Jak správně využívat svalovou paměť, abychom dosáhli svých cílů? | Moje zdraví

Jak správně využívat svalovou paměť, abychom dosáhli svých cílů?

Jak správně využívat svalovou paměť, abychom dosáhli svých cílů?
... • Autor: istock.com
13. května 2023 • 06:00

Ne nadarmo se říká, že trénink dělá mistra. Laicky řečeno – vše, co opakujeme, ukládáme do svalové paměti. Stává se z toho zvyk.

Pokud něco dnes a denně praktikujeme, naše tělo to přijme za vlastní a další opakování činí tutéž aktivitu efektivnější. Přesně z toho důvodu například sportovci nebo hudebníci neustále trénují, aby se zdokonalovali v tom, co dělají a v čem potřebují být dobří.

Video se připravuje ...
Nenutím se běhat, kroky sbírám i na parkovišti. Geniálně jednoduché tipy, jak se donutit k pohybuVIDEO 

Svalovou paměť lze také využít při dosahování vytoužených cílů. V praxi to znamená, že pokud se pro něco rozhodneme, nejprve tím celkem zatížíme mozek. Musí vykonat velkou práci, aby novou aktivitu nebo vědomosti zvládl a osvojil si je. Jakmile si ale stejnou věc opakujeme denně, mozek sám hledá způsoby, jak si dovednost zautomatizovat. Příkladem je třeba jízda na kolečkových bruslích. Nejprve vůbec nevíme, jak na to, jak jet, jak brzdit nebo zatáčet. Jakmile se nevzdáme a každý den alespoň na chvilku bruslíme, po týdnu jsme si daleko jistější a víc nás to baví.

V okamžiku, kdy se z nárazových aktivit stanou návyky, tj. chování, ke kterému se chceme pravidelně vracet, můžeme si být jistí, že jsme vytvořili svalovou paměť. Pak se nenutíme, abychom šli trénovat, a nemáme strach, že to nezvládneme. Naopak se těšíme a tím, že jsme vydrželi, jsme si cíl „naučit se bruslit“ také splnili.

Nezbytné kroky po budování svalové paměti:

1. Nespěchejte

Většina z nás chce všechno hned. Tak to ale povětšinou nefunguje. Pokud vážně stojíme o to, vytvořit si návyk a setrvat u něj, je potřeba postupovat krok za krokem. Nespěchat a netlačit na sebe. Pokud tedy chcete začít běhat, nejhorší, co můžete udělat, je hned uběhnout 10 km. To vás zcela jistě odradí. Klidně jděte jen na 10 minut a střídejte běh a svižnou chůzi. Postupně přidávejte. Sami uvidíte, jak se nakonec do běhu zamilujete.

2. Nevzdávejte se

Při budování svalové paměti je potřeba vydržet. Pokud se pro něco rozhodnete, i kdyby se vám nechtělo, stejně to udělejte. Třeba si zkraťte čas aktivity z 30 minut na pět, ale nevzdávejte to. Jakmile jednou dvakrát vynecháte, těžko se k aktivitě budete vracet. 

3. Buďte variabilní

Pokud začínáte s nějakým návykem a budováním svalové paměti, zkuste hledat pokaždé nový způsob, jak si danou aktivitu ozvláštnit. Měňte trasy při běhání, jednou jděte sami, podruhé s kamarádkou/kamarádem nebo střídejte intenzivní kruhový trénink s klidnou jógou. Zkrátka buďte hraví a nedovolte, aby vás cesta k vašemu cíli začala nudit.

4. Odpočívejte

Regenerace těla po sportu je pro budování návyku i vytvoření svalové paměti stejně důležitá jako samotná aktivita. Nemůžete sedm dní v týdnu chodit běhat, abyste s novým týdnem opět začali. Tělo potřebuje vypnout, svaly potřebují zregenerovat. Ať už je to pořádný spánek nebo vydatná masáž, všechno se počítá a vaše tělo vám jistě poděkuje.

5. Odměňte se

Při budování svalové paměti je dobré vytvořit si plán. Ten pak stůj co stůj dodržovat. Jakmile se dostanete k mezníku, který jste si na cestě k cíli vytyčili, odměňte se. Třeba tím, že si zajdete na dobrý oběd nebo si koupíte něco hezkého na sebe.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.