Legalita kratomu: Jak na něj pohlíží zákon u nás a ve světě? | Moje zdraví

Legalita kratomu: Jak na něj pohlíží zákon u nás a ve světě?

Legalita kratomu: Jak na něj pohlíží zákon u nás a ve světě?
Autor: Canva.com
29. ledna 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Velmi dlouhou dobu u nás kratom, jak se označují sušené listy rostliny Mitragyna speciosa, spadal z legálního hlediska do šedé zóny. Letos ale došlo ke změně a naše vláda ohlásila novelu, která oblíbený prášek zařadila na seznam psychomodulačních látek. Co to pro uživatele znamená?

Na pomezí povolených a zakázaných látek

Hlavním důvodem vzniku zmíněné novely byla potřeba regulovat trh s látkami, jako je právě kratom nebo také CBD, HHC a další, které by se na trhu mohly v budoucnu objevit.

Omezení se budou týkat především prodeje doplňků stravy, které se na seznam psychomodulačních látek dostanou. Dosud se totiž spousta z nich, včetně kratomu, prodávala jako sběratelské předměty. Kvůli tomu nebylo možné nijak regulovat jejich prodej ani informace, které prodejci u produktů uváděli.

To se nyní mění, což přináší ochranu zejména koncovým uživatelům. Pokud se například rozhodnete vyzkoušet bílý kratom, prodejce musí k produktu dodat informace o tom, jaké má účinky a jaké je jeho doporučené dávkování. Získáte tak přístup k důležitým informacím, aniž byste je museli složitě dohledávat u jiných zdrojů, které nemusí být vždy důvěryhodné.

Do budoucna má vláda v plánu další omezení, jejichž úkolem bude zajistit, aby kratom a další psychomodulační látky nebyly volně dostupné pro osoby mladší 18 let. Příkladem takového počinu může být například zákaz veřejných automatů s tímto zbožím.

Dávejte pozor, kam kratom povezete

Přírodní doplňky stravy jako kratom v každé zemi podléhají jiným regulacím. Pokud tedy patříte mezi jeho uživatele a chystáte se vyrazit na dovolenou, určitě se vyplatí si předem nastudovat pravidla dané země, abyste se vyhnuli případným potížím se zákonem.

Dokonce i v Asii, odkud kratom pochází, je plně legální pouze v Thajsku a Indonésii. V USA se regulace liší podle konkrétních států, ale na většině území je legální. Jeho užívání je povoleno také v Kanadě.

Co se týče evropských zemí, tak se přístup jednotlivých vlád velmi liší. Plně legální, avšak stále regulovaný, je kratom v Rakousku, Maďarsku, Nizozemí, Řecku a Albánii. V Německu je jeho nákup povolen, pokud pochází z jiné země Evropské unie, kde je tato látka legální. Naopak v Norsku je povolený pouze na lékařský předpis.

Převozu kratomu se naopak určitě vyhněte, pokud vyrážíte do Švédska, Itálie nebo na Slovensko – v těchto zemích je totiž zcela zakázaný.

Jak to bude dál?

Podobný vývoj událostí jako v České republice pravděpodobné čeká i další země nejen v Evropě, ale i v různých koutech světa. Dá se tedy předpokládat, že se rozšíří i řady dodavatelů, což pozitivně ovlivní i standard kvality kratomu a spektrum dostupných produktů.

Spolu s legalizací a definováním pravidel pro prodej a užívání kratomu se s velkou pravděpodobností uskuteční další výzkumy a studie zaměřené na jeho účinky. Z toho by pak mohly vyplynout specifičtější doporučení pro dávkování na základě požadovaných účinků.

Rozhodně tedy platí, že kratom má před sebou v rámci legality a výzkumu ještě dlouhou cestu. Nové regulace ho koncovým uživatelům pravděpodobně ještě přiblíží, a to nejen díky vyšším nárokům na kvalitu, ale také zvýšení dostupnosti informací o jeho bezpečném užívání, ať už pro jeho stimulující nebo naopak relaxační účinky.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.