10 pravidel, jak se chovat k autistickému dítěti. Nedělejte tyto chyby | Moje zdraví

10 pravidel, jak se chovat k autistickému dítěti. Nedělejte tyto chyby

10 pravidel, jak se chovat k autistickému dítěti. Nedělejte tyto chyby
Autistické dítě • Autor: iStock.com
11. března 2024 • 06:00

Děti s poruchou autistického spektra se často potýkají s obtížemi ve vztahu k ostatním lidem, komunikaci a reakcemi. Pro okolí mohou být setkání s takovým dítětem náročná, jelikož často není jasné, jak s ním interagovat, jak s ním komunikovat nebo se mu přiblížit. Existují však určitá pravidla a strategie, které mohou pomoci. Jaká jsou?

Porucha autistického spektra (ASD) je vývojová porucha. Ovlivňuje to, jak děti interagují a komunikují s ostatními. Porucha se nazývá porucha spektra, protože děti mohou být kdekoli v autistickém spektru, mají různou míru autismu, proto se každé autistické dítě liší. Děti s ASD začínají vykazovat příznaky již v raném věku, které přetrvávají během dětství a dospělosti. Lékaři často nevědí, proč se u některých dětí ASD rozvine, může za to spousta okolností. Může to být kombinace genů, se kterými se narodily, a něčeho v jejich prostředí, které tyto geny spouští.

Mohou autistické děti navázat vztah?

Děti s PAS (poruchou autistického spektra) mají problémy se vztahem k jiným lidem. Mají problém navázat oční kontakt, často se stahují do sebe a může se zdát, že nemají zájem navazovat vztahy se členy rodiny. Avšak jsou i některé děti s PAS, které rády mluví s členy rodiny, přáteli a dokonce i cizími lidmi, ale velmi často o tématu, kterým jsou posedlé. Problém následně spočívá v tom, že o tématu mohou mluvit příliš dlouho nebo že mluví pouze o tomto jediném předmětu, což může ostatní v komunikaci odradit.

Pokud jste rodič nebo prarodič dítěte s PAS, může to být někdy skličující, srdcervoucí i velmi náročné, neboť máte pocit, že se s ním prostě nemůžete spojit. Ale když se do problematiky této poruchy více ponoříte, zjistíte si informace, navážete kontakt s lidmi majícími podobnou zkušenost, obrovsky vám to pomůže ve vztahu k dítěti s PAS.

Odborníci z University of Rochester medical center vymezili několik zásadních komunikačních a interakčních tipů, jak s dítětem s PAS komunikovat, jejichž funkčnost potvrzují i rodiče dětí s poruchou autistického spektra. 

1. Buďte trpěliví

Zpracování informací dítěti s PAS často trvá déle. Možná budete muset zpomalit konverzaci na jejich rychlost. Dlouhé pauzy mohou být užitečné. Jak říká Kristina Šedivá, maminka sedmiletého autistického chlapečka Joachima, vesměs všechny děti potřebují čas zvyknout si na nového člověka. Pak se pomaličku přibližují a reagují. „Dětské kamarády nemáme a má to tak spousta autíků, sociální kontakt je pro ně velmi náročný a u dětí to platí dvojnásob. Pro syna jsou děti hlučné a rychlé, nepředvídatelné… takže se jim spíše straní. Na hřišti je ignoruje, když někdo začne ječet, tak si zacpe uši a nebo odejde. Ve školce fungují děti spíš ,vedle sebe‘ než spolu.“

2. Pracujte s hněvem

Naučte dítě, jak vyjádřit hněv, aniž by bylo příliš agresivní. Děti s PAS by měly vědět, že svůj vztek a frustraci v sobě držet nemusí.

3. Buďte vytrvalí, ale zůstávejte odolní  

Nedovolte, aby se vaše city zranily, pokud na vás dítě nereaguje tak, jak byste chtěli. Děti s PAS mohou mít problémy s projevováním a ovládáním svých emocí. Ve svých odpovědích mohou být neomalení. Neberte si to osobně.

