Popcorn, grilovaná kukuřice a další podoby oblíbené zeleniny. Jak je připravit zdravě a v pohodlí domova? | Moje zdraví

Popcorn, grilovaná kukuřice a další podoby oblíbené zeleniny. Jak je připravit zdravě a v pohodlí domova?

Popcorn, grilovaná kukuřice a další podoby oblíbené zeleniny. Jak je připravit zdravě a v pohodlí domova?
Autor: Shutterstock
30. června 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Milujete kukuřici? Jak je na tom tato oblíbená pochoutka z pohledu zdraví? Jak si připravit popcorn tak, aby byl pro vaše tělo co nejpřínosnější a neobsahoval zbytečně příliš soli, tuků a sacharidů? Přinášíme vám tipy na několik zdravých svačinek, které si můžete připravit bez výčitek svědomí. Všechny mají společné jediné – hlavní ingrediencí je kukuřice.

Popcorn

Začněme tou vůbec nejoblíbenější pochoutkou z kukuřice – popcornem. Vědci totiž přišli s odhalením, že správně připravený popcorn je pro lidské tělo stejně prospěšný jako ovoce a zelenina. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů, má nízkou energetickou hodnotu a je bohatý na vlákninu. Při přípravě bez zbytečných cukrů a tuků se tak jedná o poměrně zdravou svačinku.

Připravte si porci popcornu doma a vynechte karamel, sůl a další zbytečné přísady

Porci popcornu si můžete pohodlně připravit v pohodlí svého doma. Stačí vám k tomu zrnka kukuřice a domácí popcornovač. Jaký je ten vůbec nejlepší popcornovač na doma? To záleží na vašich preferencích. Při výběru popcornovače se musíte orientovat jeho velikostí a objemem, ale důležitou roli samozřejmě hraje i jeho vzhled.

V nabídce e-shopů a kamenných prodejen jsou retro popcornovače, profesionální popcornovače, ale také kompaktní přístroje, které se vám vejdou na kuchyňskou linku a nebudou vám vůbec překážet. Chcete-li si vychutnat porci zdravého domácího popcornu, zapomeňte na sůl, cukr, máslo a další přísady a skutečně si připravte pouze vypukaná zrnka kukuřice. 

Vařená kukuřice

Další oblíbenou svačinkou z kukuřice je kukuřice vařená. K její přípravě si nachystejte syrovou sladkou kukuřici, hrnec s vodou, sůl a máslo. Kukuřici vložte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte přibližně půl hodiny. Podávejte s plátkem másla a trochou soli. Vařená kukuřice je zdrojem vitaminu A, zabraňuje zácpě, a dokonce pomáhá snižovat riziku infarktu. Tak proč si ji čas od času nevychutnat?

Grilovaná kukuřice

Kukuřici si také můžete připravit na grilu, třeba i s dalšími druhy zeleniny. Nezapomeňte ovšem na to, že na gril je nutné použít kukuřici předvařenou. Nakupte si tedy syrovou kukuřici, předem si ji uvařte doměkka a následně si ji připravte na grilu. Aby byla grilovaná kukuřice chutná, můžete ji potřít máslem smíchaným se sušenými bylinkami. Ke grilované kukuřici můžete podávat také dip z jogurtu a česneku.

Kukuřičná polévka

Chcete-li do sebe dostat pořádnou dávku vitamínů, připravte si kukuřičnou polévku. K její přípravě si vystačíte opravdu jen s několika ingrediencemi.

Budete potřebovat:

  • 500 g kukuřice (nejlépe té mražené, kterou můžete rovnou použít),
  • 0,5 l zeleninového vývaru,
  • 100 ml smetany,
  • 4 střední mrkve,
  • 2 velké brambory,
  • 1 cibuli,
  • olej,
  • sůl, pepř.

Postup přípravy:

  1. V hrnci rozpalte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, počkejte až zesklovatí a následně přidejte nakrájené mrkve a brambory, nechte osmahnout a přidejte kukuřici.
  2. Tuto směs zalijte vývarem a přiveďte k varu. Jakmile bude zelenina měkká, zamíchejte do polévky smetanu a přidejte sůl a pepř podle chuti.
  3. Kukuřičná polévka vás zasytí a rozhodně si na ni pochutnáte s celou rodinou.
  4. Máte-li rádi krémové polévky, můžete ji po uvaření rozmixovat.

Receptů s kukuřicí existuje nepřeberné množství. Až budete mít příště chuť na brambůrky, zažeňte touhu po nezdravém jídle doma připraveným popcornem. Na letních grilovačkách si pochutnejte na grilované kukuřici a další zelenině a šanci dejte také kukuřici vařené a kukuřičné polévce. Kukuřice je totiž plná vlákniny, vitaminu A a antioxidantů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.