Stop cukru: Proč jeho přemíra skutečně škodí? | Moje zdraví

Stop cukru: Proč jeho přemíra skutečně škodí?

Stop cukru: Proč jeho přemíra skutečně škodí?
Testy Blesku - Třtinový cukr • Autor: red
4. prosince 2022 • 06:00

Obecně se říká, že cukr je bílé zlo. Dle odborníků totiž zhoršuje kognitivní funkce a rozhodně neprospívá naší náladě. Proč bychom jeho konzumaci měli omezit a proč je vlastně cukr špatný?

Přemíra cukru se může projevit nejen na naší postavě, ale také na našem mozku. Vysoká hladina cukru totiž může vést ke zhoršení paměti, koncentrace, rychlosti myšlení či řečových funkcí.

Video se připravuje ...
Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr?VIDEO 

Metabolismus krevního cukru je pro náš mozek zdrojem energie. Aby náš mozek fungoval správně, stačí mu zhruba 20 % z celkové glukózy. Víc skutečně není potřeba. Jakmile přijímáme nadbytek cukru, projeví se to právě na činnosti mozku. Dle odborníků je přemíra cukru spojená s degenerací neuronů a následným smršťováním mozkové hmoty.

Pozor si dejte i na jeho nedostatek. Jakmile máte málo cukru, projeví se to na vašich neurotransmiterech. To v praxi znamená, že komunikace mezi tělem a mozkem není optimální

Aby kognitivní i neurologické funkce mozku byly optimální, je potřeba kontrolovat, kolik cukru vlastně přijmeme. Záleží přitom i na formě, v jaké cukr konzumujeme.

Bílý, nebo hnědý?

Pokud si myslíte, že když bílý cukr nahradíte třtinovým, víc dělat nemusíte, pak tomu tak rozhodně není. Hnědý cukr je pro tělo stejně škodlivý jako jakýkoliv jiný. Je to stále jen cukr, jehož přemíra rozhodně není vítaná. Kalorická hodnota cukru, ať už je hnědý, bílý, či třtinový, je téměř totožná. Rozdíl najdeme pouze ve zpracování a hodnotě případných nutrientů.

Bílý cukr stojí za zubními kazy a osteoporózou a u hnědého záleží na způsobu zpracování. Pokud je přibarvovaný, pak je to jen obarvený bílý cukr. 

Pozor na glykemický index

Ne všechno, co je sladké, je pro nás jakýmsi varováním. Pozor byste si měli dát také na potraviny, které mají vysoký glykemický index, což v praxi znamená, že zvedají hladinu cukru v krvi. Patří mezi ně například slané brambůrky, ale také některé druhy ovoce. 

Konzumací těchto potravin sice získáte náhlý zdroj energie, ten však rychle opadne a následkem bude únava a zhoršená schopnost soustředění. Navíc se může dostavit tzv. vlčí hlad, kvůli němuž zhltnete vše, co bude po ruce. 

Oslaďte si život zdravěji

Pokud bez cukru nemůžete žít, zkuste přemýšlet na variantou zdravých sladkostí. Používejte přírodní cukry jako datlový sirup či sušené nesířené ovoce. To plně uspokojí vaši chuť a zároveň prospěje vašemu zdraví. 

Použít můžete také klasické čerstvé nebo mražené ovoce, ale pozor, jedná se o potraviny, které jsou poměrně kalorické a ne vždy jich můžeme přijmout neomezené množství. U cukru tak rozhodně platí, že všeho s mírou. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.