4 věci, které vám brání usnout! Proč je nutné se jich co nejrychleji zbavit? | Moje zdraví

4 věci, které vám brání usnout! Proč je nutné se jich co nejrychleji zbavit?

4 věci, které vám brání usnout! Proč je nutné se jich co nejrychleji zbavit?
. • Autor: Shutterstock
22. března 2024 • 06:00

Za neschopnost usnout si však častokrát můžeme sami. Znáte to, jdete si lehnout a najednou se přistihnete, jak se převalujete ze strany na stranu a ne a ne zabrat. Dobrou zprávou je, že tyto zlozvyky lze odbourat. Které to jsou a jak na ně? 

Kvalitní spánek by měl dle odborníků trvat osm hodin. Měl by být konstantní, a když se ráno probudíme, měli bychom se cítit odpočatí a plní energie. Tomu tak ale často není. Proč? Na to se právě teď jdeme podívat. 

Mobil v ruce

Možná se to zdá v dnešní době jako přežitek, ale i mobilu bychom měli být schopní se sem tam vzdát. Je totiž důležité, aby modré světlo, jež na nás celý den dost úspěšně svítí, aspoň před spánkem zhaslo. Sledováním obrazovky svého mobilu nebo tabletu tělo nedostane potřebnou dávku melatoninu, která je nutná pro správné usnutí. Na sms můžete v klidu odpovědět i druhý den ráno.

Pokud před spánkem přece jen potřebujete nějakou aktivitu, zkuste si číst. Nejenže se obohatíte o nové znalosti, ale dobré čtení vás také příjemně ukolébá.

Hlava v jednom ohni

Jste přemýšlivý typ a vaše myšlenky vám neustále pulzují myslí? Pak se nedivte, že nemůžete usnout. Jakmile totiž začnete příliš přemýšlet a následně analyzovat, stres z toho, co jste neudělali, nebo naopak udělali, vás usnout nenechá. Zkuste se zaměřit na svůj dech a svou mysl nechat někde v dáli, počítejte si třeba ovečky. Věřte, že jakmile se ráno probudíte plní energie, budete sami sobě nad míru vděční.

Kofein do postele rozhodně nepatří!

Jste milovníkem černého čaje a dát si hrnek s citronem a medem je pro vás jakýsi rituál? Pak zbystřete. Pitný režim sice potřebujeme všichni, ale je dobré nezapomínat, že čaj je plný kofeinu, který nás nabudí. Což těsně před spaním není vítané. Navíc čaj s medem není dobrý ani pro vaše vyčištěné zuby. Zkažené je ale přece mít nechcete, ne?

Zapomeňte na jídlo

Pokud si v posteli pustíte Netflix a dáte si k němu své oblíbené brambůrky, pak na dobrý spánek rovnou zapomeňte. Jíst bychom dle odborníků měli vsedě a v klidu, takže fakt, že nás při jídle rozptyluje film, rozhodně není ideální. Navíc ruku na srdce. Když jíte v posteli, většinou při tom ležíme na boku, opřeni o předloktí, takže disbalance svalů zad o sobě dají brzy znát. Tučné a těžké pokrmy naše zažívání zbytečně zatíží, což kvalitě spánku rozhodně neprospívá.

Spánek je pro regeneraci těla důležitý a i na jeho kvalitě je nutné pracovat. Jakmile se nebudete cítit odpočatí, projeví se to další den ve všech oblastech vašeho života. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.