Mýty o pásovém oparu: Proč ho nechytíte od dítěte s neštovicemi? | Moje zdraví

Mýty o pásovém oparu: Proč ho nechytíte od dítěte s neštovicemi?

Mýty o pásovém oparu: Proč ho nechytíte od dítěte s neštovicemi?
Pásový opar se může objevit kdekoli na těle. Zásadní je včas ho rozpoznat • Autor: istock.cz
28. února 2024 • 04:00

Pásový opar může v průběhu života postihnout až každého třetího člověka. Je to virové onemocnění způsobené virem Varicella zoster, který způsobuje také plané neštovice. Co dalšího byste o onemocnění měli vědět a jaké chybné informace o tomto onemocnění panují?

Pásový opar se obvykle projevuje vyrážkou s bolestivými puchýřky na hrudníku, břiše nebo obličeji. Bolest se často popisuje jako úporná, pálivá, bodavá nebo šokující.

I když většina jedinců prodělala neštovice v dětství, virus zůstává v těle po celý život a může se později projevit jako pásový opar.

Promořenost virem Varicella zoster v České republice se ve věkových skupinách nad 10 let pohybuje v rozmezí 90–98 procent. Pokud už vir v těle máte, může se kdykoliv projevit jako pásový opar. "Pásový opar představuje diagnózu, se kterou se v běžné praxi často setkáváme. Je opravdu důležité, aby pacienti věděli, že v případě podezření na pásový opar je nutné včas vyhledat lékaře, aby byla co nejdříve zahájena antivirotická terapie. S ohledem na možné komplikace je však ideální zabránit samotnému onemocnění," komentuje MUDr. Milan Trojánek, Ph.D., přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Jak poznáte kopřivku a jak ji léčit? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Odborník o kopřivce: Jak se léčí a rozeznáme ji od jiné vyrážky?VIDEO 

Mnoho lidí ale – jak ukazují výzkumy – nemá o onemocnění správné informace. Jaké jsou nejčastější chyby? 

Pásový opar chytíte od lidí s neštovicemi

Nový průzkum společnosti GSK ukázal, že mnoho dospělých nechápe, jak pásový opar vzniká.Téměř 50 % respondentů výzkumu se domnívá, že „pásový opar lze chytit od někoho, kdo má plané neštovice“. 

Není to tak. Při prvním kontaktu s viruem Varicella zoster (VZV) nedojde k rozvoji pásového oparu, ale infekce se projeví jako plané neštovice. Po prodělání planých neštovic virus nadále zůstává "ve spícím stavu" v nervovém systému. Pokud dojde, například v souvislosti s věkem, k oslabení funkce imunitního systému, pásový opar může propuknout.

Platí ale opačný způsob nákazy: když se člověk, který plané neštovice ještě neprodělal, dostane do kontaktu s obsahem puchýřů pásového oparu, může u něj k rozvoji planých neštovic dojít.

Pásový opar je infekční

Více než polovina lidí se domnívá, že „pásový opar lze chytit od někoho, kdo ho má“. Není to pravda, pásový opar se nepřenáší z člověka na člověka jako jiná vzduchem přenosná onemocnění typu covid-19. Pásový opar vzniká reaktivací viru Varicella zoster (VZV), který už je v organismu přítomen. K jeho reaktivaci dochází typicky ve chvíli, kdy je člověk oslaben.

Pásový opar nemůžu chytit znova

Z výzkumu společnosti GSK vyplynulo, že 39 procent respondentů se domnívá, že „pásový opar nemůžete dostat, pokud jste ho už jednou měli“. Bohužel to není tak jednoduché. U většiny lidí, kteří onemocní pásovým oparem, se tak stane pouze jednou, nicméně onemocnění pásovým oparem se v životě může opakovat i několikrát.

Na pásový opar neexistuje očkování

Není to pravda, od roku 2023 existuje vakcína a rizikové osoby a zejména lidé starší 50 let se mohou nechat očkovat. Vakcína je velice drahá, stojí více než 5000 korun. Od ledna 2024 lze na očkování proti pásovému oparu využít příspěvku VZP ve výši 3000 Kč od 50 let věku či příspěvků dalších pojišťoven.

 Prevence v podobě očkování nechrání jen před samotným onemocněním, ale také před jeho možnými komplikacemi. Tou nejčastější, která se může vyskytnout až u 30 % nemocných s pásovým oparem, je postherpetická neuralgie (PHN), tedy dlouhodobá bolest nervů. Tato chronická bolest může v místě výsevu po zhojení vyrážky přetrvávat celé týdny, měsíce, nebo dokonce roky. 

Pásový opar je v pase

„Když se řekne pásový opar, většina lidí si vybaví bolestivé puchýřky na těle, projevů a komplikací tohoto onemocnění ale ve skutečnosti existuje celá řada, přičemž některé mohou být pro pacienta poměrně závažné. Mnoho z nich také dokáže dlouhodobě znepříjemnit život,“ dodává dr. Trojánek.

Pásový opar se může rozvinout téměř kdekoliv na těle – výjimkou není ani oblast očí. Takový typ pásového oparu se odborně nazývá herpes zoster ophthalmicus (HZO). Tento typ pásového oparu představuje dokonce 10–25 % všech případů. V případě infekce oka spojené s výsevem pásového oparu v této oblasti se pacienti mohou potýkat s chronickým zánětem oka, neuropatickou bolestí, tedy dlouhodobou bolestí způsobenou postižením nervů, a ve výjimečných případech může hrozit dokonce ztráta zraku.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.