Barotrauma vzniká změnou tlaku. Týká se hlavně uší | Moje zdraví

Barotrauma

Barotrauma je fyzické poškození tkání způsobené rozdílem tlaků mezi tělesnými dutinami a okolním prostředím. Postihuje zejména potápěče, a to barotraumatem dutin, ucha a plic. Příčinou poškození je pohmoždění tkáně vlivem změny tlaku okolního prostředí. Barotraumata se dělí podle zasaženého orgánu nebo podle důvodu způsobujícího poškození.

Poměrně běžné je barotrauma dutin, které však většinou samo odezní. Projevuje se jako silnější rýma.

Barotrauma ucha je poranění vnitřního a středního ucha zapříčiněné rychlou změnou tlaku okolního prostředí. Dochází k němu, když Eustachova trubice není dostatečně rychle schopna vyrovnávat změny tlaku při letu letadlem anebo při potápění.

Lze mu předcházet provedením Valsalvova manévru – ucpání nosu a prudkým fouknutím dovnitř do uší. Neodborně provedený Valsavům manévr může barotrauma ale naopak vyvolat. Barotrauma typicky postihuje spíše střední ucho, ale pokud způsobí nitroušní prasklinu, důsledky této poruchy jsou závažné a trvalé. Při nitroušním barotraumatu dochází k narušení hydrodynamiky tekutin vnitřního ucha.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Uši, dutiny, plíce

Barotrauma plic je ještě nebezpečnější. Dochází při něm, většinou při prudkém vynoření potápěče v panice apod., k prasknutí plíce vlivem rychlého vynoření při současně zadrženém dechu. Tím se náhle zvýší nitrohrudní objem a tlak, objem vzduchu překročí kapacitu plic a plíce praskne, což ohrožuje nemocného přímo na životě. Barotrauma hrozí již při ponorech v pěti metrech.

Příznaky

Příznakem barotraumatu ucha je závrať, porucha sluchu, případně úplná hluchota.

Baratruma plic se projevuje bolestí na hrudi, obtížným dýcháním, kašlem, zmodráním, neklidem a vlhkou a lepkavou pokožkou. Někdy může postižený vykašlávat zpěněnou krev. Příznakem vážného poškození plic mohou být také bolesti v zádech.

Léčba

V případě barotraumatu plic musíme ihned zavolat lékařskou pomoc. Je nutné nemocného zklidnit a uložit do polohy v sedě. U bezvědomého je vhodnější stabilizovaná poloha s postiženou stranou dolů, pozná se podle dýchacích pohybů, které jsou na postižené straně slabší.

Je nutné pacienta neustále pozorovat a v případě selhání začít resuscitovat. Pacient by měl být převezen do nejbližší nemocnice s tzv. barokomorou, kde se vyrovná tlak vzduchu. Pacientovi musí být podán kyslík. Je nutná operace.

V případě barotraumatu ucha překryjeme postižené ucho krycím mulovým polštářkem. Do ucha v žádném případě nic nelít či nestrkat. Naprosto nevhodné je provádět Valsalvův manévr (viz. výše). Je nutné vyhledat lékaře. Ten může podle závažnosti nařídit nemocniční léčbu nebo předepsat antibiotika. Cílem léčby je zacelení rány.

Domácí léčba a babské rady

Při bolestech ucha způsobených změnami tlaku je dobré užívat vitamín A v množství 5 000 až 10 000 IU denně. Zkuste potravinové doplňky – betakaroten, vitamíny B, zinek. V každém případě se však poraďte s lékařem.

Vyšetření

Barotrauma ucha pozná lékař otoskopem.
Barotrauma plic může potvrdit rentgen hrudníku nebo CT pacienta, případně magnetická rezonance.

Inkubační doba

Ihned

Délka léčby

IndividuálníZáleží na míře postižení
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Vážnou komplikací může být embolizace (ucpání) mozkových nebo srdečních cév vzduchovými bublinkami. Trvalým následkem může být smrt nebo hluchota.

Prevence

Potápět se jen s odpovídajícím tréninkem a znalostmi. Dodržovat správnou péči o dýchací přístroj a bezpečné postupy při vynořování z ponoru. Nepotápět se s rýmou a nachlazením, potápět se vždy ve dvojici.

Kdy jít k lékaři

Při nepodařeném ponoru s komplikacemi vždy. Pokud z ucha či z plic vytéká krev, při bolesti hrudníku, zad nebo ucha. Pokud pacient trpí závratí a upadá do bezvědomí, je nutné ihned volat rychlou záchrannou službu.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.