Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Toužíte po dokonalé pleti? Možná budete překvapeni, ale základem je správné čištění

1. listopadu 2021 • 14:00

Můžete používat sebedražší kosmetické prostředky a vaše pleť stejně nebude perfektní. Proč? Pravděpodobně jí nedopřáváte dokonalou očistu. I když jste večer po práci nebo po návratu z večírku k smrti unavená, na odličování byste neměli zapomínat.

Cesta ke krásné a zářící pleti vede přes důkladné odličování a čištění. Tyto dvě fáze by se neměly zaměňovat, jinak se to na pleti žáhy projeví třeba i vyrážkou, pupínky a zanesenými póry. Některé ženy se domnívají, že když se nelíčí, nemusí pokožku důkladněji čistit. Není tomu tak! Přes den se na ní usazuje spousta nečistot – odumřelé buňky, prach, kožní šupinky, pyl, maz, smog a mikročástečky pocházející třeba z klimatizace. To vše pokožce brání v dýchání. Nedostatečné čištění má pak za následek její předčasné stárnutí , které mají na svědomí hlavně volné radikály narušující a ničící kožní buňky. Kvůli nim ubývá v pleti elastin i kolagen a začínají se na ní tvořit vrásky.

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení make-upuVIDEO 

Noční regenerace a ranní start

Regenerace pleti se spouští v noci. Když necháte ve spánku denní „vetřelce“ působit, probudíte se ráno s pletí mdlou a unavenou. Čistá a osvěžená pokožka má mnohem lepší podmínky pro odpočinek. Je proto důležité věnovat se čištění právě před ulehnutím. Myslete na to, že tato údržba je důležitější než krém nebo sérum. Pokud je aplikujete na nevyčištěnou pleť, nemůžou do ní dostatečně proniknout a vyživit ji. Pleť je nutno pročistit i ráno : Celou noc „pracovala“ a ulpěly na ní částečky odumřelých buněk, pot a maz, které při rychlém opláchnutí obličeje samotná voda nevyčistí. Nerozpustí totiž tukové nečistoty (kožní maz), takže pokožka nemůže volně dýchat. U suché pleti stačí použít tonikum, mastná si žádá i pleťové mléko.

Na řasy s citem

Zapomenout nesmíte ani na důkladné odstranění řasenky, jinak se ráno probudíte s černými šmouhami pod očima. Kromě toho kvůli zbytkům líčidla řasy vysychají, což jim rozhodně neprospívá. Čištění ale nesmí být důrazné, jinak by s ním „odešly“ i řasy. Víčka nedrhneme, přiložíme na ně tampon navlhčený ve vlažné vodě (tím nejen urychlujeme odlíčení, ale současně šetříme spotřebu produktu) a následně v odličovači. Odborníci doporučují dvoufázový odličovač určený speciálně pro oční okolí. Necháte ho několik vteřin působit, aby líčidlo rozpustil. Potom ho jemnými tahy dolů ve směru růstu řas odstraníte. Jemný kosmetický prostředek je nejen očistí, ale současně vyživí citlivou kůži kolem očí.

3 základní kroky

Aby byla pleť zdravá a svěží, mělo by její čištění zahrnovat tři základní kroky: vyčištění, dočištění a hydrataci. Důležité také je, aby čisticí přípravky odpovídaly typu pleti. Jak poznáme, že je odličovač pro naši pokožku vhodný? Po čištění není podrážděná a nepne. Neméně podstatný je postup. Vždy začínáme odlíčením očí, následuje čištění celého obličeje. Postupujte vždy směrem dovnitř ke kořeni nosu, abyste si nezakládaly na vrásky. Na krku pak odspodu nahoru. K prvnímu kroku potřebujeme pleťové mléko, čisticí gel, pěnu nebo olej (olej se nehodí na čištění očí, pokud je máte citlivé). Gely vyhovují mastnější pleti, oleje jsou vhodné pro sušší pleť, i když to není železné pravidlo. Tyto prostředky pokožku nejen čistí, ale také hydratují. Nanášíme je opět buď tamponkem (použijte nejméně tři a jemně stírejte po pleti, dokud nebudou čisté), nebo je prsty krouživými pohyby po dobu asi třiceti vteřin vmasírujeme do pokožky. Tímto způsobem zlepšujeme prokrvení pokožky a zároveň se rozhýbá lymfa v oblasti obličeje. Nezapomínáme ani na oblast krku, čistěte ji od brady k dekoltu.

