Reflux jícnu | Jaké potraviny raději nejíst a co pomůže? | Moje zdraví

Refluxní choroba jícnu

Refluxní choroba jícnu je proniknutí obsahu žaludku (části natrávené potravy a žaludečních šťáv) do jícnu. Nezpůsobuje velké komplikace, pokud nedojde k zánětu jícnu (refluxní ezofagitidě) vlivem podráždění žaludečních šťáv.

Refluxní choroba jícnu nemusí být vždy nemoc, někdy bývá podráždění jícnu způsobeno stravou – kořeněnými či sladkými jídly, alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Příznaky refluxu

Hlavním příznakem je pálení žáhy (pyróza), kterou má občas téměř každý člověk. Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který sahá od žaludku až po krk. Někdy je spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Žaludeční šťávy se mohou totiž vracet až do úst.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Jícen

V pokročilých případech trpí nemocný pyrózou po každém jídle, někdy dokonce i nalačno a v noci. Malé procento nemocných má pocit bolestivého polykání a váznutí sousta při polykání. To je způsobeno zúžením jícnu, zánětem a městnáním spolknuté potravy.

Léčba refluxní choroby jícnu

V první řadě dietní opatření. Konzumace jen nedráždivé stravy s vyloučením alkoholu, kynutého pečiva, tučných jídel a čokolády. Také je dobré nejíst na noc. Lékař předepíše léky – omeprazol, prokinetika, antacida.

U komplikací je nutné operační řešení. Zejména kvůli nočním refluxům, které ohrožují pacienta vdechnutím žaludečního obsahu. Dále se používá u mladých pacientů, kde je tím nejvhodnějším a nejtrvalejším řešením. Zákrok se provádí laparoskopicky, s dobrými výsledky s minimem komplikací.

Léky

Nejúčinnější je omeprazol (Omepirex, Omeprazol, Omeprol, Helicid, Losec, Lomac, Loseprazol,Ortanol, Ultop). Podává se ráno nalačno. Léčba trvá několik týdnů, je možné ji po čase opakovat.

Jako doplněk léčby se používají prokinetika (metoclopramid - například Cerucal, Degan, domperidon – Motilium, itoprid – Ganaton). Užívají se třikrát denně.

Důležitým doplňkem jsou antacida (jedlá soda, mléko, Rennie). Používají se při pálení žáhy kdykoliv během dne. Zmírní je, ale účinkují jen krátkodobě.

Bylinky

Pomáhá lékořice - 2 lžičky drcené lékořice spaříme šálkem horké vody a necháme louhovat 10 minut. Pijeme šálek podle potřeby. Další bylinky, které pomáhají na pálení žáhy a můžeme je pít ve formě čaje:  jitrocel, máta, zeměžluč, řebříček.

Homeopatika

Robinia 5 C - v případě kyselého říhání, bolesti žaludku a pálení žáhy. Často bývá přítomno kyselé a hojné zvracení, které dráždí zuby. Je účinný v případě vředovitých bolestí žaludku nebo v případě migrén doprovázených překyseleností žaludku.
Gastrocynesine  - při bolesti, pálení a pocitu tíhy v oblasti žaludku, pálení žáhy, spavosti po jídle, regurgitaci, gastroesophageálního refluxu.
Lobelia inflata -  při pocitu na zvracení, zvracení, říhání. Obtíže se zhoršují pohybem, kašlem, po jídle a škytáním.
Cadmium sulfuricum - pokud pacient trpí zvracením po sebemenším požití jídla s respiračními příznaky.

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníPodle míry postižení
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Pomáhá pít mléko, jíst jablka, omezit kouření, kávu a alkohol, nejíst kynutá a sladká jídla, nejíst kořeněná jídla. Nechodit spát brzy po jídle, nenosit těsné oděvy.

Vyšetření

Lékař předepíše prokinetika nebo omeprazol, při trvalých potížích může poslat na gastroenterologii, která diagnózu potvrdí. Tam je provedena při znecitlivění krku endoskopie (zavedení tenké hadičky do jícnu, případně do žaludku). Při závažnějších poruchách může být současně při něm provedena biopsie jícnu – odebrání malého vzorku tkáně.

V těhotenství 

V těhotenství je refluxní choroba jícnu častější vlivem progestronu, většinou odezní po porodu.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Komplikací je zánět jícnu, zúžení jícnu, nádor na jícnu, změna výstelky sliznice jícnu.

Prevence

Jako prevence je dobré jíst během dne častěji, ale v menších dávkách, omezení kořeněných jídel, sladkostí, alkoholu, nikotinu a kofeinu. Omezení předklonů a odstranění případné obezity pomáhá při nemoci.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při častém pálení žáhy a nebo při navracení se potravy do jícnu, zejména v noci.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.