Část seniorů trpí podvýživou, většině chybí vitamin D a hořčík | Moje zdraví

Část seniorů trpí podvýživou, většině chybí vitamin D a hořčík

Část seniorů trpí podvýživou, většině chybí vitamin D a hořčík
Senioři často zapomínají pít • Autor: istock.com
2. září 2023 • 06:00

Starší lidé mívají nevyhovující skladbu stravy a častý je u nich i nízký příjem tekutin. Podle sledování odborníků mnozí dokonce trpí podvýživou a ta bývá příčinou dalších onemocnění.

Výživa seniora do značné míry ovlivňuje jeho duševní a tělesnou výkonnost, zvládání stresu, odolnost, obranyschopnost a kvalitu života. S přibývajícím věkem však lidé přikládají pestrosti stravy malou důležitost.

Navíc ztrácejí pocit žízně a hladu, mívají problémy s chrupem, trápí je různé zažívací potíže a k tomu je třeba započítat i vzrůstající finanční nedostupnost kvalitních potravin. „Je pravda, že v rámci řady faktorů – zdravotních, sociálních, ale i ekonomických – provází vyšší věk řada nedostatků ve výživě. Je nutné se zde zmínit i o horším pitném režimu starších lidí, který souvisí i s nedostatečným navozováním pocitu jejich žízně,“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Motole a předseda Společnosti pro výživu. Tato společnost shrnula zásady k výživě seniorů nad 70 let v takzvané „Zdravé třináctce“. Najdete ji na webových stránkách www.vyzivaspol.cz.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Správná výživa má svá pravidla. Která to jsou?VIDEO 

Co zjistila studie

„V letech 2017–2018 jsme v rámci studie zjišťovali nedostatky výživy u institucionálně hospitalizovaných seniorů v průměrném věku nad 80 let, kde nabízené jídelníčky odpovídaly doporučením, ale hodnocený skutečný příjem jednotlivých živin ukazoval na značné nedostatky. Uvedené souviselo s výběrem stravy samotnými seniory,“ připomíná lékař fakta, která bohužel stále platí.

Nedostatek vitaminu D a vápníku

Ve zmíněné studii se odborníci zaměřili především na příjem vitaminu D a vápníku. „Pokud senioři nebyli suplementováni, až 47 % z nich mělo těžký deficit tohoto vitaminu. Význam vitaminu D souvisí nejen s ochranou před snadnějším vznikem zlomenin, ale i pádů. Jeho nedostatek provází vzestup civilizačních onemocnění, zvláště kardiovaskulárních, autoimunitních onemocnění, ale i infekcí.

Vitamin D významně ovlivňuje i metabolismus vápníku, kdy v naší studii 10 % seniorů konzumovalo méně než 50 % doporučené denní dávky této minerální látky,“ komentuje výsledky MUDr. Tláskal.

Seniorům nejčastěji chybí vitamin D, především takzvaný cholekalciferol (D3). Jeho nízká hladina vede k řídnutí kostí a k poklesu svalové síly.

Deficit vitaminů skupiny B

„Z vitaminů jsme dále zjišťovali ve skupině B nedostatečný příjem kyseliny listové – v průměru 68,5 % doporučené denní dávky, kdy 10 % sledovaných seniorů konzumovalo méně než 48 %.“ Kyselina listová ovlivňuje mimo jiné dělení a novotvorbu buněk, má i vztah ke koncentraci homocysteinu v krvi a tím i nepřímo zasahuje do snížení či zvýšení rizika ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody. Často je zmiňován i nedostatek jiných vitaminů skupiny B (riboflavinu, thiaminu, vitaminu B12).

Vitaminy skupiny B posilují nervovou soustavu – zlepšují přenos nervových impulzů nervovými vlákny, což je důležité i v rámci prevence Alzheimerovy choroby.

Chybí i hořčík a zinek

„V rámci hodnocení konzumace minerálních složek výživy jsme zjišťovali nedostatečný příjem hořčíku – průměr jen 56,7 % doporučené denní dávky, nižší byl i příjem zinku – 10 % seniorů konzumovalo méně než 51 % DDD.“ Významnější nedostatky hořčíku mohou vést ke svalovým křečím, u zinku mimo jiné negativně ovlivňují činnost imunitního systému.

Vitamin B6 v kombinaci s hořčíkem pomáhají ke zklidnění a přispívají ke kvalitnímu spánku.

Omega-3 mastné kyseliny

Nejen zdraví srdce a cév posilují omega-3 mastné kyseliny. „Nedostatečná konzumace omega-3 mastných kyselin bývá často popisována v souvislosti s nedostatečným příjmem jejich zdrojů, zvláště rybího masa, a má pravděpodobně i svůj význam v ovlivňování kognitivních funkcí seniorů,“ dodává MUDr. Tláskal. Tím však výčet látek, které chybějí lidem v seniorském věku, nekončí. Podle lékaře je to například i vitamin E a jod. Zmínit je třeba například vitaminy C, A, K2, železo i stopové prvky.

náš odborník

MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví, psp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.