Narodila se s mozkem mimo lebku. Lékaři jí dávali 20 minut života | Moje zdraví

Narodila se s mozkem mimo lebku. Lékaři jí dávali 20 minut života

28. června 2018 • 06:00

Neuvěřitelný příběh těžce nemocného miminka.


Když přišla Karlie Toland na svět, nedávali jí lékaři šanci na přežití. Narodila se totiž s částí mozku mimo lebku. S tak závažným postižením nelze žít. Malá Karlie ale přežila první dny v nemocnici a rodiče si ji odvezli domů. Lékaři jim však nadále nedávali šanci na přežité delší než několik dnů.

Ovšem po dalších čtyřech týdnech domácího opečovávání mohla holčička podstoupit náročnou operaci. Lékařům v nemocnici Belfast's Royal Hospital for Sick Children se během pěti hodin podařilo voperovat malé Karlie mozek zpět do lebky.

Jako zázrakem se holčička zotavila, dnes je jí již 17 měsíců a celá rodina se těší na oslavu druhých narozenin. Ačkoliv Karlie ve vývoji trochu zaostává, má se čile k světu.

Je to neuvěřitelný příběh. Malá Karlie je totiž zřejmě jediným člověkem na světě, který přežil tak závažnou zdravotní komplikaci.

„Když se na ni podívám, jsem na ni tak pyšná. Pořád se usmívá a je šťastná. Je to zázrak,“ říká čtyřiadvacetiletá matka Gemma Mccusker.

Rodiče doufají, že když už dnes umí Karlie sama jíst, brzy podnikne i první krůčky. "Nevíme, jaká budoucnost čeká naši Karlie, ale jsme si jisti, že všechny případné překážky zvládne,“ shodují se rodiče.

Již v těhotenství testy ukázaly, že se dcera paní Mccusker narodí s nějakým postižením. Nikdo však neočekával, že to bude tak závažné. "Lékaři mi řekli, že dcera má na hlavě něco neobvyklého, ale nikdo netušil, co by to mohlo být. Měla jsem se připravit na deformitu obličeje nebo i fakt, že by dcera vůbec neměla oči,“ dodává.

„Děkujeme lékařům, že nám dceru zachránili a že dělali, co bylo v jejich silách. Vděčíme jim za život naší dcery,“ dodávají rodiče malého zázraku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.