Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Tip na šťastný život: Nech minulost minulosti

Tip na šťastný život: Nech minulost minulosti
... • Autor: iStock.com
9. ledna 2023 • 14:00

Ne nadarmo se říká, že to, co bylo včera, už nezměníme, a proto nemá smysl se tím trápit nebo se vracet. Je to nepsané pravidlo. To, co je skutečně důležité, je žít tady a teď. Protože tady máme možnost všechno změnit, začít znovu nebo odstranit vzorce chování, které nám již neslouží. 

Přítomnost nade vše

Jako příklad lze uvést vztahy. Ty jsou všudypřítomné. Jakmile žijeme ve vztahu, ve kterém nás partner podvede, máme neustálou a nutkavou potřebu mu to předhazovat. Málokdy si však uvědomuje, že tím neposilujeme ani stávající partnerství ani chuť obou stranu na vztahu pracovat. 

Pokud nejste schopní se přes minulost přenést, je lepší nechat ji minulosti. To ve vztazích znamená vztah ukončit. Jakmile ale partnerovi odpustíte a následně mu při každé příležitosti stejně předhodíte, jak špatně se zachoval a co všechno pokazil, věřte, že je pouze otázkou času, než se vztah jednou provždy rozpadne. 

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Minulost je potřeba

Za minulost bychom měli cítit vděk. Právě minulé zkušenosti z nás dělají člověka, kterým jsme dnes. To právě minulá zakopnutí, vzestupy a pády jsou tím, co definuje náš současný život. 

Tak je třeba to brát. Nikoliv v tom však žít. V praxi to znamená, že pokud jsme žili v toxickém vztahu, pokud jsme dostali ránu od člověka, kterému jsme bezvýhradně věřili, neznamená to, že každý, koho do života vpustíme, s námi bude jednat stejným způsobem. 

Rozhodně to ale znamená, že už předem víme, jakého člověka pro život chceme, jakého jako partnera si umíme představit a jaké chvování jsme schopní tolerovat. 

Ne všechny myšlenky jsou reálné

Naše mysl je často zastřená do oparu pochyb a strachů, které stůj co stůj definují naši životní cestu. Přesto bychom neměli věřit všemu, co se naše mysl rozhodne vykonstruovat. Pokud jdete do nového vztahu se strachem, že vás partner stejně opustí, nemusí to znamenat víc, než jen myšlenku ležící ve vaší hlavě, která se nikdy nemusí zhmotnit. 

Tady a teď

Abychom se odprostili od minulosti, je potřeba žít v přítomnosti. K tomu nás pomůže vnímat co je tady a teď. Jakmile si to osvojíme, minulost ztratí na síle a budoucnost nebudeme plánovat, protože nebude důležitá. 

Je přece jedno, co bude za týden, pokud právě teď žijeme tak, jak si přejete a jak vás těší. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.