10 svačinek, které nastartují metabolismus a nepřiberete po nich. Jezte je denně | Moje zdraví

10 svačinek, které nastartují metabolismus a nepřiberete po nich. Jezte je denně

10 svačinek, které nastartují metabolismus a nepřiberete po nich. Jezte je denně
Co svačit? Hlavně bílkoviny • Autor: istock.cz
29. února 2024 • 06:00

Chcete zhubnout, tak skoro nesnídáte, k obědu si dáte lehký salát a k večeři nejlépe jen dvě rajčata? Chyba. Omezování v jídle a slepé hlídání kalorií k dlouhodobému úbytku váhy nikdy nepovede. Naopak - jezte co nejčastěji. Přečtete si tipy na deset jednoduchých a zdravých svačinek pod 200 kalorií, které vám pomohou zhubnout.

Pokud má tělo hlad, začne si tuky ukládat na horší časy. Lidově řečeno – šetří si zásoby, protože co kdyby mělo zase brzy hlad? Hlad proto nikdy nesmíte cítit. Zároveň je třeba jíst tak, abyste jedli a nepřibírali na váze. Tedy ošálit svoje tělo takovou stravou, která je zdravá, ale není kalorická bomba.

Na druhou stamu ale myslete na to, že svačit není povinnost, protože dříve se o teorie o tom,že třeba jíst pětkrát denně propagovala ve velkém. Jestliže hlad nemáte a jíte třikrát denně, je to v pořádku. Pokud ne, nabízíme 10 tipů na zdravé svačiny do 200 kalorií, které nenechají váš metabolismus zastavit.

1. Smoothie z mraženého ovoce a sójové bílkoviny. Smíchejte sklenici zmražených borůvek nebo malin s netučných řeckým jogurtem, oslaďte medem a rozmixujte, přidejte sáček sójové bílkoviny a rychlá svačina je hotová.

Co snídat při hubnutí? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Veronika Pourová: Co snídat při hubnutí?VIDEO 

 

2. Pomazánka z ořechů a hrušek s tvarohem na toustovém chlebu: Nasekejte hrst vlašských ořechů, středně velkou hrušku a smíchejte se lžící tvarohu, promíchejte a namažte na opečený toustový chléb. 

3. Pokud máte po ruce troubu, je teplá hruška plněná riccotou a skořicí skvělým tipem nejen pro odpolední svačinku, ale i na zdravý dezert po večeři. Rozkrojte hrušku podélně na dvě poloviny a pečte v troubě zhruba 10 minut doměkka. Poté ji ozdobte kuličkou zhruba ve velikosti vlašského ořechu ze sýru riccota a posypte skořicí. Jedna porce má 170 kalorií.

4. Krevety s řeckým jogurtem. Uvařte čtyři větší krevety, jogurt pokapejte limetkovou šťávou, případně přidejte omáčku chalapeňos, pokud máte raději ostřejší chutě. Přidat můžete i čtvrtku avokáda, smíchejte, osolte, opepřete a namažte na knackebrot a poklaďte krevetami. V jedné porci by mělo být pouhých 129 kalorií.

5. Sendvič z pita chleba s kuřecím masem. Nikdo neříká, že si musíte připravovat svačinky vždycky čerstvé. K téhle té vám stačí směs z večeře a prostě jen použijete menší množství. Celozrnný pita chleba naplňte ogrilovaným nebo opečeným na proužky nakrájeným kuřecím prsem (cca 75 gramů) a nakrájenou paprikou a baby špenátem. Zakápněte olivovým olejem a zakysanou smetanou. Osolte a opepřete podle chuti. Jeden naplněný pita chleba má zhruba 400 kalorií, takže ke svačině si dejte jen polovinu. Ta obsahuje 3 g vlákniny a více než 20 gramů bílkovin.

6. Syrový květák s česnekovým dipem je skvělou přesnídávkou, ale také variantou zdravého mlsání k televizi. Květák (zhruba 10 dkg) rozdělený na růžičky namáčejte v dipu z bílých uvařených fazolí rozmixovaných s česnekem a olivovým olejem. Dochuťte solí, citronovou šťávou a petrželí. 

7. Ideální svačinou během dne může být sklenice mléka a jablko. Kombinuje ovoce a bílkoviny a tělu tak nic nechybí. Toto duo vám dá 10 gramů bílkovin a 5 gramů 
vlákniny, něco málo přes 200 kalorií.

8. Dalším skvělým tipem na přesnídávku je zhruba 100 gramů konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě na dietním sucharu. Obsahuje 3 gramy vlákniny a 20 gramů bílkovin.

9. Avokádo s tvarohem: Rozpulte avokádo, vyndejte pecku a vzniklou dutinu vyplňte nízkotučným tvarohem. Ve 200 kaloriích je 9 gramů bílkovin a 7 gramů vlákniny.

10. Pomazánka z čočky se slunečnicovými semínky na pita chlebu. Pomazánka z čočky je skvělá, bohatá na železo a navíc si ji můžete udělat víc do zásoby a vydrží vám v ledničce i tři dny. Smíchejte 0,5 kg uvařené čočky se lžící citronové šťávy, dvěma lžícemi slunečnicových semínek, jemně nakrájeným stonkem řapíkatého celeru a troškou soli s pepře. Čočku můžete před smícháním rozmixovat s citronovou šťávou, ale nemusíte. Pro chuť můžete přidat trochu nakrájené petrželky. Namažte na pita chleba. Ve 180 kaloriích je 10 gramů bílkovin  a 10 gramů vlákniny.

Autor: Kateřina Erbsová, Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.