Rozchod kvůli nemoci? Zná ho až 37 % nemocných lupénkou | Moje zdraví

Rozchod kvůli nemoci? Zná ho až 37 % nemocných lupénkou

Rozchod kvůli nemoci? Zná ho až 37 % nemocných lupénkou
Psoriáza často vede ke studu a osamělosti • Autor: iStock.com
29. července 2017 • 06:00

Nový průzkum ukázal předsudky a neinformovanost veřejnosti o lupénce neboli psoriáze. Lidé s touto nemocí, která se projevuje stručně řečeno jako loupání a svědění kůže, se často cítí ponižováni a diskriminováni. A to nejen v pracovním, ale i v osobním životě. 

Lupénka je zánětlivé neinfekční onemocnění, které se projevuje olupováním kůže zejména v oblasti kloubů, může postihnout i nehty a pokožku hlavy. Má dvě formy, chronická je neléčitelná a lze jen tlumit příznaky, akutní forma se objevuje u dětí a může do dospělosti vymizet. 

Protože je nemoc velmi dobře viditelná a zánětlivá ložiska nejsou příjemná na pohled, pacienti s touto nemocí se často stydí a snaží se ji skrývat za dlouhé rukávy a nohavice. Nemoc jim ubližuje nejen fyzicky, ale i psychicky. 

V České republice podle průzkumu společností Novartis a GFK 91 procent nemocných trpí diskriminací nebo ponižováním. Více než třetina respondentů (38 procent) s lupénkou také uvádí, že se v důsledku onemocnění potýká se zhoršeným psychickým stavem, zejména zažívá pocity deprese (24 procent) a úzkosti (25 procent). Propojení těla a duše je podle psychologů začarovaný kruh.

„Stav kůže chronicky nemocného psoriatika může kolísat na základě aktuálního duševního stavu a pocitu životní spokojenosti. Stresové podněty a závažné situace se projevují na kůži a na druhé straně mohou změny na kůži zpětně velmi intenzivně působit na emoční prožívání nemocného a negativně ovlivnit jeho sociální fungování,“ uvádí klinická psycholožka Alena Javůrková, vedoucí Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Jak se žije s lupénkou v Česku. Podívejte se na video. 

Video se připravuje ...
Jaký je život s lupénkou v Česku?VIDEO 

Kvůli lupénce vás kadeřník neostříhá

Téměř polovina dotazovaných pacientů (43 %) uvádí, že nemoc negativně ovlivňuje jejich partnerské vztahy. Stydí se jít na schůzku, velká část z nich má strach z intimního života a nesnese, aby se jich někdo dotýkal. Celých 37 % už zažilo rozchod kvůli své nemoci. 

Každému druhému pacientovi s lupénkou zasahuje nemoc do pracovního života. Z této skupiny celkem 21 % se obává, že ztratí svou práci, 15 % dostává úkoly s omezeným kontaktem s ostatními, z 28 % dotázaných si dělají kolegové v práci legraci a 44 % se necítí plně produktivní kvůli neustálému svědění kůže.

Více než 16 % lidí s psoriázou se setkává s odmítnutím při návštěvě kadeřníka, kosmetiky nebo při nákupu v obchodě. Lupénka je přitom nemoc, kterou si pacient nezpůsobí sám, ale je vyvolána autoimunitně nebo se dědí. Zhoršuje ji však stres, kouření a nadměrné pití alkoholu. 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.