Při úrazech zvířat dejte pozor na infekce | Moje zdraví

Při úrazech zvířat dejte pozor na infekce

Při úrazech zvířat dejte pozor na infekce
Klasická sádra se dnes už k léčbě zlomenin zvířat prakticky nepoužívá • Autor: Shutterstock.com
5. května 2017 • 12:00

O kočkách se říká, že mají sedm životů, ale pravda to vždycky není. Úrazy číhají nejen na psí rváče, ale i na kočičí kaskadéry.

Počet úrazů souvisí mimo jiné s ročními obdobími. „Více jich bývá hlavně v zimě, kdy řidiči na náledí nedobrzdí auto a zvíře zraní,“ říká MVDr. Václav Naxera z veterinární kliniky v Praze 3. „Na jaře zase dost často přijdou k úrazu psi nebo kocouři, kteří se honí za hárající fenkou či mrouskající kočkou a nevnímají, co se kolem nich děje.“ S některými úrazy si veterináři snadno poradí, zatímco u jiných jde doslova o život. Záleží pak na tom, jak rychle se majiteli podaří zvíře dopravit do ordinace.

Šrámy z psích šarvátek

Zlomeniny kostí se obvykle hojí dobře, problematičtější bývají úrazy kloubů. Už proto, že většinou vyžadují dlouhodobou léčbu i rehabilitaci. Obzvlášť nebezpečné jsou pak zejména „autoúrazy“ a úrazy elektrickým proudem, které nejednou postihují zvědavá štěňata. 

Pokousání, řezné i tržné rány utrpí často nejen psi, ale i jejich majitelé při různých psích šarvátkách. „Pokud se strhne rvačka, neměl by majitel křičet a snažit se soupeře odtrhnout od sebe,“ radí MVDr. Naxera. „Vhodnější je, když se otočí k útočníkovi zády a menší zvíře vezme do náruče.“ Ještě lepší podle jeho mínění ale je, když majitel dokáže nebezpečné situaci zabránit. Agresivní psi už na dálku vysílají varovné signály: zvedají ocas, vrčí a cení tesáky. Rozumný chovatel v takovém případě proto radši neriskuje střet.

Na psích i kočičích tesácích sídlí široká škála choroboplodných zárodků. Rány, které zvíře utrpí při potyčkách, bývají infikované a před chirurgickým šitím vyžadují antibiotickou léčbu. Obzvlášť zdlouhavá přitom bývá, pokud majitel přijde se zraněným mazlíčkem pozdě, v době, kdy už se stačila rozvinout infekce.

Kočičí lovecké pády

Kočky lidé považují za neobyčejně mrštná zvířata, která se obratně pohybují i ve výškách. Zapomínají přitom na to, že kočka je lovec, a jakmile zahlédne kořist, zapomene „myslet“ na bezpečí. Jinak řečeno -přestože jindy je zvyklá se bezpečně pohybovat třeba po okenním parapetu, ve chvíli, kdy zahlédne ptáčka, po něm skočí. „Zajímavé je, že pád lépe přežijí kočky, které spadnou z pátého patra, než ty, které padají z patra prvního,“ říká doktor Naxera. „Před dopadem se totiž stačí v letu srovnat tak, aby ztlumily náraz.“ Poraněná zvířata si velice často lížou rány a mnozí majitelé si myslí, že tím napomáhají hojení.

Ve skutečnosti si však daleko spíš do rány takto zanesou infekci. Spoléhat na léčitelské zvířecí schopnosti se tedy nevyplácí. Daleko vhodnější je ránu omýt vodou a převázat obvazem nebo čistým přežehleným kapesníkem. V případě masivního krvácení je vhodné přiložit tlakový obvaz a co nejrychleji spěchat do veterinární ordinace.

Masáž srdce, která pomáhá například u šokových stavů, epileptických nebo srdečních záchvatů, se při úrazech příliš nedoporučuje. Srdeční zástava totiž v těchto případech bývá velice často spojena se ztrátami krve a zmíněná masáž by mohla situaci spíše zhoršit.

Sádra už je minulostí

V posledních 15 letech došlo ve veterinární ortopedii a traumatologii k velkému pokroku. Změny ovšem nastaly také v diagnostice. „Kromě kvalitnějších rentgenů máme k dispozici i ultrazvuk a CT. Díky tomu můžeme lépe zjistit, co je kde poškozené,“ podotýká doktor Naxera. Praxi rovněž obohatily nové operační metody, díky nimž je možné provádět i donedávna neřešitelné operace páteře nebo kyčlí. 

Klasická sádra se dnes už k léčbě zlomenin prakticky nepoužívá. Veterinární lékaři dávají při fixaci přednost plastovým obvazům, které se vytvarují v teplé vodě přesně podle tvaru končetiny. Jsou lehké, prodyšné a zvířatům se s nimi dobře chodí. Moderní materiály veterináři používají také při stabilizaci kloubních pouzder nebo náhradách utržených vazů.

Přes veškerý pokrok ve veterinární medicíně se však určitě vyplatí spíš úrazům předcházet, než je řešit. A nejen proto, že jejich léčba bývá mnohdy finančně dosti náročná. Leckterá poranění totiž navíc mohou psovi nebo kočce výrazně zkomplikovat život.

Jak předcházet úrazům

  • Nejlepší prevencí úrazů je výchova k poslušnosti a ovladatelnosti.
  • Vhodné je pořídit zvířeti reflexní vestu nebo reflexní prvky. Zejména při večerních procházkách je pak lépe viditelné.
  • V Praze a velkých městech by psi neměli běhat na volno, leckde to zakazují i místní vyhlášky.
  • Chovatelé koček by měli zabezpečit výšková okna.
  • Rychlý převoz zraněných zvířat zajišťuje například Veterinární záchranná služba Pet-Medic (www.pet-medic.webnode.cz), která funguje na území Prahy a části Středočeského kraje. V Brně má sídlo Veterinární převozová a záchranná služba Pet Emergency (www.petemergency.cz) s působností nejen na jižní Moravě, ale i po celé České republice a na Slovensku.

Odborná spolupráce: MVDr. Václav Naxera, veterinární klinika, Praha 3

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.