Ablace prsu: Metoda léčby rakoviny prsu, která může zahýbat se sebevědomím ženy | Moje zdraví

Ablace prsu: Metoda léčby rakoviny prsu, která může zahýbat se sebevědomím ženy

Video se připravuje ...
19. října 2022 • 14:00

V Česku ročně onemocní rakovinou prsu přibližně 7200 žen. Některé případy  vyžadují takzvanou ablaci, tedy odstranění prsu, což může mít zásadní vliv na sebevědomí ženy. 

Nádorové onemocnění prsu je jedno z nejčastějších nádorových onemocnění žen v dnešní době. Velkou roli při jeho vzniku hraje nedostatečná prevence. Včasná diagnostika a léčba jsou pak naopak tím, co může ženin život zachránit. K obvyklým metodám vyšetření prsu patří fyzikální vyšetření, vyšetření mléčné žlázy ultrazvukem, mamografie a biopsie.

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

Proč je nutná ablace prsu?

Pokud žena prodělá maligní onemocnění, což znamená, že jí byl diagnostikován zhoubný nádor v prsu, je někdy nutné v rámci léčby prs odstranit. Ten se následně nahradí při rekonstrukčním výkonu, při kterém lze použít vlastní svalové laloky, umělé prsní implantáty nebo kombinaci obojího. Operace v celkové anestezii trvá 2–6 hodin, hospitalizace 1–3 týdny, rekonvalescence 2–4 týdny, se sportem lze začít za tři měsíce.

Ablace jako rána pro ženské sebevědomí

Ztráta nebo deformace prsu při léčbě zhoubného nádoru postihuje ženu ve dvou rovinách. Vedle obav z dalšího osudu, léčby a zdravotního stavu trápí většinu žen také obavy z toho, jak jejich život ztráta hlavního symbolu ženskosti vlastně změní.

Důležité jsou tak nejen léčebné metody, které lékař pacientce sdělí, aby jí zachránil život, ale také možnosti, jakými lze následně „ztracený“ prs nahradit, tj. zrekonstruovat.

Ženy reagují daleko lépe v případě, že vědí, že jejich šance mít opět obě prsa existuje. V okamžiku, kdy jim lékař sděluje informaci o nutnosti odstranění prsu, se tak současně dozvídají o možnosti plastiky prsu. Rekonstrukce prsu je skvělý způsob, jak pomoci ženě k návratu do běžného života a zachování jejího sebevědomí. 

Prevence je základ!

Lékaři se shodují, že dostatečná prevence je základ a skutečně pomáhá v časné diagnostice jakéhokoliv onemocnění.  

Díky pravidelným kontrolám lze totiž rakovinu prsu odhalit včas a šance na úplné uzdravení tím prudce rostou

Ani muži nejsou výjimkou

Ačkoliv je rakovina prsu považována za výhradně ženské onemocnění, ani muži nejsou výjimkou. Rakovina prsu představuje u mužů necelé jedno, u žen pak  dvacet šest procent. Za jeden rok zemře na následky karcinomu prsu celosvětově čtyři sta osmdesát mužů a přibližně čtyřicet tisíc žen.

Jaké jsou další zdravotní problémy, které trápí českou populaci?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.