Malý Einstein. Dívka trpí syndromem nekompatibilních vlasů | Moje zdraví

Malý Einstein. Dívka trpí syndromem nekompatibilních vlasů

9. května 2018 • 12:28

Jak se žije s neposednými vlasy, které nelze učesat?

Někteří se jí posmívají, jiní považují její vlasy za přirozeně krásné. Evelyn Cubbedge z Lawtey na Floridě bojuje s extrémně vzácným stavem, syndromem nekompatibilních vlasů. Její vlasy působí rozházeně, jako by byly zelektrizované. Není možné je učesat a jen ztěžka je lze upravovat.

Předpokládá se, že podobnou vlasovou poruchou trpěl i Albert Einstein.

Prvních deset měsíců po narození neměla Evelyn na hlavě žádné vlasy. Když jí konečně začaly růst, rodiče se nestačili divit. Evelyn na hlavě stále vlásky trčí do všech stran, ale nikdy nevyrostou do takové délky, aby si mohla vytvořit účes.

Maminka Nicole je z posměšků adresovaných své malé dceři smutná, ale dokáží jí povzbudit komplimenty a uznání, kterých je také naštěstí dostatek. „Někteří lidé se chtějí neposedných vlásků dotknout a pak dceři říkají, jak je krásná,“ říká.

Čtyřiatřicetiletá Nicole se snaží vymyslet pro Evelyn účes, který by ji dokázal udržet vlásky pod kontrolou. Snaží se jí pomocí tužidla i laku na vlasy vytvořit culík, ten ale vydrží zpravidla jen chvíli. Vlasy si zkrátka dělají, co chtějí.

„Bereme věci tak, jak jsou. Vlásky dělají naši dceru jedinečnou. Nic víc s tím neplánujeme dělat. Až bude větší, uvidíme,“ dodává Nicole.

Syndrom nekompatibilních vlasů je genová mutace postihující méně než 100 lidí po celém světě.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.