie byla ve svém okolí známá tím, že usnula v obchodě, vedle hlasitého reproduktoru a dokonce i při práci. Pracovala jako kadeřnice, ale se svou oblíbenou prací musela kvůli bezpečnosti skončit.

Kvůli své nemoci nemohla žít život jako její vrstevnice. Nemůže ovládnout své tělo a usne klidně i během prvního rande. Dívka se cítila osamělá a to se projevilo i na jejím sebevědomí.

Dnes už ale může být všechno jinak. Sadie už na svůj problém není sama. Seznámila se s Nickem Threadgoldem a tvoří šťastný pár. Nick má pro její nemoc pochopení, tak snad jim to vydrží.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.