Skutečná intimita vztahu: Se sexem má pramálo společného! | Moje zdraví

Skutečná intimita vztahu: Se sexem má pramálo společného!

Skutečná intimita vztahu: Se sexem má pramálo společného!
Dovolená se neplánovaně může změnit v noční můru nebo v druhé líbánky. • Autor: iStock.com
12. listopadu 2022 • 06:00

Možná také patříte mezi ty, kteří sex považují za nejhlubší pouto partnerského vztahu. Odborníci s tím ale nesouhlasí. Skutečná intimita vztahu je podle nich zcela jinde. Kde a jak na ni, aby vztah skutečně fungoval?

 

Zdravé partnerství je základ dobře fungujícího vztahu. Aby vztah fungoval, je potřeba práce obou partnerů nejen na sobě samých, ale také na blízkosti, tj. společné intimitě.

Video se připravuje ...
Zamilovali jste se na letní dovolené? Co udělat pro to, aby láska vydržela?VIDEO 

Intimitu si však mnoho lidí plete se sexem. Pohlavní život partnerů přitom o intimitě vypovídá jen málo. 

Podle odborníků se intimita prohlubuje převážně komunikací. Ta je také klíčem k tomu, jak si následně zdravé partnerství udržet. 

Komunikační strategie je tak tím, co ve vztahu udržuje nejen vášeň, ale také stálý a dlouhotrvající pocit zamilovanosti. 

Podle vztahové terapeutky Isadory Almanové je nejdůležitějším klíčem k tomu, aby ve vztahu fungovala intimita, vzájemné sdílení myšlenek a pocitů. Důležité jsou však i reakce partnera, které nám mají pomáhat cítit se ve vztahu co možná nejlépe, opora a soulad. Právě to totiž vytváří správnou formu komunikace, bez které se žádný dlouhotrvající vztah neobejde.

Sex intimitu prohlubuje jen málo

Spousta z nás skutečně žije v tom, že intimita rovná se sex. Ten, když ve vztahu bude, následně zaručí, že partnerství bude bez problému fungovat. Nyní se však ukázalo, že klíčem k jeho fungování je právě komunikace. Právě ta následně zaručí, že spolu dva lidé mohou koexistovat řadu let a stále se cítit jako pár týdnů po seznámení. 

Sex je sice důležitou součástí vztahu, rozhodně ale jeho kvalita neurčuje to, jak kvalitní je sám vztah. Sex je záležitost tělesna. Tělesné sblížení pak může prohloubit i duševní spojení, nebo také nemusí, pokud sex máme čistě k uspokojení svých potřeb. 

Podle kvality sexu se tedy kvalita vztahu rozhodně nepozná. Navíc zatímco je sex cestou k blízkosti pro mužské pohlaví, pro ženy je pak blízkost cestou k tomu, aby samu sebe sdílela s mužem i fyzicky. 

Odmyslete sex, co zbude, je skutečná blízkost

Ne nadarmo se říká, že pokud ze vztahu odmyslíte sex, to, co tam zbude, je to, co vy následně skutečně žijete. To, jak váš vztah skutečně vypadá. Pokud však ve vztahu chybí komunikace, důvěra, společné zájmy, skvělý sex tyto aspekty dokáže nahradit jen málo. 

Co dělat, aby vztah fungoval?

  • Komunikujte s partnerem, jak nejčastěji to jde.
  • Buďte otevření novým věcem.
  • Hledejte kompromis, nevolte ultimáta.
  • Pokud vám něco vadí, řekněte to.
  • Hledejte možnosti, jak vztah oživit.
  • Mějte sex z lásky, nikoli z povinnosti.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.