Lékárník radí: Senioři často potřebují konzultaci | Moje zdraví

Lékárník radí: Senioři často potřebují konzultaci

Lékárník radí: Senioři často potřebují konzultaci
Lékárník může být nápomocný při nejrůznějších problémech. • Autor: istockphoto.com
12. října 2016 • 10:26

Jak praxe ukazuje, lékárník je často rádcem, na kterého se obracejí senioři s nejrůznějšími problémy. Lékárna se tak stává prostorem, kde zazní důležité otázky, na něž v ordinaci lékaře nezbývá čas. 

V čem může lékárník pomoci? Na časté dotazy odpovídá Mgr. Věra Šperglová z lékárny Alphega: 

1. Může lékárník v případě výpadku léku dát pacientovi jiný lék než ten, který je uveden na receptu? 

Ano, pokud není na receptu symbol "nezaměňovat", může lékárník bez porady s lékařem nahradit lék jiným přípravkem. Tento však musí obsahovat stejnou účinnou látku, být ve stejné síle a mít stejnou aplikační formu (například nelze vydat místo tablet injekce). Pacient musí být o záměně informován a souhlasit s ní. Existují ovšem některé skupiny léků, například na epilepsii, kde bych záměnu prováděla až po konzultaci s lékařem. Každou záměnu je potřeba posuzovat individuálně. Pro tyto a jiné případy je dobré mít "svého lékárníka", kterému důvěřujete, a nevybírat lékárnu jen dle výše doplatku. 

2. Mám často závratě, neměl bych užívat něco na prokrvení mozku? Mohu si koupit nějaký volně prodejný přípravek? Co by měl obsahovat? 

Rozhodně bych doporučila návštěvu lékaře, aby zjistil přesnou příčinu vašich obtíží. Může se jednat o poruchu vnitřního ucha, centrální mozkové soustavy, závažný problém cév či páteře a jiné. Při správném určení diagnózy se tento problém dá lépe řešit. 

3. Postupně mi přibývaly léky a dnes jich mám na každý den osm. Už mě z toho bolí žaludek. Mohu žaludku nějak ulevit? 

Ve Vašem případě navrhuji prodiskutovat konkrétní přípravky s lékárníkem. Při návštěvě více lékařů se může stát, že pacient omylem užívá dva léky se stejnou účinnou látkou. Dále s Vámi lékárník může probrat, ve které denní době je optimální léky užívat, a doporučit Vám, kdy je lepší lék užít po jídle, aby nedráždil žaludek, případně zhodnotit jejich vzájemné působení. Lékárník také může navrhnout změnu lékové formy (kapky či čípky místo tablet), případně dva léky sloučit do jedné tablety (dnes je na trhu řada moderních dvojkombinací léčiv) anebo použít lékovou formu s prodlouženým účinkem, která bude působit po celý den. Toto vše musí být projednáno s lékařem. Pokud to skladba léků dovolí, může Vám lékař předepsat lék, který bude šetřit žaludek. 

4. Je možné, aby mi v lékárně změřili krevní tlak? 

V každé Alphega lékárně Vám rádi změří krevní tlak a prodiskutují s Vámi Vaše problémy. 

5. Mám glaukom, ale v příbalovém letáku mého léku se uvádí, že by se při glaukomu neměl užívat. Je to důvod k výměně léku? 

Škoda, že nepíšete, o jaký lék se jedná. Samozřejmě by bylo ideální zaměnit lék za takový, který glaukom (zelený zákal) neovlivňuje. Doporučuji se nebát a probrat celou záležitost s lékařem. Ujistit se, jestli byl o Vaší nemoci informován, a přesto - po zvážení rizik - Vám lék předepsal, nebo zda nejsou jiné možnosti léčby. 

6. Mohu léky na překyselení žaludku (antacida) užívat současně s dalšími, nebo musím dodržet nějaký odstup? 

Jelikož antacida snižují kyselost v žaludku, mohou ovlivňovat vstřebávání jiných přípravků. Proto je potřeba dodržet alespoň dvouhodinový odstup mezi antacidem a libovolným jiným lékem. Také je třeba zvážit, jak často antacidum musíte užívat a zda již není zastaralé. Pokud je to několikrát týdně, doporučila bych návštěvu lékaře nebo vybrala přípravek z jiné, modernější skupiny léčiv. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.