Jak správně likvidovat baterie? | Moje zdraví

Jak správně likvidovat baterie?

Jak správně likvidovat baterie?
Většina lidí se nezabývá tím, kam vyhodí vysloužilé baterie. • Autor: istockphoto.com
21. září 2016 • 14:23

Co děláte s vysloužilými elektrospotřebiči? Víte, kam patří? Že na sběrná místa? Větší přístroje se vozí do sběrných dvorů nebo na místo zpětného odběru, menší vyřazené spotřebiče lze vhodit do speciálně označených kontejnerů? Tak to je v pořádku, ale co děláte s bateriemi?

Právě na baterie mnozí z nás zapomínají, připadají jim příliš malé na to, aby se s nimi někam obtěžovali (příliš malé na to, aby někomu mohly ublížit nebo představovaly nějakou zátěž pro přírodu). To je chyba, protože ať jsou baterie či akumulátory sebemenší, máme jich kolem sebe tolik, že počtem tu velikost rozhodně nahradí.

Podle průzkumů se v každé české domácnosti nachází průměrně téměř 50 baterií, z toho téměř pětina použitých. Když si to představíme dohromady, máme u nás asi 5 tisíc tun baterií, které čekají na to, až se vrátí k recyklaci. Přestože se množství zpětně odebraných baterií v České republice každoročně zvyšuje, pořád to není tolik, abychom vyhověli předpisům EU a především nekontaminovali životní prostředí škodlivými látkami včetně těžkých kovů.

Jde o život kolem nás

V září jsme měli skvělou příležitost, jak tuto svoji liknavost napravit. Na 9. září připadá výročí narození slavného italského lékaře a fyzika Luigiho Galvaniho, který spolu s Alessandrem Voltou přispěl svými výzkumy k sestrojení prvního galvanického článku, jehož princip je vlastně základem všech dnešních elektrických baterií a akumulátorů. Toto datum si pak evropská asociace Eucobat loni zvolila pro první Evropský den recyklace baterií. Jeho cílem bylo a do budoucna i bude zvýšení povědomí evropské veřejnosti o významu třídění a recyklace použitých baterií a akumulátorů.

O důležitosti recyklačního procesu - pomineme-li negativní vliv odhozených baterií na životní prostředí - mohou svědčit i zajímavá čísla. Z jedné tuny baterií lze recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi. Baterie a akumulátory však obsahují rovněž toxické látky, které se z nich časem uvolňují, a mohou tak znečistit spodní i povrchové vody. Jestliže se pak dostanou spolu s komunálním odpadem do spalovny, budou mít negativní vliv na kvalitu ovzduší.

Nebezpečí pro děti

Možná nad hrozbou znečištění našeho životního prostředí mávneme rukou, bude se nám zdát příliš vágní, vzdálená. Ovšem jiné nebezpečí je blízko a naprosto přítomné. Chytrá elektronika pronikla do našich domácností a využíváme ji při všech možných příležitostech nejen my, ale především naše děti, kterým - co si budeme namlouvat - hra s technikou často nahrazuje naši péči. Většina přístrojů využívá malé baterie, často pracující s lithiem. Taková baterie je lákavá, lesklá, kulatá, ne nepodobná bonbonu…

Jestliže se k ní dítě nějakým způsobem dostane, asi ji bude chtít prozkoumat. Může ji polknout a pak už je to jen o náhodě, jak to celé dopadne. Záleží třeba na místě, kde baterie uvízne, na jejím chemickém složení, zbytkové voltáži a době kontaktu se sliznicí. Na problém, tedy vniknutí cizího tělesa do trávicího traktu, může upozornit to, že dítě více sliní, sípe či chraptí, polyká s obtížemi nebo bolestivě, trpí nevolností či bolestmi za hrudní kostí, popřípadě v nadbřišku.

Problémy způsobují uvolněné chemikálie z baterie po jejím rozpadu i nově se utvářející alkálie stejně jako elektrický proud. I nízké stejnosměrné napětí a proud mohou způsobit takzvané nízkovoltážní poranění, kdy je okolní tkáň postupem času devitalizována až karbonizována, což vede k jejímu rozpadu. Záchranu představuje rychlý převoz do nemocnice, rozhodovat přitom může každá minuta. Lepší je ovšem prevence, nenechávat nikde ležet baterie a akumulátory, ať už nové, či použité, a k hraní dávat dětem elektroniku k tomu určenou a certifikovanou.

Kam s bateriemi a elektronikou?

Seznam všech sběrných míst i potřebné informace lze nalézt na webových stránkách ecobat.cz. Nebudeme však na ně asi jezdit s každou použitou baterií, proto je důležité je bezpečně skladovat. Jednoduché a přitom efektivní řešení nabízí krabička Ecocheese, která je v provedení pro domácnost vyrobena z kartonu ve dvou rozměrech - ta menší má 18 x 8 x 8 cm, větší pak 27,5 x 12 x 12 cm. Je k dispozici i v několika barevných verzích. Stačí ji jen ponechat na místě pro děti nepřístupném. Krabičku lze objednat na webu ecocheese.cz a v rámci České republiky vám přijde domů zdarma.

Autor: Ivan Verner
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.