Podzimní desatero pro duševní zdraví | Moje zdraví

Podzimní desatero pro duševní zdraví

Podzimní desatero pro duševní zdraví
Autor: ESENNCE, s.r.o.
6. prosince 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Poslední záchvěvy babího léta jsou dávno pryč a před námi je pošmourné podzimní počasí. Období plné deště, nízké oblačnosti, ranních mlh a lezavé zimy. Jednoduše takové počasí, které přímo vyzývá ke špatné náladě a pesimismu. To ovšem neznamená, že těmto myšlenkám musíme podlehnout. Právě naopak, existuje hned několik činností, které nám pomohou udržet si duševní pohodu a nadhled i v šedivých podzimních dnech.

1. Choďte ven

Přestože bude krásné počasí stále vzácnější, i během podzimu můžeme vyrazit na vycházky. Ty jsou pro duševní pohodu obzvláště důležité. Pomohou vám vystoupit z rutiny práce a tlaku z domácích povinností. K cíleným procházkám v přírodě přidejte i chůzi místo ježdění v MHD.

2.  Sportujte alespoň 2x týdně

Nejenom vycházky mohou sloužit jako skvělý způsob odreagování. Pokud máte v oblibě nějaký sport, začněte se mu věnovat během podzimu ještě intenzivněji. Jestli žádný takový nemáte, může být sychravý den skvělou příležitost vyzkoušet krytý bazén či sportovní halu ve vašem okolí. Zařaďte oblíbenou sportovní aktivitu alespoň 2x do týdne a stres se vám raději vyhne.

3.  Dělejte si radost

Během pošmourných podzimních dní je občas důležité udělat si radost. Ať už to pro vás znamená cokoli. Vydejte se do vaší oblíbené kavárny či restaurace. Sobotní odpoledne věnujte nákupům nebo zajděte do kina. Dopřejte si jednou za čas netradiční zážitek podle vašeho vkusu. Ať už je to masáž, luxusní večeře nebo víkend v roubence.

Autor: ESENNCE, s.r.o.

4.  Dbejte na dobré jídlo

Během týdne jsme až příliš často zaneprázdnění povinnostmi. Někdy tak moc, že zanedbáváme kvalitní jídlo. Odbýváme se polotovary či stále stejnými pokrmy. Zvlášť na podzim a v zimě je ovšem důležitá pestrá strava, která nám nejenom pomůže odolat nejrůznějším nemocem, ale zároveň si díky ní udržíme duševní pohodu.

5. Vyzkoušejte blahodárné účinky bylin

Zvládnout podzim nám mohou pomoci i nejrůznější přírodní prostředky, na které sázely generace našich předků. Vyzkoušet můžete působení 5 blahodárných bylin, které pomáhají zmírnit stres, posílit imunitu a obecně pozvednout naše zdraví a duševní pohodu.

Autor: ESENNCE, s.r.o.

6.  Proti šedi bojujte něčím novým

Proti stresu a špatné náladě může pomoci i malá obměna šatníku nebo jiné části naší domácnosti. Udělejte si proto výlet do obchodního centra nebo se podívejte na váš oblíbený e-shop a kupte si něco nového. Zkuste také přestavět doma nábytek nebo část bytu nově vymalovat.

7.  Nezanedbávejte vaše blízké

Věnujte dostatek času přátelům, rodině i dalším blízkým. Pomozte si navzájem, když je třeba, a podzim lépe uteče každému z vás. Můžete si naplánovat společné zážitky, na které budete vzpomínat ještě několik dalších let. Vyrazte na kratší dovolenou či vyzkoušejte se svou polovičkou wellness pobyt, při kterém si odpočinete a budete mít čas jen na sebe.

8.  Naučte se duševní hygieně

Dlouhé podzimní dny mohou v někom vyvolávat chmury a smutné nálady, jsou ale také skvělou příležitostí pro seberozvoj. Zařaďte tak do svého programu aktivity pro duševní hygienu. Čtěte, naučte se dechové cvičení nebo zajděte na terapii – dnes je to úplně běžná věc, která může být velmi nápomocná.

9.  Podpořte kvalitní spánek

Nezbytným předpokladem duševního i fyzického zdraví je kvalitní spánek. Omezte proto elektroniku (zejména sledování TV a mobilu) před spaním, spěte ve vyvětrané místnosti a snažte se blokovat rušivé světlo z ulice, pokud žijete ve větším městě. Velkou pomocí ke klidnému spánku mohou být i obyčejné špunty do uší, zejména pokud bydlíte na rušném místě nebo máte hlasité sousedy.

Autor: ESENNCE, s.r.o.

10. Vyzkoušejte meditaci, klidně po svém

Po dlouhém dni je třeba na moment vypnout. Skvělým způsobem může být meditace. Vyzkoušejte různé varianty, můžete si například stáhnout aplikaci do vašeho smartphonu, která vás provede základy. Nebojte se si svou meditační chvilku udělat po svém, cílem je zkrátka na chvíli nemyslet na nic, jen na sebe a odpočinek.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.