Dárcovství krve: prvodárce | Moje zdraví

Co vás čeká, pokud půjdete darovat krev?

Co vás čeká, pokud půjdete darovat krev?
Darování krve téměř nebolí a ten dobrý pocit za to stojí • Autor: iStock.com
15. října 2017 • 06:00

Rozhodli jste se, že pomůžete lidstvu a půjdete darovat krev? To vám chválíme a přinášíme vám přehled toho, co vás čeká na transfuzní stanici. Když budete dobře připraveni, není se čeho bát.

Před darováním krve vám samozřejmě odebraný vzorek nejprve prověří odborníci. Máte tak vždy jistotu, že jste zdraví a netrpíte žádnou závažnou chorobou. Z krve se toho dá totiž zjistit skutečně hodně.  Pracovníci transfuzních oddělení doporučují, aby si pacienti před darováním krve zkontrolovali krevní tlak a puls.

 

Dále také musí prověřit, zda má dárce dostatek červených krvinek. Lékaři také doporučují, aby měli lidé před odběrem v žaludku vydatnou snídani. Ale už 24 hodin před odběrem by neměli pít alkohol a jíst tučná jídla. „Co jíst a dělat před transfuzí, je uvedeno na našich webových stránkách,“ upozorňuje pracovnice Transfuzního oddělení Nemocnice v Karlových Varech.

 

A jakou krev aktuálně potřebují? „To se mění ze dne na den. Záleží vždy na spotřebě dané nemocnice. Teď aktuálně u nás potřebujeme krevní skupinu nula negativní.“

 

 

Lékaři podotýkají, že všichni žijeme na naší každodenní dávce kávy. Ale občas k nám chodí dárci, kteří skoro nic nesnědli, ale stačili po ránu vypít klidně dva hrnky espresa. Jsou pak dehydrovaní, což je nebezpečné. Když darujete krev, ztrácíte z těla cirkulující tekutinu, takže voda, kterou před tím vypijete je pro váš organismus velmi důležitá. Obecně platí, že před darováním by měl pacient vypít hodně vody či džusu, dále se také doporučují slané chuťovky. Jak je známo, právě sůl nám pomáhá udržet vodu v těle.

 

Bolest při darování krve

 

Jehly používané při darování krve jsou o něco větší než ty, s kterými se u lékaře běžně setkáváte. Na jejich povrchu je ale silikon a díky tomu při vpichu skoro nic neucítíte. Zavedení jehly je ta nejhorší část. Pak už budete jen nějakých 8 až 10 minut ležet a čekat na další pokyn zdravotní sestry, která vám zavedenou hadičku z ruky vyjme. Pak budete muset zůstat ještě dalších 10 minut v klidu sedět, aby se vám nezatočila hlava.

 

Dárců krve obecně přibývá v době, kdy se v médiích objevují zprávy o nějaké přírodní či jiné katastrofě. Lékaři ale připomínají, že nejlepší způsob, jak udělat dobrou věc, je přispívat pravidelně. Krev se totiž používá i při operacích. Krev potřebují také pacienti s rakovinou. Chemoterapie totiž snižuje schopnost vytvářet vlastní červené krvinky a krevní destičky. Transfúze potřebují i lidé s autonomními onemocněními.

 

Krev putuje ale i do porodnic. Spousta novorozenců potřebuje krev hned v prvních minutách života. Někdy se totiž stane, že jejich mozek je tak choulostivý a křehký, že je okamžitě nutná transfúze, aby se zabránilo krvácení do mozku. To totiž může vést k dlouhodobým zdravotním potížím.

 

Darování krve je důležitá činnost a neměli bychom ji zanedbávat. Člověk totiž nikdy neví, kdy bude sám nějakou transfúzi potřebovat. Skupina dárců totiž stárne a mladí se do toho moc nehrnou. Tak co zkusit přemluvit partu kamarádů a udělat si hezké dopoledne na transfúzní stanici? Zaměstnavatel vás musí uvolnit na darování krve z práce. Dalším krokem pak může být společné přihlášení do registru kostní dřeně.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.