3 výmluvy, proč se nehýbat, které na podzim rozhodně neplatí! | Moje zdraví

3 výmluvy, proč se nehýbat, které na podzim rozhodně neplatí!

3 výmluvy, proč se nehýbat, které na podzim rozhodně neplatí!
Lenost • Autor: istock.com
27. října 2022 • 06:00

Léto už je dávno za námi, ale kila, která jsme během letních měsíců nabrali, se nám ne a ne daří shodit. Pojďme se podívat na výmluvy, které v létě často používáme jako důvod, proč se NEHÝBAT, a které na podzim rozhodně neplatí…

Léto je období, kdy často popustíme uzdu alkoholu a přemíře dobrého jídla. Na podzim se pak divíme, že nám naše oblíbené džíny nesedí, jak by měly a i tuku na břiše máme víc. 

Video se připravuje ...
Sedm návyků lidí, kteří milují pohybVIDEO 

Pokud je tohle i váš případ, je možná načase s tím něco dělat. Jaké výmluvy v létě nejčastěji používáme? 

Nemám čas

V létě býváme více rozlítaní. Děti mají prázdniny a my se jim chceme věnovat. Zároveň nám zaběhnutý rozvrh naruší neplánované grilování nebo zahradní party. Pohyb je pak to poslední, co bychom řešili. Tady je třeba se zastavit a dát si ruku na srdce. Skutečně nemáme čas, nebo ho v danou chvíli ani mít nechceme? Jakýkoliv pohyb nám totiž zabere maximálně hodinu čistého času denně a pořád zbývá dalších 23 hodin, kdy můžeme dělat něco jiného.

S příchodem podzimu to ale můžeme změnit. Obzvlášť když víte, že v létě jste se svým přátelům věnovali naplno. Jakmile totiž nebudete spokojení vy sami, jen těžko můžete spokojeným udělat někoho kolem vás. Podzim je tedy obdobím, kdy konečně máte čas se sami sobě zase věnovat. Jaro vám pak jistě poděkuje.

Je mi horko!

Je logické, že během úmorných letních veder dáme často přednost bezpečí klimatizovaných prostor. Pokud vám však ani dobře vychlazené fitcentrum nepřijde vhod a stále máte pocit, že dojít tam by vás v tom šíleném horku asi zabilo, pak je podzim ideální čas začít se hýbat.

Výmluva „je mi vedro“ tedy na podzim rozhodně neplatí. Sportovat venku už není nepředstavitelné a vzduch je dýchatelný. Máme tedy ideální podmínky na pěší turistiku, večerní procházky nebo ranní běh. Aktivity, při kterých nám naše vlastní kalorie budou tím nejlepším pohonem. Chůze je navíc skvělou prevencí kardiovaskulárních chorob a nikdo neříká, že si cestou do práce nemůžeme koupit své oblíbené latte.

Jsem bez energie

Tuhle výmluvu používáme v létě dost často a drží se nás pak po celý rok. Podzim tak můžeme brát jako skvělý restart své lenosti a začít pro své tělo konečně něco dělat.

Obecně platí, že energie máme všichni víc než dost. Jen ji v sobě někdy musíme objevit a trochu „nakopnout“. Často se totiž cítíme bez energie ne proto, že bychom ji opravdu neměli, ale protože jsme unavení z nicnedělání. Našemu tělu chybí pohyb.

Podzim je sice obodobím, kdy vlivem ubývajícího světla a klesající teploty často cítíme ospalost, ale to jen do chvíle, než se v oblíbených legínách posadíme na rotoped. Zkuste pohyb využít jako lék na únavu a sami uvidíte, jak skvěle to zabere.

Pohyb je pro naše tělo velice důležitý. Díky němu vybijeme nahromaděné napětí i stres a získáme nejen dobrý pocit, ale i hormonální rovnováhu. 

Právě hladina hormonů je pak zodpovědná za kvalitu našeho spánku. Když se dobře vyspíme, energie se plně obnoví. Zkuste se na spánek připravit a místo večerního filmu se vydejte na procházku. Uvidíte, že budete spát jako miminko.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.