Proč všichni šílí po sirtuinech? Až 3 kila týdně dolů! | Moje zdraví

Proč všichni šílí po sirtuinech? Až 3 kila týdně dolů!

Proč všichni šílí po sirtuinech? Až 3 kila týdně dolů!
Sirtuiny mají vliv nejen na zdraví, ale i hubnutí • Autor: iStock
24. června 2025 • 04:38

Svět zdravého životní stylu má novou hvězdu - sirtuiny. Jde o skupinu enzymů se zázračnými účinky. Pomáhají totiž mládnout a dokážou nastartovat gen hubnutí.

Když zadáte na sociální sítě do lupy slovo „sirtdiet” nebo „sirtfood,” vyskočí vám tisíce příspěvků. Sirtuiny mají pověst zázračných pomocníků, kteří si poradí s redukcí váhy a bojují proti stárnutí. Sirtuinová dieta slibuje téměř zázraky - zhubnout se prý díky ní podaří až tři kilogramy týdně.

Adele jako vzor

Když britská zpěvačka Adele výrazně zhubla, spekulovali její fanoušci o tom, že je na sirtuinové dietě. V roce 2020 se začaly šířit její nové fotografie, na kterých vypadala extrémně štíhle, jako by zhubla o několik velikostí. Sama přiznala, že se jí podařilo shodit téměř 45 kilogramů. Britská veřejnost si radikální změnu její image spojila právě se sirtuinovou dietou, která byla v té době velmi populární. Ta je ovšem velmi striktní. První tři dny se od dietářů očekává, že budou konzumovat pouze 1000 kalorií za den. Jídelníček se skládá z jednoho jídla a dvou zelených šťáv. Poté si v prvním týdnu dietáři upraví plán stravování na 1500 kalorií po dobu čtyř dnů. Většinou se už konzumují dvě jídla, složená převážně ze sirtuinů. Ačkoliv Adele nikdy nepotvrdila, že by propadla sirutinové dietě, naopak se hájila tím, že zhubla jen díky pohybu, zájem o tuto dietu raketově vzrostl. Propadla jí údajně také Pippa Middleton, sestra vévodkyně z Cambridge.

Červené víno a čokoláda jsou povoleny

Výživoví specialisté jsou s propagací sirtuinové diety opatrní, většinou ji doporučují pouze krátkodobě. Tento poněkud kontroverzní dietní program byl spuštěn dvěma nutricionisty z Velké Británie, Aidanem Gogginsem a Glenem Mattenem poté, co v roce 2016 vydali knihu o sirtuinech. Představují je jako starobylé geny, které mohou za gen štíhlosti. Inspirovali se u amerických indiánů Guna, kteří dnes žijí v oblasti Panamy a Kolumbie. Ti se jeví jako naprosto imunní vůči srdečně-cévním onemocněním, cukrovce, netrápí je ani obezita a také výskyt rakoviny byl u tohoto kmene vždy nízký. Vědci si také povšimli, že podobné civilizační choroby se vyhýbají Indii, proto najdete na seznamu sirtuinů i zdejší typické koření - kurkumu a chilli papričky. Povolené jsou i oblíbené pochutiny jako čokoláda a červené víno, ovšem jen v malém množství.

V čem jsou sirtuiny dobré pro naše tělo?

1) Regulují metabolismus

To vede k lepší kontrole hmotnosti a snížení rizika vzniku metabolického syndromu, což je označení pro stav, kdy se u člověka současně vyskytuje několik konkrétních onemocnění nebo příznaků. Těmi jsou zejména nadváha až obezita, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina glukózy v krvi a zvýšená hladina krevních lipidů, konkrétně cholesterolu nebo triglyceridů.

2) Prodlužují život

Výzkum ukázal, že aktivace sirtuinů může zpomalit proces stárnutí a prodloužit délku života.

3) Zlepšují odolnost vůči stresu

Sirtuiny pomáhají buněčným mechanismům lépe čelit stresu, což zvyšuje odolnost organismu a napomáhá celkovému hojení.

4) Snižují zánětlivost

Sirtuiny mohou ovlivňovat zánětlivé procesy v těle, snižují tedy riziko chronických zánětlivých onemocnění.

Nejlepší sirt-potraviny

Rukola, kadeřavá kapusta, jahody, borůvky, červená cibule, sója, listová petržel, čokoláda (85 % kakaa), zelený čaj matcha, olivový olej extra panenský, pohanka, vlašské ořechy, chilli papričky, červená salátová čekanka, datle medjool, červené víno, káva, kurkuma, kapary

Naše sirtuinové recepty

Zelený džus

Ingredience:

  • 75 g kadeřavé kapusty
  • 30 g rukoly
  • 5 g petržele
  • 2 stonky celeru
  • 1 oloupané zelené jablko
  • šťáva z půl limetky
  • 1/4 lžičky zeleného čaje matcha

Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru, přidejte 250 ml vody a několika pulsy rozmělněte. Pokud je džus příliš hustý, přidejte vodu.

Salát Waldorf

Ingredience:

  • 100 g rukoly
  • 100 g červené salátové čekanky
  • 1 zelené jablko
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst borůvek
  • 1 lžíce olivového oleje extra panenského
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • sůl a pepř

Postup: Na talíře rozložte střídavě rukolu a čekanku. Jablko nakrouhejte na tenké plátky a přidejte na salátový základ. Posypte ořechy a borůvkami. Vyšlehejte zálivku z oleje, medu, octa, soli a pepře a použijte ji k ochucení salátu.

Zdroj: www.nature.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov

Autor: ryz, Jana Novák
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.