Hlídejte si svá prsa. Je to důležité | Moje zdraví

Hlídejte si svá prsa. Je to důležité

14. října 2021 • 14:00

Prohlížíte si svá prsa každý měsíc? Ne? Tak byste měla začít! My vám vysvětlíme, proč na ně sahat, a poradíme, jak na to.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V říjnu vám přinášíme články o tom, jak hlídat a chránit svá prsa.

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

Prs, ňadro nebo také latinsky mamma je párový orgán, který slouží především ke kojení, ale jeho vedlejším účinkem je i sexuální přitažlivost. Velikost prsou je individuální, ovšem vědci se shodují na tom, že všechna prsa jsou krásná. Jejich nejdůležitější částí je mléčná žláza, která je obalena přilehlým tukem. Právě díky mléčné žláze mohou ženy kojit. Bohužel, jako každý jiný orgán může i prs onemocnět zánětem, ale i rakovinou. V České republice je rakovina prsu po kožních nádorech dokonce nejčastějším zhoubným nádorem u žen. Ročně si tuto diagnózu u nás vyslechne až 7200 žen a přibližně 1600 na ni zemře.

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory rakoviny prsu patří rakovina prsu v rodině, genetické faktory, jako jsou mutace BRCA genů a také věk nad 40 let. To ale neznamená, že pokud je vám 20 let, neměla byste jakýmkoli změnám na vašich prsou věnovat pozornost. Dalšími rizikovými faktory jsou i hormonální vlivy – brzký začátek menstruace nebo pozdní menopauza. Stejně jako u ostatních druhů rakoviny má vliv samozřejmě i kouření, konzumace jakéhokoli množství alkoholu a obezita. Faktory, které riziko naopak snižují, jsou těhotenství a kojení.

Varovné příznaky

Nejčastěji, u celých 75 % žen, se rakovina prsu ohlásí jako hmatatelná nebolestivá bulka. Méně časté projevy jsou bolest, vtažení kůže či bradavky, výtok z bradavky, který může být i krvavý, zvětšení prsu, povrchové změny na bradavce nebo zvětšené uzliny v podpaží. V pokročilých stadiích se objevuje i bolest v kostech, hubnutí, nechutenství nebo kašel.

Preventivní kontroly a samovyšetření

Mezi prevenci řadíme samozřejmě zdravou životosprávu – dostatek pohybu a spánek, zdravou stravu, ale také pravidelné samovyšetřování. Samovyšetřovat svá prsa by měla každá žena 1× měsíčně, ideálně 4. až 5. den po konci menstruace. Návod, jak na samovyšetření, najdete na straně 28. Součástí prevence je i pravidelné absolvování mamografického screeningu, a to každé dva roky od 45. roku věku. Nezapomeňte ani na pravidelnou návštěvu gynekologa, který vám kromě všech ostatních vyšetření může i na požádání vyšetřit prsa.

Nejčastější otázky

* Co může znamenat nahmataná bulka v prsu?

Pokud si žena nahmatá bulku v prsu, neznamená to hned rakovinu. Může to být například cysta nebo nezhoubný nádor. Přesně to však určí až vyšetření u lékaře.

* Je možné se nechat vyšetřit i s prsními implantáty nebo při kojení?

Ano, v současnosti se implantáty vkládají nejčastěji pod prsní sval, mléčná žláza je tedy při vyšetřování stále dobře přístupná. Vyšetření od lékaře a samovyšetření nijak nebrání ani fakt, že kojíte.

* Způsobuje mamograf rakovinu?

Neexistuje důkaz, že mamograf způsobuje rakovinu prsu. Mamografie sice používá ionizující záření, to má ale opravdu malé nežádoucí účinky a přínos této metody výrazně převažuje nad riziky. Výzkumy navíc dokazují, že stejné dávce záření jsme vystaveni třeba při mezinárodních letech letadlem.

* Proč se někdy používá ultrazvuk a jindy mamograf nebo magnetická rezonance?

U mladých žen (před těhotenstvím nebo do 40 let věku) se zpravidla provádí ultrazvuk z toho důvodu, že prsní žláza má jinou strukturu než u žen po kojení nebo po menopauze. Nálezy jsou na ultrazvuku proto lépe viditelné. Ve vyšším věku se ze stejného důvodu provádí mamograf. Pokud jsou pochybnosti, obě metody se kombinují. Magnetická rezonance je nejčastěji nadstavbou nebo se také používá u pacientek s BRCA+ anamnézou při pravidelných kontrolách.

* Co je to mutace BRCA genu?