4. Vždy zůstaňte pozitivní  

Děti s PAS nejlépe reagují na pozitivní posilování. Nezapomeňte často mluvit o dobrém chování nebo je odměňovat. Buďte velkorysí s komplimenty za dobré chování. Maminka Kristina připojuje vlastní zkušenost: „Obecně autistické dítě potěší něco, co má rádo. Například nějaká dobrota nebo malá hračka. Bublifuk, balonek, křupky… Tam vznikne první interakce ,hele co mám‘ a reakce přijde ve smyslu, že si to možná vezme, a to je ten úspěch. Joachiho potěší například hračka, kterou má rád. Ale pozor, dělení moc neexistuje, takže když bude mít kamarádka Lola balonek, Joa se po něm bez rozmyšlení vrhne. Co funguje, je společná procházka, čas na hřišti, kde si každý z nich dělá své atd. Nenutit, nenapomínat… Po hodině strávené společně se stane, že je spolu najdu v pokojíčku, ale není to pravidlo.“

5. Ignorujte dráždivé chování přitahující pozornost  

Dítě s PAS se může občas chovat špatně, ale vy se na něj nesoustřeďte. Ignorování tohoto chování je často nejlepší způsob, jak mu předejít. Často také mluvte a odměňujte dobré chování dítěte.

6. Komunikujte prostřednictvím fyzické aktivity

Děti s PAS mívají krátkou dobu pozornosti. To platí zejména, pokud jde o komunikaci. Běhání a hraní venku může být nejlepším způsobem, jak sdílet čas společně. Umožní jim to také relaxovat a cítit se klidněji.

7. Buďte laskaví a uctiví

Děti s PAS často potřebují objetí, stejně jako ostatní děti. Někdy to potřebují mnohem víc než ostatní děti. Některé děti ale nemají rády dotyky vůbec, i lehký kontakt je může trápit. Respektujte jejich osobní prostor. Nikdy nevynucujte fyzickou náklonnost dítěti, které si to nepřeje. Což potvrzuje i maminka Kristina: „První kontakt je hodně riskantní, proto se snažím druhé straně dávat konkrétní informace předem. Například Joa si rád dává pěst, takže pokud jde o první kontakt s mými kamarády, zkusím to nabídnout. Ale v podstatě je to spíše bez dotyku. Vždy říkám: ,Hlavně nic nečekej a nic moc nedělej.‘ Oční kontakt u nás vlastně neexistuje, ale to neznamená, že dítě nevnímá! Chce to moře času a trpělivost, pokud ho chceš zaujmout, dělej to co on. Sedni si k němu do pokojíčku a pozoruj…“

8. Ukažte svou lásku a zájem

Děti s PAS mohou mít problém projevit své pocity. Ale stále potřebují vědět, že je milujete. Vyjádřete svůj zájem, péči a podporu. Dítě s autismem je především dítě. Jsou to rostoucí lidé s neznámými možnostmi. Věřte tomu, co dítě dokáže. Nedefinujte dítě diagnózou.

9. Učte se od svého dítěte

Zvláštní potřeby a schopnosti vašeho dítěte vám mohou ukázat způsob, jak se dívat na svět, o kterém toho příliš nevíte. Jakkoli to může být v některé dny obtížné, relaxace, smích a užívání si jedinečného daru, kterým je vaše dítě, může vám i vaší rodině poskytnout mnoho pozitiv.

10. Starejte se i o sebe

Dát si pauzu je v pořádku. Připojte se ke skupinám rodičů s podobným problémem. Nebo požádejte chápavou rodinu a přátele, aby se o vaše dítě postarali, abyste si mohli dobít energii. Buďte ve spojení se školními psychology a poradci, kteří vám mohou poskytnout řadu informací, možností a zdrojů. Abyste se o své dítě byli schopni dobře postarat, je potřeba, abyste mysleli i sami na sebe!

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.