Smrtící epidemie na Ústecku: Před 61 lety zabíjel "mozkožrout" v plaveckém bazénu | Moje zdraví

Smrtící epidemie na Ústecku: Před 61 lety zabíjel "mozkožrout" v plaveckém bazénu

1. srpna 2023 • 06:00

Když v srpnu roku 1962 začali z neznámých důvodů v Ústí nad Labem umírat lidé, nikdo netušil, jaký důvod za tím stojí. Jejich smrt však měla jednoho společného jmenovatele: návštěvu místního plaveckého bazénu.

V rozmezí let 1962 až 1965 zemřelo v Ústí nad Labem z neznámých důvodů 16 lidí. Prokázat důvod jejich smrti se tehdy nepodařilo ani provedením pitvy. Ačkoliv se u pacientů objevil hnisavý zánět mozku a mozkových blan, objevit bakterii meningokoka se nepovedlo. 

Postupem času docházelo k dalším úmrtím, nikdo si je však nedal do spojitosti. Přesto tu jeden společný jmenovatel byl od samého počátku. Všichni postižení těsně před svým úmrtím navštívili bazén v ústeckých Lázních dr. Vrbenského. 

Pohlednice lázní z minulého století • Autor: FB stránka Pravý Ústečan

Zdroj nákazy nenalezen

V okamžiku, kdy se prokázalo, že všichni postižení ústecký bazén navštívili, začali epidemiologové pátrat po skutečné příčině, která vedla ke smrti 16 lidí. Výsledky pátrání však nedopadly tak, jak se očekávalo. 

Pitva zemřelých neprokázala žádné přítomné bakterie, nápomocná nebyla ani analýza vody v bazénu. Ani zde hygienici neprokázali přítomnost patogenů. Přesto byl bazén v ústeckých lázních uzavřen. 

Znovuotevření bazénu

Po několika měsících se dveře bazénu opět otevřely. Nákaza se však vrátila – mozkožrout, jak se lidově nemoci napadající lidský mozek říkalo, zabíjel dál. A skutečnou příčinu se stále nedařilo najít.

Průlom nastal v roce 1967, tedy dlouhých 5 let od prvního úmrtí. Tehdy se parazitologovi z Vojenského ústavu hygieny, epidemiologie a mikrobiologie v Praze Luboru Červovi podařilo objevit skutečného původce této "mozekžeroucí" infekce. 

Bývalý areál Vrbenského lázní • Autor: 'Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia'

Dr. Červa zjistil, že existují případy nákazy meningoencefalitidou, za nimiž stojí améby rodu hartmannella nebo acanthamoeba

Ty se přenáší převážně nosní dutinou, odkud pak cestují do mozku, kde nelítostně zničí vše, co jim přijde do cesty. V případě plavců v ústeckém bazénu tak za nákazou mohla být obyčejná šipka do vody

Až histologie fixovaných vzorků odebraných z tkání mozku a míchy zemřelých pacientů prokázala přítomnost améb, které původně histologové považovali za leukocyty. Améby způsobují vážnou infekci mozku. 

Bývalý areál Vrbenského lázní • Autor: 'Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia'

Když byl v prosinci 1977 náhle zachycen virulentní kmen améb v ústeckém bazénu, měli epidemiologové jasno: bazén byl okamžitě uzavřen a v únoru následujícího roku vypuštěn.

Trvalo tak dlouhých 10 let, než se podařilo zcela přesně určit, co byl zákeřný "mozkožrout" skutečně zač a proč bez zjevné příčiny zabil všechny, kteří se v plaveckém bazénu v Ústí nad Labem nakazili. 

Nezbytná rekonstrukce

Améby se v bazénu držely v tzv. Moliérově stěně bazénu – vestavěné části, která sloužila pro zvětšení plochy bazénu během plaveckých závodů. Bazén byl poté proto zrekonstruován.

Video se připravuje ...
Jaké jsou příznaky meningokoka?VIDEO 

Autor: Valentina Lebová, Prostě fenomén
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.