BRCA geny neboli Breast Cancer Genes jsou geny, které má každý z nás. Avšak mutace těchto genů zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění, zejména rakoviny prsu a vaječníků. Nositelé nebo nositelky této mutace jsou sledováni v některém z komplexních onkologických center. Základem systému pečlivého sledování je vyšetření prsou pomocí ultrazvuku, mamografu a magnetické rezonance. Tyto metody se střídají. Nosičům BRCA mutace se nabízí také preventivní (profylaktické) operace, tedy preventivní odstranění prsní žlázy obvykle s navazující rekonstrukcí prsu implantátem nebo vlastní tkání pacientky. Druhou preventivní operací je potom odstranění vaječníků a vejcovodů. To se běžně provádí mezi 35–45 lety věku, aby měla žena stále šanci založit rodinu.

* Jsou nějaké mýty, které o rakovině prsu kolují?

Ano, mezi nejčastější mýty patří možnosti vzniku rakoviny prsu. Mnoho lidí se domnívá, že rakovinu prsu způsobuje používání antiperspirantů, těsných podprsenek anebo také hormonální antikoncepce. U uvedených případů se však riziko neprokázalo.

***

SAMOVYŠETŘENÍ prsu

Jak na to?

Samovyšetření prsu je nejjednodušší a nejdostupnější způsob, jak odhalit onemocnění prsu a včas navštívit lékaře.

  1. Sahejte si na ně každý měsíc. Nejlepší to je 5. až 10. den od začátku menstruace. Pokud menstruaci nemáte, vyberte si jakýkoli den v měsíci.
  2.  Mrkněte na ně do zrcadla. Jsou stejná jako minule? TIP: Zvedněte ruce nad hlavu a prohlédněte si je znovu.
  3. Všímejte si. Sledujte změny prsou, jako jsou výtok z bradavky, změna kůže prsu, změna tvaru bradavky, změna tvaru prsu a změna velikosti prsu.
  4. Sáhněte si na ně. Nejlépe třemi prsty naplocho, krouživými pohyby. Nejdřív zakružte povrchově, potom trošku do hloubky.
  5. Prohmatejte je celá. Od klíční kosti do podpaží až k podprsenkové rýze. Všímejte si nerovností na povrchu prsou i uvnitř nich.
  6. Vyšetřujte vždy opačnou rukou. Levou rukou prohmatávejte pravé prso a naopak. TIP: Jestli máte větší prsa, začněte vsedě nebo vestoje a pak totéž zopakujte vleže na boku.
  7. A na závěr odměna! Vezměte prsa do dlaní a promněte je, abyste se ujistila, že jste na nic nezapomněla.
  8. Když nic nenahmatáte, to máme radost! Tak si na ně sáhněte zase za měsíc. 
  9. Když něco nahmatáte, nepanikařte. Nestyďte se a nehledejte rady na internetu, ale začněte jednat! Ihned a osobně navštivte praktického lékaře nebo gynekologa. Ten vám vystaví žádanku na odborné vyšetření.

Mají se vyšetřovat i muži? Mohou mít rakovinu prsu?

Muži mohou mít rakovinu prsu (objevuje se u nich ale méně než 1 % ze všech nádorů prsu). Týká se to především mužů s mutací BRCA genů nebo s velkým výskytem rakoviny prsu v rodině. Právě ti by se měli pravidelně samovyšetřovat.

Co si zapamatovat

Rakovina prsu je jeden z nejčastějších nádorů u žen. Na jeho vznik má vliv mnoho faktorů, mezi které patří mutace BRCA genů, věk, hormonální vlivy, ale také životospráva, a to především kouření, konzumace alkoholu a obezita. Nejčastěji se rakovina prsu projeví jako bulka. Méně časté projevy jsou ale také bolest, vtažení kůže či bradavky, výtok z bradavky, který může být i krvavý, zvětšení prsu, povrchové změny na bradavce nebo zvětšené uzliny v podpaží. Pokud se něco takového objeví, žena by měla ihned kontaktovat svého gynekologa, který jí vystaví žádanku na vyšetření. Mezi nejúčinnější formy prevence patří od 45. roku věku pravidelné návštěvy mamografického screeningu každé dva roky. Dále je to také, bez rozdílu věku, pravidelné samovyšetřování jednou měsíčně.

Jak na samovyšetřování a co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní #prsakoule, která se věnuje právě prevenci onkologických onemocnění a zejména pak prevenci rakoviny prsu. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky máte absolvovat podle vašeho věku a pohlaví.

LOONO PODPORUJEME PREVENCI

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono, je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

Celý článek Hlídejte si prsa si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.