Hubnutí za socialismu: Jakými dietami jsme se tehdy trápily? | Moje zdraví

Hubnutí za socialismu: Jakými dietami jsme se tehdy trápily?

6. března 2023 • 06:00

Malé pozadí je malé pozadí, bez ohledu na to, zda ho budete ukazovat na pláži v Bulharsku nebo v Dubaji. Výjimkou tak nebyly ani socialistické ženy, které se ideálu krásy tehdejší doby chtěly stůj co stůj co nejvíce přiblížit.

 

 

Držet dietu však v době hluboké totality nebylo jen tak. V obchodech chyběla rozmanitost a na nejrůznější výstřelky "západního" světa mohly socialistické ženy rovnou zapomenout. Přesto si řada z nich našla způsob, jak vysněného těla dosáhnout. Ne vždy se však tato cesta dala nazvat zdravým životním stylem.

 

Nejdrsnější dietou socialistické éry byla "dieta se střídavými dny", kdy se v určité dny v týdnu konzumovala pouze jedna vybraná potravina. S dietou přišel Přemysl Doberský. Přední odborník na výživu tehdejší doby. 

Uznávaným dietologem byl také Rajko Doleček. Jeho mottem bylo: „Nedávej si vdoleček, radí Rajko Doleček.“ Doleček se snažil, aby lidé nebyli obézní a získali povědomí o tom, jak se dí díky zdravé stravě předcházet nemocem. 

Problém mnoha "podpultových" diet, o kterých se socialistické ženy doslechly, spočíval především v tom, že téměř nic nebylo k sehnání. Socialistické ženy tak musely hrát s takovými "kartami", které jim byly rozdány.

Přesto si mnoho lidí uvědomovalo, že nadváha rozhodně není cestou ke zdraví a hledali cesty, jak se nadbytečných kil "úspěšně" zbavit. Nutno podotknout, že nad některými způsoby redukce tělesné hmotnosti bychom dnes pravděpodobně kroutili hlavou. 

A jaké, že byly ty nejvíc trendy diety tehdejší doby?

Bezuhlovodanová dieta

Dieta, která byla založená na co nejnižší konzumaci uhlovodanů neboli sacharidů. Ženy, které se rozhodly dietu držet, nesměly pečivo, přílohy a rozhodně ne sladkosti. Jídelníček se skládal především z bílkovin a tuků. Tato dieta se později proslavila ve světě jako Atkinsonova dieta.

Hubnutí s vínem

Jistě sen valné většiny žen i dnes. Dieta, během které se téměř nejedlo, zato alkohol mohl téct proudem. Někteří se tak dopracovali až na litr vína denně. Přestože dnes by tato dieta u lékařů rozhodně neobstála, v době socialismu byla oblíbená. 

Dieta o jedné potravině

Další ze zajímavých „socialistických“ diet, která rozhodně nebyla náročná na přípravu, byla dieta o jedné potravině. Zakládala se na tom, že člověk, jenž ji držel, jedl jen jednu potravinu, dokud nezhubl. Existovala tak vajíčková, grapefruitová, bramborová nebo jogurtová. Otázkou zůstává, zda dotyčný skutečně zhubl po potravině, kterou měl povolenou, nebo díky tomu, že nakonec nejedl vůbec, protože se snadno přejedl.

Bodová dieta

Bizarní způsob stravování založený na bodovém systému. Každá potravina měla přidělené body. Člověk držící tuto dietu tak mohl sníst vše, na co měl chuť, ovšem pouze v přímé úměře k povoleným bodům.

Tukožroutská dieta

Ta patřila rozhodně k těm oblíbeným. Skládala se z pojídání tukožroutské polévky, které sice přineslo kýžený efekt, bohužel váhový úbytek byl především z vody. Pokud člověk ihned po skončení začal jíst normálně, rychle shozená kila opět nabral.

Citrusová dieta

Tato dieta začala být trendy v 60.letech minulého století, kdy se česká společnost více otevřela světu. Citrusová dieta spočívala v konzumaci grapefruitů a pomerančů. To byl však poměrně problém, protože tropické ovoce za socialismu patřilo mezi nedostatkové zboží. „Vzpomínám si, že jsem dokonce vedoucí zeleniny obstarala perfektní koženou bundu od mé sestry, která žila v Maďarsku, za to, že mi schovávala pomeranče. Byly dny, kdy jsem třeba za den snědla jen pomeranč a pila vodu s citronem. Skončilo to tak, že jsem jednou zkolabovala, prostě jsem hlady omdlela v práci,“ vzpomíná osmašedesátiletá Soňa z Prahy.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.