Dejte sbohem zánětům močových cest | Moje zdraví

Dejte sbohem zánětům močových cest

25. října 2021 • 14:00

Zánět močových cest je zdravotná komplikace, která se může rozvinout v jakémkoli věku. Tyto potíže častěji postihují ženy. Pokud znáte dôvody, je možné se obtíží příště vyvarovat.

Zánět v drtivé většině případů způsobují bakterie, které se přes ústí močové trubice dostávají do vyšších partií močových cest, do močového měchýře a zasáhnout mohou i ledviny. Vzhledem k anatomickému uspořádání mužské a ženské močové trubice je cesta vniknutí infekci velmi snadná právě u žen.

Video se připravuje ...
Jak se chránit před zánětem močových cest a jaké jsou jeho příznaky?VIDEO 

Kde se infekci bere?

U žen k rozvoji zánětu velmi často dochází z důvodu nešetrné manipulace během vyprazdňování, kdy si během toalety bakterie z oblasti hráze a konečníku přenesou do ústí močové trubice. To ale není jediná příčina rozvoje infekci. Velmi častými, zvláště v populaci teenagerů a mladších lidí, jsou sexuálně přenosné infekci vyvolané chlamydiemi, mykoplazmaty a ureaplazmaty. Ty mohou, zvláště u mužů, probíhat zcela bez projevů, a naopak u děvčat či žen bývají příčinou často se opakujících zánětů, a to zejména pokud nejsou adekvátně léčeny, a to u obou partnerů, současně a dostatečně dlouho.

Nachlazení oslabuje

V souvislosti se záněty močových cest je často zmiňováno nachlazení či sezení na studeném. Jak upřesňují urologové, nachlazení není jedinou příčinou vzniku zánětu močových cest. Může být pouze podporným faktorem pro oslabení organismu, kdy následně dojde ke vzplanutí infekci. Samotným původcem infekci však není.

Správně nastavená léčba

Příznaky infekci močových cest jsou nepříjemné. Problém obvykle začíná postupně, pálení a řezání nabírá na intenzitě, následně se může objevit i krv v moči. Bez odkladů je třeba zvýšit příjem nedráždivých tekutin, eventuálně užít léky proti bolesti, a hlavně navštívit praktického lékaře, který doporučí bakteriologické vyšetření moči ke stanovení původce infekce. Tam, kde nejsou jiné závažné příčiny, a jedná se o nekomplikovaný zánět dolních močových cest, se po nasazení chemoterapeutik nebo antibiotik stav rychle upravuje a dochází k úplnému uzdravení. V případě lehčího průběhu lze tělu pomoci v boji s infekcií iv rámci samoléčby. Vhodné prostředky lze koupit v lékárně a nabízí se jich opravdu hodně. V průběhu léčby je třeba stále pamatovat na vyšší příjem tekutin, nedráždivou nekořeněnou stravu a pravidelné močení.

Zatímco u žen výskyt zánětů močových cest často souvisí s rozkolísáním hormonální hladiny, s používáním menstruačních hygienických pomůcek as inkontinencí, u mužů se záněty močových cest vyskytují zejména v souvislosti se zvětšenou prostatou. U obou pohlaví zvyšuje riziko vzniku obtíží onemocnění diabetem.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na  www.ikiosek.cz/mojezdravi  nebo přes  předplatně@cnccpost.cz .

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.