5 tipů, jak prodloužit životnost matrace | Moje zdraví

5 tipů, jak prodloužit životnost matrace

5 tipů, jak prodloužit životnost matrace
. • Autor: Shutterstock
1. prosince 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nová matrace je významná finanční investice. Proto je přijetí konkrétních opatření k prodloužení životnosti matrace vynikajícím způsobem, jak tuto investici chránit a dlouhodobě ušetřit peníze. A kvalitní matrace je záruka spokojeného spánku.

Použijte chránič matrace

Chrániče matrací jsou obecně velmi tenké a vejdou se na matraci jako přikrývka s pružnými boky. Mohou být vyrobeny z různých materiálů, přírodních i syntetických. Patří mezi ně bavlna, polyester, latex a bambus. Voděodolný chránič matrace je vyroben z materiálů jako vinyl nebo plast.

Kryty matrací vytváří tu nejlepší obranu proti polití a nečistotám, které se uvolňují z vláken matrace. Pomáhají také předcházet odírání povrchu matrace v důsledku pohybu těla.

. • Autor: Shutterstock

Měňte ložní prádlo každý týden

Možná si toho neuvědomujete, ale všechna lidská těla neustále produkují tělový olej, přičemž někteří ho produkují velké množství, a to hlavně v noci. Tento olej se vsakuje o prostěradla a jiného ložního prádla, což pak mohou vsáknout vaše matrace.

Tělový olej je velmi ničivý pro vlákna matrace. Proto je potřeba minimálně jednou týdně vyprat prostěradla a ložní prádlo, které přijde do styku s lidskou pokožkou.

. • Autor: Shutterstock

Otáčejte matraci každé tři měsíce

Vzhledem k tomu, že váha vašeho těla vyvíjí tlak na vnitřní strukturu vaší matrace, mohou se tyto struktury trvale deformovat, pokud jim nedáte šanci se obnovit. Proto je třeba pořízení oboustranné matrace a jejím pravidelném otáčením každé tři měsíce.

Pravidelným otáčením matrace rozložíte svou váhu rovnoměrněji v průběhu času, což dává vnitřní struktuře šanci oživit. Pokud jste vy nebo náš partner těžší, budete chtít matraci častěji otáčet. Oboustranná matrace je prostě nezbytnost.

Pravidelně matraci čistěte

Většina lidí si to neuvědomuje, ale pokud byste například mikroskopem viděli částice prachu, zjistili byste, že některé z těchto částic jsou tvrdé jako sklo a mají velmi ostré hrany. Proto mohou prachové částice doslova řezat látkový materiál matrace jako malé nože! Proto je nutné svou matraci minimálně jednou za měsíc vysát.

Použijte speciální nástavce vašeho vysavače určené k čištění matrace. Tím získáte také silnější sání. Nezapomeňte vyčistit štěrbiny a praskliny, ale při zacházení s povrchem matrace buďte šetrní.

Nejlepší je nejíst v posteli, ale pokud to uděláte, ujistěte se, že co nejdříve uklidíte všechny drobky jídla. Čím déle budete čekat, tím více hmyzu a mikroorganismů tyto částice potravy přilákají. Čím dříve drobky uklidíte, tím menší je šance, že se do vláken dostanou.

. • Autor: Shutterstock

Opatření při spaní v posteli s domácím mazlíčkem

Chápeme, že lidé milují své domácí mazlíčky a je jen přirozené zacházet s nimi jako s blízkými členy rodiny. Problém je v tom, že domácí mazlíčci mohou vaši matraci snadno poškodit a výrazně snížit její životnost, pokud nepřijmete zvláštní opatření. Minimálně byste si měli být jisti, že máte potah matrace a podložku na matraci, a pokud spíte se svými domácími mazlíčky, budete muset častěji prát své ložní prádlo.

Můžete také umístit speciální přikrývku na vlastní ložní prádlo, abyste přidali další vrstvu ochrany. Měli byste také zvážit použití nepromokavého potahu matrace. Bez této ochrany může jen jedna nehoda znamenat, že tekutiny zvířete budou navždy uloženy hluboko ve vláknech vaší matrace. To může způsobit růst plísní a bakterií. Jakmile to totiž začne, je velmi obtížné zabránit jeho šíření. Moč může také chemicky rozložit vlákna vaší matrace, čímž jsou slabší.

Podle sdružení spotřebitelů je průměrná životnost matrace pět až deset let. Pokud budete postupovat podle výše uvedených tipů, můžete její životnost ještě prodloužit. Pokud navíc podniknete kroky k ochraně své matrace, bude vaše postel pohodlnější a poskytne zdravější prostředí pro spaní.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.