Chladivý člen domácnosti: Jste chytřejší vy, nebo vaše chladnička?

Chladivý člen domácnosti: Jste chytřejší vy, nebo vaše chladnička?
V lednici by měl být vždy pořádek. • Autor: istockphoto.com
27. července 2016 • 12:20

Bez chladničky se už nedokážeme obejít. Bývá prvním spotřebičem, který si pořizujeme do nového bytu. Umíme ji ale využít pro svůj maximální prospěch? Ovládáme umění správného uložení potravin? 

Se zdravím, úsporami i ochranou životního prostředí určitě souvisí i výběr správné chladničky a zacházení s ní. Poměrně často můžeme slyšet větu ve stylu: Máme tu chladničku už deset let, jsme s ní moc spokojeni a pořád je skvělá... Její majitelé s ní spokojeni být můžou, ale chladnička skvělá zcela jistě není. Vývoj jde rychle kupředu a to, co stačilo před deseti lety, už dnes nestačí. Energetická třída chladniček už dávno nezačíná písmenem G a nekončí písmenem A, dnes už mohou být na trhu jen úspornější přístroje, značené A, popřípadě písmenem A a několika znamínky „+“. Jen pro srovnání – chladnička ve třídě A+++ má přibližně o polovinu nižší náklady na provoz než chladnička ve třídě A. 

Chladničku musíme umět správně umístit. Nesvědčí jí prostor poblíž zdroje tepla (vařiče, myčky, pračky, topení) ani sluneční svit dopadající oknem. Ale ani v příliš chladné místnosti nebude spotřebič pracovat správně. Teplotní rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou v chladničce bude minimální a termostat nebude správně reagovat, aby sepnul chladicí okruh. Potraviny uvnitř se pak snáze zkazí. Ostatně kromě energetické třídy a údaji o hlučnosti by nás měla zajímat i klimatická třída přístroje. Ta nám řekne, jaká je optimální venkovní teplota pro fungování chladničky. Může to být 10–32 °C (značí se SN), ale i 18–43 °C ve třídě T. Nejčastěji však asi využijeme přístroje třídy N, určené pro provoz v teplotách 16–32 °C. Chod chladničky může ovlivnit i její barevnost. Nejčastější provedení v bílé či nerezové lépe odráží tepelné záření, to však neplatí o módních barvách, především pak o černém provedení. Chladnička kolem sebe potřebuje dostatek prostoru, aby kolem ní – především kolem kondenzátoru – mohl proudit vzduch. Kondenzátor, tedy výměník tepla, nejčastěji v podobě černých trubiček na zadní straně přístroje, je dobrým lapačem prachu. Pro dobrou funkci chladničky je třeba ho pravidelně čistit, nejlépe vysavačem s kartáčem. Tam, kde je kondenzátor ukryt v plášti přístroje, tento problém odpadá. 

Totéž platí o čištění vnitřního prostoru. Chladničky se systémem NoFrost nemají problém s námrazou a ucpáním odtokového žlábku, nicméně nemusí vždy plně fungovat a je namístě kontrola, zda nám někde nenarůstá vrstva ledu. Pak je třeba nechat led odmrazit a při té příležitosti zkontrolovat i průchodnost odtokového žlábku. Ten se může zanést zbytky potravin či obalů, ale u systému NoFrost je žlábek zpravidla zabudovaný, takže tento problém odpadá nebo je starostí servisu. Současně s odmrazením (i bez něj) bychom měli věnovat péči očistě vnitřního prostoru. U nových modelů chladniček je interiér opatřen antibakteriální úpravou, nicméně omytí vodou s roztokem sody a následné přetření vodou s několika kapkami citronu chladničce rozhodně neuškodí a nám také ne – nemůžeme si totiž nikdy být jisti, co vše se spolu s potravinami dostane do chladničky. Platí to o zelenině, obalech potravin, ale třeba (a především) o vajíčkách a proložkách, v nichž si je přineseme. Mimochodem, vajíčka bychom měli ukládat do příslušných prolisů špičkou dolů, aby žloutek neležel na vzduchové bublině, ale na bílku. Při očistě nezapomínejme na těsnění dveří, jež bývá poměrně často postiženo znečištěním od rozlitých tekutin či umazaných rukou. 

