Američanka se dvěma vagínami se cítila jako monstrum z cirkusu | Moje zdraví

Američanka se dvěma vagínami se cítila jako monstrum z cirkusu

26. dubna 2017 • 14:00

Dnes dvaatřicetiletou Američanku ze St. Louis v Missouri trápily dlouho úporné bolesti a trýznivé křeče v podbřišku. Co je jejich původem ale Nicci Triefenbach zjistila teprve ve svých dvaceti letech, když podstoupila důkladné gynekologické vyšetření. Lékař při něm zjistil, že dívka má dvě vagíny. Jak sama říká, horší než fyzická bolest, byla ta psychická. Aby se zbavila utrpení, podstoupila nakonec operaci pohlavních orgánů, čímž se však definitivně zbavila možnosti mít děti. S manželem nyní vkládají naději do adopce. 

Mladá žena trpěla poruchou zvanou uterus didelphys neboli zdvojenými pohlavními orgány. Nejen, že její vaginální dutina byla rozdělena na dvě části, ale měla i dvě dělohy, dvě děložní hrdla a dva děložní kanály. Zvenku přitom její pochva vypadala zcela normálně, s jedním otvorem a normálními stydkými pysky, píše server metro.co.uk.

Její tělo dostávalo zabrat hlavně při periodách; vaječníky procházely dvěma menstruačními cykly měsíčně. To jí působilo intenzivní fyzickou bolest a vedlo ke vzniku chudokrevnosti a endometriózy, při které se částečky děložní sliznice nacházejí mimo dutinu děložní. „Nejhorší na celé věci bylo, že jsem se necítila jako žena. Připadáte si jako nějaké monstrum z cirkusu, jako hříčka přírody. A říkáte si: Proč já?“ popsala Triefenbach.

Problémy se sexem

Samozřejmě, že s tím souvisely i problémy v oblasti sexu. Řadu mužů přitahovala podle svých slov jen proto, že byla jiná, chtěli jen vyzkoušet něco nevšedního. Nakonec našla porozumění a útěchu v náruči svého manžela Andyho. Po čase ale vyvstala další komplikace - manželé chtěli dítě. Po třech potratech se Američanka rozhodla ukončit své trápení a podstoupila hysterektomii, při které jí lékaři odstranili obě dělohy a rovněž prošla rekonstrukcí pohlavních orgánů.

„Byly chvíle, kdy jsem přemýšlela o sebevraždě,“ přiznává žena. Po chirurgickém zákroku se však její život výrazně zlepšil, zbavila se fyzické bolesti a extrémně silné menstruace. Daní za to je skutečnost, že nikdy nebude mít vlastní dítě. „Léta jsem se styděla. Teď raději své tělo miluji za to, čeho je schopno, než abych ho nenáviděla kvůli tomu, čeho schopné není.“

Vzhledem k tomu, že sama byla adoptována, věří, že i pro ni s manželem se najde nějaké opuštěné dítě, kterému budou moci poskytnout láskyplný domov. O svůj životní příběh se rozhodla podělit proto, aby inspirovala podobně postižené ženy. Podle statistik uterus didelphys trápí totiž zhruba jedno procento žen. Vzniká již u ještě nenarozeného plodu. Vagína nebo děloha jsou v ranné fázi vývoje párovými orgány, postupem času ale splynou v jeden. Ne vždy se tak ale stane.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.