Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Předčasná menopauza? Podle těchto signálů poznáte, že je to i váš problém

Předčasná menopauza? Podle těchto signálů poznáte, že je to i váš problém
Jaké jsou nejčastější příznaky předčasné menopauzy? • Autor: istock.cz
7. března 2024 • 06:00

Nejčastějším příznakem předčasné menopauzy je vynechání menstruace, a to ještě před 40. rokem věku. Přidat se můžou návaly horka a podivné nálady.

Projevy předčasné menopauzy v mladším věku jsou stejně jako u přirozené menopauzy způsobené úbytkem hormonu estrogenu, jsou proto totožné. Jde o nepravidelný cyklus nebo vynechání menstruace, návaly horka, vaginální suchost, pocení, bolesti kloubů, náladovost, bolesti hlavy či závratě.

 

Kdy se dá očekávat problém?

Rizikovými skupinami jsou ženy trpící cukrovkou, poruchou funkce štítné žlázy nebo autoimunitním onemocněním, jako je lupus či revmatoidní artritida. Nevyhýbá se ani velmi štíhlým ženám. Ohrožené jsou také ženy po chemoterapii a radioterapii nebo ty se špatným životním stylem.

Úzkost bez vysvětlení

Kolísání hormonů může vyvolat menopauzální úzkost. Tyto potíže jsou po psychické stránce o to náročnější, pokud se přechod dostaví ve věku, kdy na něj žena není ještě připravena. Sebevědomí se vytrácí a dostavují se pocity, že není možné zvládnout tolik věcí, které byly dříve samozřejmostí. Nepříjemné jsou i potíže s kvalitou spánku. Pokud zmíněné problémy začínají nabírat na intenzitě, měl by gynekolog provést komplexní hormonální vyšetření na zjištění hladiny ženských pohlavních hormonů, testosteronu, prolaktinu a hormonu štítné žlázy. Žena se pak musí rozhodnout, jakým způsobem bude své hormony ovlivňovat.

 

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.