Jak vybrat kontaktní čočky | Moje zdraví

Tři otázky, které si musíte položit při výběru kontaktních čoček

  • Tři otázky, které si musíte položit při výběru kontaktních čoček
    Při pořizování kontaktních čoček přemýšlejte nad tím, jak často a kam je budete nosit • Autor: Shutterstock.com
    21. května 2017 • 06:00

    Brýle jsou sice skvělý módní doplněk, ale jsou situace, kdy jsou čočky přece jen praktičtější. Díky širokému výběru už si dnes najde každý, co mu vyhovuje – jednodenní, čtrnáctidenní nebo takové, které pomohou snížit únavu očí z počítače. Jak se v nich vyznat? Poradíme vám.

  • Poraďte se s odborníkem


    .. • Autor: iStock.com

    Výběr vhodných kontaktních čoček závisí na mnoha faktorech, proto byste se vždy měli poradit s odborníkem a pravidelně nechávat své oči kontrolovat. „Mnoho lidí, kteří nosí kontaktní čočky, dělá jednu základní chybu. K odborníkovi přijdou pouze na první aplikaci čoček, a poté si již kontaktní čočky sami objednávají přes internet. Musím přiznat, že tam jsou čočky levnější než v optice. Na druhou stranu se ale oko mění, a tak kontaktní čočky, které byly vhodné před rokem, nyní mohou vadit. Technický pokrok v oblasti vývoje kontaktních čoček jde navíc velmi rychle dopředu a bez vyzkoušení pod dohledem odborníka není vhodné volit nový typ čoček,“ vysvětluje MUDr. Svatava Háčiková z Optiky Anděl v Praze.

    Podle čeho tedy vybrat kontaktní čočky? Nabízíme tři otázky, které si při jejich výběru musíte položit.

  • V jakém prostředí se nejčastěji pohybuji?


    ... • Autor: iStock.com

    Pokud jste zvyklí být v prašném prostředí nebo například tam, kde je hodně pylu, jsou ideální jednodenní, maximálně 14denní kontaktní čočky. Pokud pracujete často u počítače, jsou vhodné kontaktní čočky proti digitální únavě očí. Ty slouží jako prevence i řešení digitální únavy zraku, při které vás kvůli užívání digitálních zařízení začnou pálit oči, vidíte rozmazaně nebo se objeví problémy se zaostřením a bolestí hlavy.


  • Jaké jsou moje oči?


    ... • Autor: iStock.com

    Při výběru se poraďte s odborníkem, jaký tvar se hodí pro vaše oko. Pokud máte netypický tvar oka, existují kontaktní čočky s různým zakřivením, průměrem a z různých materiálů. Kontaktolog zvolí na základě zjištění potřeb, vyšetření tvaru oka a svých zkušeností tu nejvhodnější variantu kontaktních čoček, kterou nechá klientovi na vyzkoušení. Přihlížejte také ke svému celkovému zdravotnímu stavu. Pro alergiky jsou ideální jednodenní čočky, zvláště v období akutní fáze alergie.


  • Chci mít čočky jen občas, nebo napořád?


    Oči je třeba udržovat ve vlhkém prostředí, pomůžou kapky nebo zvlhčovače • Autor: IStock.com

    Při výběru zohledněte svůj životní styl. Pokud chcete nosit kontaktní čočky téměř každý den, vyplatí se vám čočky s měsíční nebo dvoutýdenní výměnou. Jestliže je chcete nosit spíše jen na sport, maximálně třikrát týdně, vyplatí se vám čočky jednodenní.

    Pamatujte, že kontaktní čočka má být na oku pohodlná. Jakmile cokoli dráždí, špatně vidíte nebo oko červená, kontaktní čočku je nutné ihned vyndat a při přetrvávání obtíží řešit tento problém se specialistou. Ten může doporučit např. kontaktní čočky s kratší dobou nošení nebo speciální kontaktní čočky související s pracovní náplní.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.