Oteklé a těžké nohy? Běžte k lékaři, i když nemáte křečáky | Moje zdraví

Oteklé a těžké nohy? Běžte k lékaři, i když nemáte křečáky

Oteklé a těžké nohy? Běžte k lékaři, i když nemáte křečáky
Autor: istock.com
6. srpna 2019 • 06:00

Máte pocit, že vaše nohy jsou těžké? Otékají vám? Pak se u vás projevují příznaky chronického žilního onemocnění, které si spojujete s křečovými žilami. Neplatí to ale vždy.

Když se řekne chronické žilní onemocnění, většina z nás si představí křečové žíly, to znamená projevy, které jsou vidět. Je však třeba si uvědomit, že zánět se rozvíjí už v takzvaném nultém stadiu, kdy žádné změny na kůži nevidíte. „Křečové žíly znamenají již velmi silné volání našich nohou o pomoc. I při dodržování preventivních opatření již křečové žíly nezmizí. Proto je tak důležité jim předcházet a zachytit chronické žilní onemocnění co nejdříve. Vhodný čas na návštěvu odborníka je tak již při prvních subjektivních příznacích, v nultém stadiu,“ varuje Júlia Černohorská, dermatoložka působící v Dermal Centre Mělník.

Lékařka připomíná, že zatímco v ostatních vyspělých zemích je návštěva lékaře při prvních nepříjemných pocitech nohou běžná, v České republice čekáme nejčastěji až na křečové žíly. To je ale již pozdě. Chronické žilní onemocnění je nezbytné začít řešit od samého začátku. Jedině tak lze zastavit nebo aspoň výrazně oddálit přechod do dalších stádií, ve kterých je člověk nucen se potýkat se závažnými zdravotními následky.

První signály

Co by vás mělo varovat? Jasným signálem jsou těžké a otékající nohy. Jsou následkem narušení funkce žilních chlopní, které vede ke vzniku dlouhodobého zánětu žil. Jednosměrné chlopně, které jsou součástí žil dolních končetin, mají za úkol umožnit průtok krve pouze směrem z nohou zpět nahoru.

 

Pamatujete, jaké to je, když máte dlouho nohu přes nohu a potom vám začne tlačit a musíte rychle změnit polohu? Při chronickém žilním onemocnění se takto vaše nohy cítí téměř pořád. Kvůli tomu, že chlopně nemohou správně pracovat, zůstává krev v žilách. Pomoci s tím, aby se dostala zase nahoru, může i svalová pumpa, která je spojená s pohybem svalů nohou. To je důvodem, proč chůze a studená sprcha otoky a další příznaky zlepšují.

Co dělat? Chronické žilní onemocnění je bohužel celoživotní, což znamená, že jeho léčba vyžaduje spolupráci lékaře a pacienta. I když volně prodejné mastičky a krémy mohou krátkodobě ulevit od příznaků, pouze lékař vám může doporučit léky řešící základ onemocnění. Ostatně, vždyť žíly potřebujeme celý náš život, proto je o ně třeba dlouhodobě pečovat.

Odstranění žil neřeší příčinu problémů

Je chybou si myslet, že trvalým řešením je operace spočívající v odstranění či uzavření nevzhledných křečových žil či metliček. Ta totiž neřeší příčinu, ale pouze následek. Proto je důležité, aby po případné operaci následovala změna životního stylu a dlouhodobá léčba venofarmaky, léky posilujícími žilní stěnu a podporujícími tak narušený žilní systém dolních končetin. Jen tak se snižuje riziko nových metliček, křečových žil a dalších zdravotních komplikací.

Kromě konzultace s lékařem a případného užívání léků vám pomůže pohyb, procházka nebo alespoň protažení nohou. Vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková doporučuje cévní gymnastiku na otoky nohou. Vsedě opřete chodidla o zem a střídavě je stavte na paty a co nejvýše na špičky. Udržujte svižné tempo. Můžete střídat polohy – jedna noha na špičce, druhá na patě a naopak.

Nezapomeňte na správnou obuv, ale i oblečení, které vás nikde nebude škrtit. Lýtkům dejte studenou sprchu nebo se projděte po Kneippově chodníku (střídavá chůze v ledové a teplé vodě). Pokud čekáte nějakou zátěžovou situaci, použijte kompresní punčochy, které mohou žíly stlačit. Uleví vám také, když si dáte nohy nahoru. Další tipy a konkrétní cviky najdete např. na webových stránkách www.zilniporadna.cz nebo v bezplatné mobilní aplikaci „Bolí Vás nohy?“.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.