Jak nás sport mění | Moje zdraví

Jak nás sport mění

Jak nás sport mění
Autor: Shutterstock
28. února 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Pravidelné sportování udržuje v dobré kondici naše tělo i mysl. Pozitivní vlivy sportu na tělo byly a budou mnohokrát studovány i probírány, bylo toho o nich mnoho natočeno i napsáno. Sport naše tělo zkrátka udržuje i rozvíjí. Avšak téma pozitivních vlivů sportu na naši psychiku probíráme (k vlastní škodě) méně často a málokdy do takové hloubky, jako když se bavíme o svalech, šlachách, kloubech a podobně. Naštěstí se to postupně mění, neboť důležitost duševní hygieny je čím dál zřejmější.

Pokud si tedy alespoň třikrát týdně vyhradíte čas pro nějaký sport, můžete si tak jenom prospět. Budete aktivně pracovat na zlepšení kvality vašeho současného i budoucího života. Sport nás totiž v mnohém mění. A mění nás k lepšímu.

Jak nás sport mění po fyzické stránce

Nejspíš všichni víme, že při sportu například posilujeme a protahujeme svaly, zvyšujeme kvalitu kostí, pohyblivost kloubů, rozšiřujeme kapacitu plic, zasazujeme se o správné fungování kardiovaskulárního systému, udržujeme si zdravou hmotnost a odbouráváme stresové hormony. Tím pomáháme vlastnímu tělu vyrovnávat se s negativními vlivy civilizace – kupříkladu sedavé zaměstnání a všudypřítomný stres. Zároveň „investujeme“ i do svého stáří, jelikož nám tělo bude déle sloužit a umožňovat aktivní život.

Pravidelným sportováním o své tělo tedy pečujeme, neboť pohyb je základem pro jeho zdravé a spolehlivější fungování. Nejde jenom o to, že budeme mít větší sílu, více vydržíme, předejdeme bolestem zad a tak podobně, ale naše tělo pak bude fungovat lépe jako celek. Pohyb prospívá i zažívání, látkové výměně, imunitnímu systému… a mohli bychom ještě dlouho pokračovat.

Po nějakém čase pravidelného sportování sami pocítíte výrazné změny. Bolesti zad či třeba kolen mohou úplně vymizet. Budete lépe spát, budete mít více energie. Pozitivních změn se může dočkat i vaše kůže, která je jedním z nejlepších ukazatelů stavu našeho těla. Pozitivních změn se dočká i to, co vás činí vámi. Mozek. A s ním i vaše psychika.

Jak nás sport mění po psychické stránce

Při zvýšené fyzické aktivitě dojde ke zvýšení tepu a tedy i proudění krve. A to nejenom do svalů, ale i do orgánů, tudíž i do mozku. Mozek tak dostává více živin i kyslíku a může lépe pracovat. A jednou z jeho funkcí je i regulace produkování hormonů spojených s naším štěstím a náladou. Navíc zlepšení našeho fyzického stavu má logicky vliv i na naše celkové mentální zdraví. Neříká se přece pro nic za nic, že ve zdravém těle sídlí zdravý duch.

To samozřejmě neznamená, že sport můžeme označit za řešení všech psychických potíží, avšak může mít podíl na jejich zlepšení. U některých větší a u jiných menší. Příjemných změn se však dočkáte, i když žádné psychické potíže nemáte. Naše duševno ovlivňuje i stav našeho fyzična a to možná více, než stav fyzična ovlivňuje duševno.

Jak konkrétně sport mění náš duševní stav:

●      Vaše tělo bude lépe fungovat, tudíž vám bude oporou a nikoli důvodem k rozmrzelosti třeba z důvodu častých bolestí z „nepohybu“, potížemi s kůží, trávením a podobně.

●      Zvýšené sebevědomí plynoucí z větší spokojenosti s vlastním tělem, ať už se jedná o vzhled či výkon.

●      Lepší sexuální život z hlediska výdrže, sebedůvěry i reakcí na erotické podněty. Existují na to i studie.

●      Budete lépe spát, díky čemuž budete schopni lépe fungovat v každodenním životě a budete zase o něco spokojenější.

●      Pravidelný pohyb prokazatelně pomáhá v boji s úzkostmi, depresemi i stresem. Tito tři jezdci duševní apokalypsy už se usazují na trůnech nejčastějších ničitelů šťastného života. Jste-li schopni se s nimi lépe popasovat, budete spokojenější, odolnější a váš duševní život se stane kvalitnějším.

●      Budete mít lepší náladu. Jak jsme si psali výše, sport pomáhá mozku s lepší regulací hormonů, mezi nimiž jsou i hormony ovlivňující právě naši náladu.

●      Zlepší se váš mentální výkon. Pozitivní změny pocítíte třeba v oblasti soustředění, paměti, plánování a váš mozek bude lépe schopen tvořit, větvit a opravovat neurony.

●      V případě, že se budete věnovat kolektivním sportům, zlepší se i váš sociální život. Poznáte nové lidi a zvětšíte tak i svůj vědomostní a názorový rozhled. I to vede nejenom k příjemným pocitům, ale také k lepšímu sebepoznání a přehodnocení dosavadních přístupů k různým životním situacím. Každé vítězství navíc zase o kousek pozvedne vaše sebevědomí a naučíte se lépe vyrovnávat s neúspěchy, protože zjistíte, že i když jste nyní prohráli, příště můžete opět vyhrát.

Jak vidíte, sport nás skutečně mění k lepšímu na mnoha úrovních, které mohou společně znamenat výraznou změnu v našem dosavadním životě. Sport nám ve výsledku pomáhá být šťastnější. Proto nelze než doporučit každému, aby si pravidelný pohyb navíc dopřával, co mu jen jeho časové možnosti dovolí. Skvělým prostorově i časově nenáročným řešením může být sada jednoručních činek, rotoped nebo třeba posilovací guma z Decathlonu.

Autor: Michal HOOS

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.