Manželství bez sexu: Je na vině stres, nevěra, nebo partnerské vyhoření? | Moje zdraví

Manželství bez sexu: Je na vině stres, nevěra, nebo partnerské vyhoření?

Manželství bez sexu: Je na vině stres, nevěra, nebo partnerské vyhoření?
Shutterstock • Autor: Shutterstock
24. března 2017 • 15:48

Pokud žijete v jednom partnerském vztahu třeba dvacet let, je pochopitelné, že vzrušení ze sexu již není, co bývalo v jeho počátcích a někdy může dokonce zcela vymizet. Je to však ten skutečný důvod, že se sex z vašeho svazku vytratil úplně?

Často se stává, že za problémy se sexem v dlouholetých partnerských či manželských svazcích není nedostatek či úplná absence lásky, nýbrž stres, který většina z nás zažívá téměř na každé kroku, či fyzická únava. Tu si mnoho z nás přináší z náročné práce, na níž myslí i doma, a dokonce třeba i při sexu. A to je začátek konce harmonického sexuálního života, což potvrzují i odborníci.

Podle nich je k tomu, aby to v posteli fungovalo, nezbytné nepřetěžovat se na všech frontách. Je jasné, že nelze úplně změnit život, ale kromě práce je třeba najít si čas na relax, odpočinek, koníčky, pohyb… Samozřejmě musíme počítat s tím, že čím jsme starší, tím nám ubývá energie a nelze očekávat, že budeme zvládat stejnou zátěž jako zamlada.

Relativního zklidnění může hodně z nás dosáhnout pomocí harmonizačních technik, jako je jóga, masáže, meditace. Je důležité, aby šlo o činnost pravidelnou, jinak se kýžený efekt nedostaví. Britská sexuoložka Sarah Conelly radí, že „pokud je stopka vašeho sexuálního života stres, je nutné přes pracovní týden pravidelně regenerovat tělo, abyste se o víkendu dobrali aspoň trochu slušného milování.“

Kromě stresu a vyhoření bývá častým důvodem, proč to ve vztazích sexuálně neklape, nevěra. Lidé mají často tendenci při prvním problému utéct jinam a své ego si napravovat v náruči milenky či milence. Bohužel se to stává pravidlem u stále většího počtu párů, což je alarmující. Vede to k absenci komunikace a snahy o vztah bojovat, což je cesta k rozvodu. Jen velmi malé procento dvojic je ochotno přistoupit na dohodu, kdy si v sexu dají volnost a „s požehnáním“ toho druhého se realizují jinde.

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.