Nové funkce, nové možnosti 

Správně nastavená teplota pomůže prodloužit poživatelnost potravin i ušetřit za elektřinu. V mrazničce u kombinované ledničky by mělo být klasických –18 °C, uvnitř chladničky optimálních 5 °C. Každý stupeň snížení teploty se projeví zvýšenou spotřebou energie a u nejnovějších chladniček to ani není zapotřebí. Interiér je vybaven boxy se sníženou nebo nulovou teplotou k uchovávání masa a ryb, popřípadě boxy s regulovanou optimální vlhkostí k uskladnění zeleniny. Zde je namístě poznamenat, že syrové maso nesmí přijít do kontaktu s dalšími potravinami, především pak těmi, které už dále tepelně neupravujeme. Ideálním způsobem jak potraviny co nejlépe udržet v dobré kondici, je vakuování. Vakuované suroviny vydrží déle čerstvé a nemohou pochytit pach ze surovin jiných ani svým pachem ostatní kontaminovat. Obdobně mohou posloužit pevně uzavíratelné dózy. Ty jsou vhodné i pro uložení uvařeného jídla, které ovšem vkládáme do chladničky až vychladlé (mělo by se tam dostat do dvou hodin po uvaření), aby nezvyšovalo vnitřní teplotu a vlhkost. Teplé potraviny vytvářejí námrazu! Některé modely chladniček jsou vybaveny funkcemi, které poslouží právě při ukládání většího množství potravin najednou. Jedná se o superchlazení či supermrazení, kdy přístroj na krátkou dobu zvýší výkon, aby se nově uložený obsah i interiér rychle dostaly zpět na správnou teplotu. Tomu může pomoci i ventilátor, který rozvádí rovnoměrně vzduch či jakýsi akumulátor – kovový plát u zadní stěny chladničky, který při náhlém oteplení odebírá teplejšímu vzduchu energii. Možnosti využití chladničky zvyšují i funkce rychlého zchlazení nápojů při nenadálé návštěvě nebo takzvaný prázdninový režim, u něhož nemusíme chladničku při odjezdu na dovolenou vypínat, a funkce udrží teplotu 12 °C k uchování trvanlivých potravin. 

Je jasné, že častější a delší otevírání dveří chladicího či mrazicího prostoru neprospívá ani ekonomice provozu, ani trvanlivosti potravin. Je proto dobré udržet vnitřní prostor chladničky i mrazáku přehledný a mít dobře zorganizované uložení potravin. Častým nešvarem je využívání úložného prostoru do posledního decimetru, nebo naopak jenom částečné naplnění. Chladnička i mrazák pracují totiž nejefektivněji, jsou-li naplněny ze tří čtvrtin. Suroviny, určené ke zmrazení, bychom měli nejdříve naporcovat na příslušné části, abychom je nemuseli porcovat zmrzlé. Rozmražené už znovu nezamrazujeme. I zmrazené suroviny musí být zabalené – jednak kvůli možné kontaminaci, jednak se i ze zmrzlých odpařuje voda. Obal by měl být označený druhem potraviny uvnitř a datem uložení. S tím souvisí i ukládání, posledně vložené potraviny stejného druhu by měly přijít dozadu, zepředu pak odebíráme ty, které jsou v chladničce nejdéle. Potraviny by se ovšem neměly dotýkat zadní stěny (některé současné modely chladniček mohou být výjimkou), aby částečně nenamrzly a nenavlhly. 

Ne vše patří dovnitř 

Zmrazené potraviny bychom měli nechat rozmrzat v prostoru chladničky. Je to pro jejich kvalitu přijatelnější a navíc pomáhají udržovat uvnitř chlad. Zaslouží si připomenout, že stejně jako nedáváme do chladničky jídlo teplé, nedáváme na pánev či do hrnce surovinu čerstvě vytaženou z chladničky, vždy je lepší ji nechat dojít na pokojovou teplotu. Platí to třeba také o sýrech, které je před podáním dobré nechat rozdýchat. Objevímeli na některé z potravin plíseň, okamžitě se s ní rozloučíme, plíseň nestačí jen odstranit, protože nebezpečné mykotoxiny už dávno mohly prostoupit do hloubky. Některé suroviny do chladničky nepatří, s jinými, zdánlivě neškodnými, musíme zacházet opatrně. Aromatická zelenina, jako jsou třeba rajčata, v chladu ztrácí vůni, stejně tak třeba banány. Jablka a další ovoce ze skupiny jádrovin zase uvolňují etylen, který urychlí dozrávání (či přezrávání) spolu s nimi uloženého ovoce i zeleniny. Důsledkem je pak třeba „zgumovatění“ mrkve.  Co však máme dělat, dojde-li k výpadku proudu nebo poruše přístroje? Každá chladnička (potažmo mrazák) má udánu takzvanou akumulační dobu, která udává dobu uchování potravin po vypnutí. Ta závisí na kvalitě izolace. Jestliže bude tato doba překročena, je potřeba uchovávané suroviny ihned zpracovat a uložit zpět po zpracování nebo rovnou zkonzumovat. 

Autor: Ivan Verner
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.