Jaké dietní trendy frčely v devadesátkách? Tyhle teorie raději hned zapomeňte | Moje zdraví

Jaké dietní trendy frčely v devadesátkách? Tyhle teorie raději hned zapomeňte

Jaké dietní trendy frčely v devadesátkách? Tyhle teorie raději hned zapomeňte
Extrémní diety nikomu neprospějí • Autor: istock.cz
9. března 2024 • 06:00

Pokud jste mileniál s touhou po nostalgii, nebo pokud vás zajímá, jaké diety praktikovaly vaše maminky, tento článek je pro vás přesně to pravé. Jaké trendy v dietách se v devadesátých letech prosazovaly a zda vůbec existoval koncept zdravého životního stylu?

Připomeňme si ty nejlepší, ale také nejhorší trendy, které v oblasti stravování zkrátka frčely. 

 

Vzestupy a pády dietní kultury 90. let

Atkinsova dieta

Ano, doktor Robert Atkins. Muž, který zahájil potenciálně nejznámější dietu všech dob. A věřte nebo ne, ale právě vaše maminky byly touto dietou zcela posedlé. Atkinsova dieta má vysoký obsah tuků, vysoký obsah bílkovin a nízký obsah karbohydrátů a vyžaduje přesné dodržování stanovených maker.

Ačkoli dr. Atkins vyvinul dietu již v 60. letech, propagována byla až v 90. letech, a to především díky vydání jeho knihy „Nová revoluční dieta doktora Atkinse“. A co si budeme, revoluce to jednoznačně byla. BBC v roce 2003 uvedla, že dietu již vyzkoušelo 7 % mužů a 10 % žen, a to navzdory její přísné povaze. I když této dietě už odzvonilo, v dnešní době jí dostatečně dobře šlape na paty „keto“ dieta neboli také „lowcarb“. Ty jsou založeny na velmi podobném principu.

Jedině „nízkotučně“!

Atkinsova dieta nebyla jediný strašák té doby. Stejně úspěšně se drala na světlo světa také dieta, během níž člověk konzumoval pouze nízkotučné výrobky. Celý proces se počítal podle speciální tabulky, aby se zjistilo, kterou potravinu můžete a která už je zkrátka moc „fat“.

Lidé zapřísáhlí této dietě tak vyznávali heslo, že všechen tuk je špatný, ba dokonce zdraví škodlivý. A tak jedinou správnou cestou bylo doslova „vysekat“ všechen tuk ze svého jídelníčku. Vtáhnout do světa „non-fat“ se nechal i samotný McDonald's, který v té době disponoval „McLean“ nízkotučným hamburgerem.

Tekutá dieta

90. léta přála inovacím a životní styl byl rozhodně jednou z nich. Tehdejší americké celebrity se jako na běžícím páse stávaly tvářemi všemožných (všemocných!!!) koktejlů, které měly PLNOHODNOTNĚ nahradit pestrou stravu. Desítky tisíc lidí tak jásali, že je konečně tento tekutý zázrak dovede k jejich vytoužené váze.

Dieta podle krevních skupin

Dalším velice žádoucím typem, jak dosáhnout krásného těla, byla dieta podle krevních skupin, která hlásala, že každá krevní skupina tráví lépe ty nebo ty potraviny.

Nikdy však nebyly vydány jasné důkazy o tom, že by tomu tak skutečně bylo.

Sugar Buster

Další hvězdou mezi dietami byla také dieta na bázi cukru, která byla založena na výhradní konzumaci nezpracovaných potravin. Konzumovat se tak smělo veškeré maso, mléčné výrobky, ale také ovoce a zelenina. Jediným důležitým háčkem ale je, že kvůli inzulinu jaksi postrádá svou funkčnost.

„Zelná“ dieta

A třešničkou na dortu je právě zelná dieta, založená na výhradní konzumaci zelné polévky. Jíst se ale smělo také ovoce a zelenina nebo červené maso, v závislosti na konkrétním dni v týdnu. Úplnou perličkou pak bylo omezení kalorického příjmu na zhruba 1000 kcal denně, což je z hlediska zachování zdraví naprosto nepřijatelné.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.