5 důvodů, proč se vám nedaří zhubnout | Moje zdraví

5 důvodů, proč se vám nedaří zhubnout

5 důvodů, proč se vám nedaří zhubnout
... • Autor: istock.com
27. července 2023 • 06:00

Každý to známe. S příchodem léta a s více odhaleným tělem začínáme více přemýšlet nad tím, že je na čase se sebou něco udělat. Zbavit se zbytečných tukových zásob a dosáhnout váhy, o které sníme. Proč se ale hubnutí nedaří? 

Pokud hubnete a ručička váhy se nehýbe tím správným směrem, zcela jistě je někde chyba. S našimi tipy se ale vše změní. Jaké to jsou?

Video se připravuje ...
Jak má vypadat rovnováha mezi příjmem a výdejem energie?VIDEO 

Dostatek tekutin

Respektive dostatek takových tekutin, které nejsou doslazené cukrem a neobsahují alkohol. Nejvhodnější je pramenitá voda. Pokud máte s pitím vody problém, můžete ji dochutit pár kapkami citronové šťávy

Hlavní benefit vody během redukce hmotnosti tkví ale v tom, že její dostatek pomáhá potlačovat chuť k jídlu. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Zkuste proto před každým jídlem vypít velkou sklenici vody a chvilku počkat. Sami uvidíte, že to s hladem nakonec nebude tak zlé. 

Zaměřte se na bílkoviny

Důvod je zřejmý. Dostatečná konzumace bílkovin pomáhá k zajištění většího pocitu sytosti. Navíc po delší časový horizont. Bílkoviny také brání ztrátě svalové hmoty, která zajišťuje termogenezi. Tedy optimální pocit tepla. 

Hýbejte se

Možná vás zklameme, ale cvičit hodinu denně skutečně nestačí. Pokud máte sedavé zaměstnání, zkuste se každou hodinu postavit a ujít pár kroků. Důvodem je tvorba enzymu lipázy. Pokud se enzym netvoří, inhibuje se odbourávání tuků. 

Samozřejmě je dobré nezapomínat na to, že místo auta můžeme jít pěšky nebo do druhého patra využít schody místo výtahu. 

Příjem versus výdej

Aby redukce hmotnosti byla úspěšná, je potřeba mít vyrovnaný příjem a výdej kalorií. Respektive zůstat v mírném kalorickém deficitu, který v kombinaci se správně zvoleným pohybem nastartuje mechanismy těla tím správným směrem. 

Správná tepovka

Běháte jak o život, až ztrácíte dech? Pak se nedivte, že nehubnete. K optimální ztrátě tukových zásob je totiž potřeba hlídat správnou tepovou frekvenci. Tu lze zajistit i bez měření. Představte si, že je vedle vás vaše nejlepší kamarádka a vy si s ní povídáte. Jakmile jste schopna mluvit, pak je vaše tepová frekvence připravena podpořit hubnutí.  

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.