Micelární voda ano, nebo ne?

O druhý krok se postará pleťová nebo micelární voda či tonikum. Odstraní z pleti zbytky nečistot a mastnoty, srovná její pH a otevírá póry pro příjem živin. Snažte se vyhnout produktům, které obsahují alkohol: Pleť vysušují a podporují její maštění. Součástí večerního odličovacího ceremoniálu se může stát i peeling, ale ne častěji než jednou až dvakrát týdně, ideálně ve sprše. Micelární voda je univerzální produkt, který současně odličuje oči a čistí pleť. Čistícímu procesu prokazuje dobrou službu, ale odborníci poukazují na to, že ji spotřebitelky používají nesprávně. Micelární vodu je důležité po použití smýt vodou. Obsahuje totiž povrchově aktivní látky, které k sobě přitahují nečistoty i maz. Do pleti pak nemohou proniknout účinné látky ze séra a krému, který použijete po čištění. Micelární vody je v každém případě doporučeno střídat s klasickými odličovacími produkty, jinak začne být pleť při dlouhodobém použití přesušená a přecitlivělá. Důležitá rada zní: Nikdy nepoužívejte micelární vodu při ranním čištění. Třetím krokem odličovacího procesu je nanesení očního, denního, nočního či univerzálního krému. Podle věku a stavu pleti může krému předcházet sérum; nejdříve občasně, s přibývajícími roky nic nepokazíme, když sérum zařadíme do běžného denního ošetření (ráno, večer nebo dvakrát za den). Při intenzivní péči můžeme séra dokonce vrstvit, ale mezi jednotlivými produkty by měl být interval alespoň třicet vteřin.

Čištěním a odličováním pleti se neodstraňují pouze nečistoty, ale díky krouživým pohybům se pokožka masíruje a zlepšuje se tak její prokrvení a dochází i k rozhýbání lymfy v oblasti obličeje. Pokožku rovněž zbavujeme škodlivin, odumřelých buněk a připravujeme ji na další pěstící péči.

Co na co

Správné čištění pleti by mělo zahrnovat minimálně dva přípravky:

1. Čisticí prostředky na tukovém základě

– odstraní látky rozpustné v tucích (kožní maz, make-up), např.: • pleťové mléko – vhodné pro normální a smíšenou pleť • čisticí oleje a krémy – vhodné pro sušší typy pleti • čisticí gely, pěny a emulze – vhodné pro mastnější a citlivé typy pleti

2. Čisticí prostředky na vodním základě

– odstraní nečistoty rozpustné ve vodě (pot), např.: • pleťová voda • pleťová a bylinná tonika • květová voda

3 minuty denně

1. krok: Odlíčení očí a rtů odličovačem. 2. krok: Odstranění nečistot a make-upu pleťovým mlékem, pěnou, olejem nebo čisticím gelem. 3. krok: Dočištění a tonizace pleťovým tonikem.

Ať jde o večerní nebo ranní očistu, vždy má jeden hlavní cíl: připravit pleť na přijetí účinných látek z dalších kosmetických přípravků.

Když vznikne problém

Anna Brandejs, odbornice na vývoj doplňků stravy

Reakce pleti třeba v podobě pupínků se občas objeví skoro u každého. Ať už za tím můžeme hledat znečištěný vzduch, hormonální nerovnováhu, stres a jiné faktory. Pleti můžeme pomoci nejen mechanickým čištěním přípravky s obsahem antibakteriálních látek, jako jsou například tea tree olej, kyselina salicylová nebo vitaminy A nebo B3, ale dokonce i vnitřně. Zde doporučuji se zaměřit na doplňky stravy s obsahem vitaminu C, E, A, B3, B6 nebo minerální látky zinek a selen. Konkrétně zinek normalizuje imunitní funkce těla a pomáhá zmenšovat zánětlivé reakce kůže. Zapomínat bychom neměli ani na antibakteriální, dezinfekční a protizánětlivé účinky bylin, jako jsou tymián a měsíček lékařský. Bylinky můžeme používat nejen ve formě čajů, ale také pro opláchnutí zvenku. Právě měsíček lékařský je používán pro schopnost snižovat záněty a urychlovat léčbu ran. V případě kožních problémů představuje velmi ceněnou bylinku. Výtažky z bylin se objevují i jako složky doplňků stravy.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na  www.ikiosek.cz/mojezdravi  nebo přes  předplatne.cnc@cpost.cz .

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.