Spěch a lenost majitele štěňatům nesvědčí | Moje zdraví

Spěch a lenost majitele štěňatům nesvědčí

Spěch a lenost majitele štěňatům nesvědčí
Svému mazlíčkovi se máte věnovat. • Autor: shutterstock.com
30. listopadu 2016 • 13:52

Radujete se z toho, jak vaše štěňátko rychle zvládá povely? Možná ani netušíte, že podobný styl výchovy není zrovna ideální. 

Většina chovatelů touží po tom, aby si jeho štěně rychle osvojilo psí hygienu a umělo si na pokyn páníčka sednout nebo lehnout. „Ve skutečnosti je milionkrát důležitější, aby si zvyklo v novém prostředí a naučilo se žít se svými lidmi,“ říká MVDr. Martina Načeradská z veterinární ordinace v Praze 10. A to pěkně pomalu, krok za krokem. Uspěchaná výchova totiž může způsobit problémy nejen zvířeti, ale i jeho páníčkovi. A napravovat špatné návyky potom bývá vždycky obtížnější než začít s výchovou správně. 

Štěně, které se přestěhuje z venkova do města, připomíná tak trochu cizince v neznámé zemi. Namísto důvěrně známého prostředí si musí zvyknout nejen na novou domácnost, ale třeba i na jízdu metrem nebo tramvají. A také na to, že je v novém prostředí najednou dlouhé hodiny samo, bez své matky. „Lidé bohužel mají hrozně malou trpělivost. Místo, aby počkali a dali pejskovi trochu času, ho leckdy doslova prokopnou dveřmi,“ říká veterinářka, která se věnuje poruchám zvířecího chování.

Štěňata jsou podle jejích slov sice zvědavá, jenže strach zmíněnou zvědavost přebíjí. Obzvlášť velké problémy přitom mívají psi, kteří jsou od své matky odloučeni dřív, než je stačila naučit základním psím dovednostem. Právě nedávno řešila ve své ordinaci případ psa, který se ze strachu z neznámého světa odmítal vyvenčit. Stačilo přitom dát mu trochu času, aby si zvykl na nové prostředí, a bylo po problému. 

Zahraniční odborníci, kteří sledovali smečku zdivočelých psů, nedávno zjistili překvapivou skutečnost. A to, že vůdcem vůbec není dominantní jedinec, ale laskavé zvíře, které se s ostatními dělí o kořist. „Jenže u nás se stále razí opačný názor,“ konstatuje doktorka Načeradská. „Panuje totiž mýtus o tom, že člověk si musí odmalička svého psa podrobit a co nejrazantněji mu dát najevo, kdo je doma vůdcem smečky.“ Před časem se tak setkala s chovatelkou, která dala na podobné rady, svého psa povalila na záda a začala na něj křičet. Zvíře vyděšené křikem jí pak prokouslo nos.

Příliš mnoho laskavosti

Škodit ovšem může i přemíra laskavosti. Před časem navštívila její veterinární ordinaci chovatelka, která svému psíkovi zachránila život, mluvila na něj šišlavým hlasem a neustále ho zahrnovala nejrůznějšími dotazy. Čtyřnohý „nevděčník“ vyčerpaný neustálou pozorností po čase na svou paničku začal vrčet pokaždé, kdykoli se k němu přiblížila… Poměrně častou chybou novopečených chovatelů je i snaha neustále své štěně opravovat. Nepřetržitě cepované zvíře někdy začne povely člověka ignorovat, jindy se dostane do deprese nebo dělá různé „naschvály“. 

Jak ale na to, abychom ze štěněte vychovali správného psa? „Napřed bychom si měli o výchově štěňat něco přečíst a také si psa správně vybrat,“ radí veterinární lékařka. „Pokud si pořídíme příliš malé štěně, můžeme téměř s jistotou počítat s tím, že budeme mít doma zvířecího psychotika.“ Hodně záleží i na tom, nakolik dokážeme správně odhadnout míru zátěže.

V prvních měsících života totiž štěně potřebuje spíš kratší a častější venčení. Vzít tříměsíčního pudlíka na dvouhodinovou procházku do parku je skoro totéž jako vyrazit s dvouletým dítětem na operu. Psík v tomhle věku naši snahu dopřát mu pořádný výšlap neocení, spíš naopak. Napřed si totiž musí zvyknout na prostředí doma a teprve pak se seznamovat s tím, co je za dveřmi bytu. Netrpělivý majitel podle slov veterinářky nikdy ze štěněte správného psa nevychová. A také člověčí lenost se na psí duši dokáže podle ní nepříznivě podepsat. Pokaždé je jí smutno z toho, když vidí štěně totálně závislé na házení míčků, které připomíná člověka závislého na droze. Už proto, že se při jednostranné adrenalinové „zábavě“ může snadno zranit. Navíc si při podobné hře nenatrénuje sociální vazby s ostatními psy ani další psí dovednosti. A právě o to by při výchově štěněte mělo také jít. 

Odborná spolupráce: MVDr. Martina Načeradská, veterinární ordinace v Praze 10

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.