Víte, co je quinoa? Poradíme, jak ji připravit a proč je zdravá | Moje zdraví

Merlík čilský neboli quinoa. K čemu je tahle superpotravina dobrá?

Merlík čilský neboli quinoa. K čemu je tahle superpotravina dobrá?
Quinoa je velmi zdravá a chutná potravina. Proti ní hraje jen cena. • Autor: iStock.com
10. února 2023 • 14:00

S takzvanými superpotravinami se poslední dobou roztrhl pytel. Kromě toho, že jsou moderní, jsou také chutné a zdravé. Jednou z nich je také bezesporu quinoa neboli merlík čilský. 

Pojem merlík čilský vám toho asi moc neřekne. Tato potravina je totiž známá spíše pod názvem quinoa. „Za superpotravinu je merlík považován hlavně díky své nutriční kvalitě. Jeho zrna se konzumují zejména kvůli obsaženým komplexním sacharidům, ale také i bílkovinám, které jsou na rostlinnou plodinu v nezvykle vysoké kvalitě a kvantitě. Nezanedbatelný je také obsah vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi a také vitaminů, jako jsou například vitaminy ze skupiny B (vyjma vitaminu B12), dále vitamin C, vitamin E a provitamin beta-karoten,“ vysvětluje výživový specialista Michal Richter.

Video se připravuje ...
10 superpotravin, které vám pomohou zhubnout.VIDEO 

A dodává: „Příznivé je i spektrum obsažených tuků, které je ze sedmdesáti procent tvořeno z polynenasycených mastných kyselin, jejichž příjem je v populaci obecně nedostačující. Absence lepku pro změnu potěší lidi trpící celiakií a jeho intolerancí.“ Zejména pro vysoký obsah bílkovin je vhodným doplněním jídelníčku při redukci váhy.

Které potraviny prospívají proti pálení žáhy? Čtěte ZDE.

Jak se quinoa upravuje?

Je možné, že se ti, kdo se snaží o zdravý životní styl, už s touto pseudoobilovinou setkali. Jedná se totiž o vhodnou alternativu k běžným obilovinám. „Určitě bych neoznačil quinou za běžnou potravinu v našem jídelníčku, ale ty trendy jsou očividné. Zmiňovanou potravinu můžeme vidět nejen jako přílohu k masu či rybě, ale také jako samostatný pokrm ve formě kaší či různých zeleninových salátů. Nicméně jejímu velkému rozšíření v našem stravování brání v některých případech i relativně vysoká cena oproti tradičním plodinám,“ vysvětluje odborník.

Quinoa je kvalitní zdroj energie pro sportovce

Oslovený výživový specialista sděluje, že kromě osobní zkušenosti se s merlíkem setkali i jeho klienti, a to zejména ti z veganské komunity.

„Například aktivně sportující vegan musí ve svém jídelníčku dobře kombinovat rostlinné zdroje bílkovin, aby si zajistil jejich vysokou využitelnost v organismu pro regeneraci a případné budování svalové hmoty. Pokud toto nesplňuje, jeho sportovní pokroky jsou tytam. Quinoa tedy pro veganské sportovce, a nejen pro ně, představuje velmi zajímavou kombinaci kvalitního zdroje energie, stavebních látek a dalších nutričně hodnotných živin,“ podotýká Richter. 

Konzumovat se tato potravina dá i za syrova. Používají se čerstvé listy salátu. Důležitá jsou ale zralá semena, ze kterých se mele mouka. K pečení ji ale nepoužívejte, hodí se spíše k přípravě placek, bramboráků či k zahušťování polévek.

Ze semen se dá udělat i chutná kaše, ale vyrábí se z nich například i pálenka známá pod názvem chica. Z hojně používaných receptů zmiňme například sladkou kaši, kdy se quinoa smíchá s medem, oříšky a ovocem.

Používá se ale i do sladkých dezertů či jako příloha k pokrmům místo kuskusu či rýže. Přidává se ale i do zeleninových salátů. Výborné jsou i zapečené muffiny se sýrem nebo masem.

Odkud merlík pochází?

Podle názvu asi nikoho nepřekvapí, že tato pseudoobilovina se poprvé objevila v Jižní Americe a staří Inkové ji měli v jídelníčku dennodenně. Incký vládce byl dokonce první, kdo každý rok obřadně zaséval nová semínka. Ne náhodou se proto výraz quinoa dá přeložit jako „matka zrno“.

V důsledku objevení Ameriky Evropany se pomalu přestávala pěstovat. Nahradili ji klasické evropské obiloviny, které přinesli noví kolonizátoři. V poslední čtvrtině dvacátého století ale začala zase získávat na oblibě. V současné době se tak kromě jihoamerických států Peru, Chile, Bolívie či Ekvádoru pěstuje třeba i v Dánsku, Velké Británii či v Nizozemsku nebo Německu. Není bez zajímavosti, že Organizace spojených národů dokonce rok 2013 vyhlásila jako Mezinárodní rok quinoy.

VIDEO: Jaká je pravda o některých superpotravinách? Jsou nám opravdu prospěšné?

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.