Předejít alergické reakci pomohou i přírodní látky | Moje zdraví

Předejít alergické reakci pomohou i přírodní látky

Předejít alergické reakci pomohou i přírodní látky
S alergií můžete bojovat i přírodními látkami. • Autor: istockphoto.com
22. září 2016 • 08:38

Každý alergik ví, že je pro něj mnohem lepší zastavit alergickou reakci již na jejím počátku. Jaro je krásnější bez dráždivého kýchání, senné rýmy, slzení očí i svědění kůže. Ačkoli mnoho přírodních látek způsobuje alergii, na druhé straně některé z nich naopak dokážou blokovat alergickou odezvu organismu. 

Na tuto možnost přišli vědci v souvislosti se zkoumáním jednoho ze zdrojů bohatých na bioflavonoidy. Ty mají podobně jako vitaminy vlastnosti prospívající zdraví. Bohatým zdrojem těchto látek je kromě ovoce, zeleniny, ořechů či semínek i výtažek z kůry středomořské borovice (Pinus pinaster), která roste v jihozápadní Francii. Zmíněný výtažek se nazývá pyknogenol a vědci jej zkoumali v souvislosti s jeho pozitivními účinky na zdraví alergiků a astmatiků. Ukázalo se totiž, že dokáže tlumit odpověď organismu na alergen. Při „senné rýmě“ začne organismus alergického člověka uvolňovat látku histamin, a spouští tak všechny ty nepříjemné příznaky, které každý alergik zná: rýmu, svědění, pálení očí, slzení, škrábání na jazyku či v krku. Pyknogenol uvolňování histaminu účinně tlumí a tím omezuje nepříjemné pocity. Obvykle se ke zmírnění příznaků alergické reakce užívají antihistaminika, pyknogenol však může potřebu těchto léků v mnoha případech snížit. 

Zlepšení plicních funkcí 

Dvojitě zaslepená studie s kontrolní placebo skupinou zkoumala účinky pyknogenolu na 22 astmatiků ve věku od 22 do 50 let. Pacienti byli náhodně rozděleni do dvou skupin. První skupina užívala pyknogenol v maximální dávce 200 mg na den, druhá měla jen placebo. Po 4 týdnech si obě skupiny vyměnily režim. Právě po 4 týdnech užívání pyknogenolu se zlepšení jasně projevilo při měření funkcí dýchacích cest. Závažnost astmatických symptomů se pak hodnotila na čtyřbodové stupnici a bylo rovněž zaznamenáno jasné zlepšení. Ve skupině, která k lékům na astma užívala pyknogenol, se hodnocení příznaků změnilo z „těžce úporných“ na „mírně úporné“. Pacienti vesměs zaznamenali, že se jim lépe dýchalo. Klinický výzkum s pyknogenolem provedli rovněž vědci z univerzity v italské Pescaře. Zúčastnilo se jej 76 pacientů trpících alergickou formou astmatu. Nemocným ve věku od 25 do 45 let byla prokázána alergie na prach a roztoče. Vědci je rozdělili do dvou skupin: Všichni pacienti nadále užívali svou antiastmatickou léčbu (kortikosteroidy v inhalační formě), první skupina užívala navíc pyknogenol, druhá pouze kortikosteroidy. Výsledky výzkumu ukázaly, u 55 % pacientů z první skupiny bylo možné snížit dávky inhalačních kortikosteroidů, žádnému nemusely být dávky zvýšeny. Ve druhé, kontrolní, skupině byly dávky kortikosteroidů sníženy v 5 % případů, 19 % pacientů však musely být dávky kortikosteroidů naopak zvýšeny. Vědci se v průběhu studie zaměřili na kašel, kýchání a další příznaky astmatu. Kontrolní skupina nejevila zlepšení, zatímco u pacientů z první skupiny ke zlepšení došlo. Vědci rovněž u pacientů z první skupiny naměřili v krvi o 15 % nižší hladinu IgE (zánětlivých markerů), zatímco u kontrolní skupiny IgE vzrostl o 13 %. Ve skupině užívající pyknogenol se rovněž snížila potřeba záchranného léku salbutamolu v průměru na jednu dávku za 5 dní, zatímco pacienti z kontrolní skupiny museli záchranný lék použít jednou za dva dny. „Výsledky naší i podobných studií mohou být nadějí pro pacienty s astmatem, kteří hledají cesty k lepší kontrole svého onemocnění,“ dodává vedoucí výzkumu dr. Gianni Belcaro. I další studie ukázaly, že pyknogenol může tlumit příznaky alergie, především na pyly břízy. 

Antihistaminika neutralizují histamin, který se uvolnil z tzv. žírných buněk. Prokyanidiny, látky přítomné v pyknogenolu, mohou uvolňování histaminu ze žírných buněk potlačovat. Snížení zánětlivé reakce pak vede ke zlepšení příznaků. I v případě zlepšení stavu při alergii nebo astmatu je však žádoucí případné snížení klasické medikace zkonzultovat s lékařem. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.