The Last of Us | Nákaza lidstva houbou je možná, tvrdí vědci | Moje zdraví

Ohrozí lidstvo nákaza „zombie houbou“ stejně jako v seriálu The Last of Us? Vědci to nevylučují

Ohrozí lidstvo nákaza „zombie houbou“ stejně jako v seriálu The Last of Us? Vědci to nevylučují
The Last of Us • Autor: HBO
2. března 2023 • 05:00

Film Nákaza z roku 2011 jako by předpověděl celosvětovou pandemii covidu-19. Čeká seriál The Last of Us podobný osud? Podle vědců zatím nejsme na prahu apokalypsy, nicméně už zaznamenali změny v DNA hub, a to pro lidstvo nemusí znamenat dobrou zprávu.

Hrdinové seriálu a videohry The Last of Us musejí bojovat s parazitickou houbou cordyceps, která své hostitele mění na krvelačné zombie. Tvůrci nemuseli tento scénář zcela vymýšlet, příroda v tomto ohledu nabízí až neuvěřitelnou inspiraci.

Video se připravuje ...
Koronavirus: mutace OmikronVIDEO 

„Zombie houba“

Ač to zní neskutečně, houba, která mění své hostitele v živoucí zombie, opravdu existuje. Ophiocordyceps unilateralis totiž umí cizí organismus ovládat a přimět ho dělat věci, ze kterých pak sama prosperuje. Vědci takový fenomén popsali u mravenců rodu Camponotus.

Mravenec nakažený sporami této houby se proti své vůli vzdálí z bezpečí mraveniště a vyhledá místo, které ne náhodou zcela přesně odpovídá podmínkám, kde se bude dařit houbě. Zanedlouho sice zemře, houba v něm ale nikoli. Naopak.

Podle časopisu National Geographic se houba živí vnitřnostmi svého hostitele až do doby, než ukončí svůj vývoj. Skrz hlavu mravence pak expeduje dál. Šíří spory kolem, tak aby mohla infikovat další jedince.

Změna klimatu

Vědci se dlouho hub neobávali. Tedy alespoň nepředpokládali, že by byla nákaza lidí nebezpečnou houbou na pořadu dne. A to především proto, že lidské tělo nepředstavuje pro růst hub vhodné prostředí. Je příliš teplé. Změna klimatu ale může tuto obavu vrátit do hry.

Spolu se stoupající teplotou planety se samozřejmě ohřívá i přirozené prostředí hub. Podle studie Duke University School of Medicine se ale houby vyšší teplotě začínají přizpůsobovat a tím i měnit své DNA. A vědci nemohou vyloučit, že spolu s adaptací na teplo nevyvinou houby i další vlastnosti, které budou pro člověka ještě nebezpečnější, než jsou nyní.

Houby, které ohrožují lidské zdraví, už totiž existují (Candida, Aspergillus, Cryptococcus). Nicméně riziko představují zpravidla jen pro jedince s velmi oslabenou imunitou. Tedy pro lidi trpící HIV, ve velmi vysokém věku, po transplantaci nebo chemoterapii. Pokud ale houby budou nadále mutovat, mohou představovat mnohem větší riziko pro mnohem širší spektrum lidí.

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.